Članek
Obdavčitev finančnih instrumentov in finančno strukturiranje
Objavljeno Jun 29, 2015

Glavne storitve

Davčna optimizacija finančnih instrumentov
Naš domači in mednarodni tim vam svetuje pri tolmačenju obdavčitve donosov iz posamičnih finančnih instrumentov ob pravilni uporabi ugodnosti, ki jih ponujajo v slovensko zakonodajo implementirane direktive EU (ugodnejša obdavčitev dividend, obresti, kapitalskih dobičkov).

Davčno načrtovanje v zvezi s finančnimi instrumenti
Pomagamo oblikovati davčne strategije in taktike z vidika davčne optimizacije finančnih instrumentov v posameznih davčnih okoljih. Gre za sprejemanje odločitev o poslovnem vidiku posamičnega finančnega instrumenta, o davčnem vidiku posla pred izdelavo prospekta in o računovodskem vidiku posla.

Razvrščanje, pripoznavanje in merjenje z vidika davčnega optimiziranja
Davčni vidik ni odvisen od vrste samega instrumenta, ampak je odvisen od kategorije, kamor smo ga ob začetnem pripoznavanju razporedili. Spomnimo vas na davčni vidik kasnejših možnih prerazvrstitev iz skupine v skupino z namenom doseganja optimalnih davčnih učinkov. Svetujemo pri uporabi bruto in neto principa pri računovodenju finančnih instrumentov za davčne namene.

Razvrščanje finančnih instrumentov glede na naravo posla in vpliv na davčni vidik
Ne glede na naravo posla je pri vrednotenju finančnih instrumentov pomembna definicija aktivnega trga. Svetujemo v zvezi z možnostmi, ki jih imate, ko razvrščate in vrednotite finančne instrumente, v povezavi z davčno obravnavo sprememb poštene vrednosti in oslabitvami.

Davčna obravnava notranjih modelov oslabitev posojil in terjatev
Glede na to, da imamo odvisno strukturo poslovnih in davčnih izkazov, se kot davčni odhodek priznajo poslovni dogodki, ki so skladni z računovodskimi standardi. Svetujemo vam, kako oblikovati notranje pravne akte za zagotovitev skladnosti oslabitev posojil in terjatev ter oblikovanja rezervacij z mednarodnimi računovodskimi standardi in mednarodnimi standardi računovodskega poročanja.

Davčna obravnava garancij
Svetujemo pri obravnavi garancij z vidika davčnega priznavanja rezervacij za možne bodoče izgube iz teh poslov, z vidika davčnega odtegljaja od obresti pri unovčenih garancijah iz kreditnih razmerij z upravičenimi lastniki dohodkov, nerezidenti Republike Slovenije, in podobnimi posli v mednarodnem bančnem poslovanju.

Davčna obravnava rezervacij za zavarovanje pred tveganji v bančnem poslovanju
Svetujemo vam, kako oblikovati notranje pravne akte za zagotovitev skladnosti oslabitev posojil in terjatev ter oblikovanja rezervacij z mednarodnimi računovodskimi standardi in s tem za nedvoumno davčno priznanje s tem povezanih odhodkov.

Katere so ločnice med finančnimi instrumenti in izvedenimi finančnimi instrumenti za namene obdavčevanja po zakonu o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov?
Obdavčitev dobičkov od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, ki velja za fizične osebe, davčne rezidente Republike Slovenije, je zaradi pomanjkljive definicije izvedenih finančnih instrumentov v lokalni zakonodaji lahko tvegana. Svetujemo pri definiciji izvedenega finančnega instrumenta in pridobimo verodostojno mnenje davčnih oblasti.

Davčni vidik oslabitev finančnih instrumentov (bruto, neto princip)
Svetujemo pri optimizaciji davčnih evidenc tudi v primerih, ko je po računovodskih standardih predpisan bruto princip oblikovanja in ukinjanja oslabitev. Način vodenja davčnih evidenc je zlasti pomemben v četrti skupini finančnih instrumentov, razpoložljivih za prodajo.

Druge storitve

Pripoznavanje in merjenje – davčne posledice
Davčni vidik finančnega instrumenta je odvisen od skupine, kamor smo ga ob začetnem pripoznavanju razvrstili ali kasneje prerazvrstili, kolikor dovoljujejo računovodski standardi; davčni vidik ni odvisen od vrste samega finančnega instrumenta.

Kapitalski instrumenti in njihova davčna obravnava

Naš mednarodni profesionalni tim vam pripravi celovito davčno obravnavo kapitalskih dobičkov, obresti in dividend v smislu lokalne zakonodaje in z upoštevanjem mednarodnih pogodb ter evropskih direktiv. Pomagamo vam razmejiti obresti od dividend pri subordiniranih terjatvah in zamenljivih vrednostnicah.

Dolžniški vrednostni papirji z davčnega vidika

Svetujemo vam pri davčni obravnavi zaslužkov iz dolžniških vrednostnih papirjev ter pri njihovi razmejitvi s posojili in terjatvami. Z vidika mednarodnih pogodb in evropskih direktiv razmejujemo donose od dolžniških finančnih instrumentov od lastniških finančnih instrumentov in od posojil in terjatev. Svetujemo vam pri davčnem vidiku zamenljivih obveznic in drugih finančnih produktih, ki temeljijo na dolgu.

Davčni vidik poslov, povezanih s kapitalskimi instrumenti

Glede na to, ali gre za pravi REPO (Repurchase Agreement) ali za sorodne posle (promptni nakup/prodaja vrednostnih papirjev in terminska prodaja/nakup teh papirjev), vam svetujemo pri davčni obravnavi zadeve.

Davčni vidik posojil in terjatev

Odvisen je od skupine, v katero so posojila in terjatve razvrščena. Glede računovodenja po odplačni vrednosti so možne različne notranje metodike s pomembnim vplivom na poslovne in davčne izkaze. Pri tem je pomembna tudi časovna in vsebinska dinamika oslabitev posojil in terjatev. Svetujemo vam pri postavitvi najoptimalnejše metodike merjenja kreditnega tveganja in drugih tveganj v zvezi s posojili in terjatvami.

Davčne posledice računovodenja garancij in drugih potencialnih obveznosti in terjatev

Glede na status finančne institucije, trgovskega ali proizvodnega sektorja vam pripravimo davčni vidik posla glede na veljavno zakonodajo in dosedanjo sodno prakso. Upoštevamo posebnosti finančnega, trgovinskega ali proizvodnega sektorja.

Davčna obravnava izpeljanih finančnih instrumentov, kot so:

a) valutni izvedeni finančni instrumenti

  • valutni terminski posel (FX Forward)
  • devizna zamenjava (FX Swap)
  • terminske pogodbe (Futures Contracts)
  • valutne opcije (FX Options)
  • opcijske kombinacije

b) obrestni izvedeni finančni instrumenti

  • obrestni terminski posel (Forward/Forward)
  • dogovor o terminski obrestni meri (FRA)
  • zamenjava obrestnih mer (IRS)
  • obrestne opcije (Cap, Floor)
  • kombinacije obrestnih opcij (Collar)

c) pogodbe za razliko (CFD) na delnice in borzne indekse

d) certifikati na delnice, surovine, borzne indekse (knock out, discount, bonus certifikati)

e) drugi instrumenti, vezani na osnovni instrument (borzni indeks, delnice, blago)

Pri davčni obravnavi izpeljanih finančnih instrumentov vam svetujemo o razmejitvi med obrestmi, dividendami in dobički iz teh poslov z davčnega vidika, glede na lokalno zakonodajo in direktive EU. Pomagamo vam pri razmejitvi med finančnimi instrumenti in izvedenimi finančnimi instrumenti.

Davčni vidik obračunavanja varovanja pred tveganjem – »Hedge Accounting«
Izmed treh načinov varovanja pred tveganjem, določenih z mednarodnim računovodskim standardom 39, ima največje davčne posledice uspešno varovanje denarnih tokov pred tveganjem, ki se računovodi skozi kapital. Svetujemo vam pri zbiranju dokazov, da ravnate skladno z MRS 39..85 - 39.102.