Članek
Elita na FDV si baše žepe na račun študentov
Objavljeno Jan 16, 2016

Profesor na FDV Igor Lukšič opozarja, da so na njihovi fakulteti s privarčevanim denarjem iz skrajšanih študijskih obveznosti izplačevali nagrade administraciji in dodatke predstojnikom kateder.

Afera ob nezakonitih dodatkih za stalno pripravljenost, ki so jih prejemali nekateri profesorji in uslužbenci na devetih ljubljanskih fakultetah, dobiva nove razsežnosti. Kot je znano, je inšpektorat za javni sektor v inšpekcijskem nadzoru ugotovil, da so fakultete v letih od 2012 do 2014 izplačale za 770.000 evrov bruto dodatka, največ med njimi ekonomska fakulteta, ki jo je takrat vodil sedanji finančni minister Dušan Mramor, in sicer 436.769 evrov. Toda še bolj škandalozno je to počela fakulteta za družbene vede pod vodstvom dekana Rada Bohinca, ki v nasprotju z ekonomsko fakulteto (ta približno 40 odstotkov svojih prihodkov pridobi s tržno dejavnostjo) prerazporeja izključno javna sredstva, ki bi sicer morala biti namenjena izvajanju študijskih programov.

Nekdanji dekan FDV in poznejši minister za šolstvo Igor Lukšič je zaradi tega lani večkrat protestiral pri senatu fakultete, senatu univerze in rektorju Ivanu Svetliku, obvestil je ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič in NAKVIS (Nacionalno agencija za kvaliteto v visokem šolstvu), svet slednje vodi nekdanja rektorica Andreja Kocijančič (žena Janeza Kocijančiča), vendar je bil povsod neuspešen.

In za kaj gre? Teden dni pred začetkom študijskega leta 2014/15 je senat FDV sprejel spremembe študijskih programov, tako da je zmanjšal število ur predavanj, vaj in seminarjev pri posameznih predmetih in s tem na vseh programih, da bi zmanjšal finančni primanjkljaj FDV. Konkretno to pomeni, da so prej za predmete zahtevali po 30 ur predavanj in po 30 ur vaj, skupaj torej 60 ur študijskih obveznosti, po novem sklepu pa je prodekan poljubno nižal obveznosti na manj ur, celo na nič, ne da bi se o tem predhodno posvetoval z izvajalci predmetov.

Beri dalje...