Članek
V skladu z zakonom zdaj lahko uporabljamo le digitaliziran račun
Objavljeno Aug 29, 2017

Kupec pri uporabi hitrega plačila odslej ne potrebuje več papirnatega računa, saj ima račun (priznan tudi s strani FURS) že v mobilnem telefonu.

Na Finančni upravi Republike Slovenije (FURS) ocenjujejo, da gre za korak proti brezpapirni družbi. »DDV zakonodaja je izdajanje elektronskih računov omogočala že prej. Pravni status papirnega in elektronskega računa je bil že v ZDDV-1 enakovreden. Tudi Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR), s katerim so bile uvedene davčne blagajne, poslovanje z elektronskimi računi omogoča od same uvedbe dalje. Vendar v praksi vsaj v relaciji do končnih potrošnikov možnost izdajanja elektronskih računov ni zaživela,« pojasnjuje Peter Grum, namestnik generalne direktorice FURS. Šele aplikacija za mobilno plačevanje Hal mBills, podjetja MBILLS, je prvi primer, ki to zares uvaja tudi v življenje.

»Po določbah ZDDV-1 so računi, izdani v papirni obliki, in računi, izdani v elektronski obliki, med seboj enakovredni. Da se lahko upošteva račun kot elektronski račun, mora biti izdan in prejet v kateri koli elektronski obliki zapisa. Pristnost izvora, celovitost vsebine in čitljivost računa v papirni ali elektronski obliki, mora biti zagotovljena od trenutka izdaje do konca obdobja hrambe računa,« še dodaja Peter Grum.

»V skladu z Zakonom o davčnem potrjevanju računov mora namreč kupec, tudi v primeru izdaje elektronskega računa, račun prevzeti in ga zadržati neposredno ob odhodu iz poslovnega prostora in ga na zahtevo predložiti pooblaščeni osebi davčnega ali tržnega organa. V praksi pa to pomeni, da lahko stranka inšpektorju prikaže vizualizirano obliko izdanega elektronskega računa tudi na pametnemu telefonu (ali drugi elektronski napravi). Tako s stališča Finančne uprave ni zadržkov za brezpapirne račune,« opisuje Peter Grum.

Da blagajni pri omenjenem načinu plačevanja ni treba več izdati papirnatega računa, pa prinaša tudi bolj trajnostno poslovanje. »V MBILLS vztrajno in uspešno orjemo ledino mobilnega plačevanja v Sloveniji. Predvsem nas veseli, da smo na trgu z novo funkcionalnostjo naleteli na odličen odziv. Prvi korak je uspešen začetek sodelovanja s Kalčkom,« je dejal Primož Zupan, direktor start-upa MBILLS.

Zdaj ne govorimo več o viziji jutrišnjega dne, temveč o današnji novi realnosti. Prva trgovina, ki je to že omogočila svojim kupcem, je ekološka trgovina Kalček.