Na J/jupitru živijo orli

OddajHelena ., dne 2015-07-08 ob 16:04:52

Naslednji sestavek je napisan kot poskus razlage besede "jupiter", v pomenu moške muze. Ker besede za moško muzo preprosto ni ali pa mi je neznana (idol ni enakovredna zamenjava), sem jo nekaj časa iskala

 

(1. ker me je na to opozorila Lara - Hvala, Lara :D

2. že zavoljo moje lastne nuje - "Haaaloo? Kako pa smo lahko ženske za svoje muze v jeziku kar tako prikrajšane???!!!"

3. neke čudne obsedenosti, ki se me polasti, ko me besede "zadanejo")

 

ter tako precej intuitivno našla "jupitra". Kako točno do te besede ne znam razložiti, zadeva je bila precej podobna - pomivaš posodo in poješ backvokale "hitom iz 80." pa te spreleti. Recimo temu filozofski uvid, apriori prepričanje, ki ga radi uporabljajo filozofi, ko jim ni jasno, od kod je prišlo … :) (Hmm … priznam pa, da so pa možne tudi podzavestne mineštre.)

 

Kot se spodobi sem potem veselo pogooglala Jupitra na sto in en možen način, našla kar veliko vzporednic - od rimske mitologije, astroloških razlag, fizikalnih člankov itd. … ter na koncu obstala pri odločitvi - "je sploh važno?" Kot zmeraj se mi tukaj rado zatakne … zato je tale zadeva, ki je skrčena na wikipedijske citate (tudi Wikipedia je precej poetična zadeva!), samo moj pogled na "jupitra", za katerega pa upam, da se še bo dopolnil. … Ali pa tudi ne - še zmeraj kolebam, koliko je sploh smiselno razlagati nekaj tako subjektivno dojetega, kot je muza.

 

Pa še Dejanov izsledek:

"Jupiter lives forever " v latinščini dobesedno pomeni "love lives forever".

:)

 

 

"Júpiter je zunanji, peti planet od Sonca in je največji planet znotraj našega Osončja. Nekateri so opisali, da Osončje sestavljajo Sonce, Jupiter in razporejene razbitine."

 

Ime je dobil po rimskem bogu Jupitru, ki je ustreznica grškemu Zevsu - torej vrhovni bog, ki skrbi za red in pravico.

Bog neba.

 

Na nebu obstaja zvezda, ki ne migota. Najdeš jo po naključju. (Iskala sem zvezdne karte in našla le liste papirja. Papir zgori.) Jupiter oddaja medlo svetlobo in je zmeraj na robu okna, tako da moraš stegniti vrat in se opirati na komolec, dokler te ne začne boleti. Nekaj časa moraš vztrajati, da ti pokaže, kaj zmore. Sveti skozi oči. Skozi nos in usta in prste do … nečesa. Se zamakneš in obstojiš v čudnem položaju zmedenega ptiča, ki ga je zajel vihar. Jupiter ne greje. Žarči te in brezkompromisno obrne okoli. Najdeš ključe, najdeš dnevnike iz petega razreda in razglednico, ki je nisi nikoli poslala. Razdrobi. Razkosa. Pretrese. In ne sestavljaš nazaj niti se ne upiraš, ker ne daje ognja, ki bi misli spremenil v prah. Daje svetlobo in nujo, da moraš …

 

"Ta plinski velikan je 2,5-krat masivnejši kot vsi planeti skupaj, čeprav ima samo 1/1047 Sončeve mase. Ker ima Jupiter tako veliko maso, leži masno središče Jupitra in Sonca nad Sončevo površino /…/ Mnogi so ga označili kot »neuspešno zvezdo«, čeprav bi bila ta primerjava sorodna označitvi asteroida kot »neuspešne Zemlje«. /…/ Jupiter bi moral imeti sedemkrat večjo maso, da bi postal zvezda."

 

… da moraš … Zvezde, ki ne svetijo in so premajhne in prevelike ter pokrite s kopreno skrivnosti. Zvezde, ki ugasnejo in se raztreščijo. Veliki pok, novo vesolje in revolucija. Jupiter ni revolucija. Ni pok. Ni ekplozija. Jupiter je (-)lucija, je luč z neskončno oddaljenostjo od Sonca. Sedemkrat ponovljen postane stvarjenje sveta. Sedemkrat ponovljen postane ogenj, postane rdeč rob na obzorju in nosilec noči. Jupiter ni izbruh, je nenehen vihar.

 

"Jupiter je v glavnem sestavljen iz dokaj majhnega skalnatega jedra, ki ga obdaja kovinski vodik, njega obdaja tekoči vodik, vse skupaj pa plinski vodik. /…/ Poleg tega se oblaki, na različnih širinah vrtijo v nasprotni smeri. Vzajemno delovanje teh nasprotujočih se krožnih vzorcev povzroča navihte in vrtinčenja (turbulence). Hitrost vetra je velikokrat 600 km/h."

 

  je nenehen vihar … Jupiter je zgrajen kot hiša na drevesu. V veliki meri odvisen od oblike drevesa, lep zaradi desk, ki se tej obliki prilegajo. Ni zvezda in ni zemlja. Ni življenja, a so oblaki in obroči. Kroži okoli samega sebe, se ogleduje in nosi drugim na ogled. Gradi mostove. Ker vsaka hiša na drevesu potrebuje most, če želi kam priti. Ali samo obstati. Jupiter se giblje v nasprotju s samim seboj. Je beseda, ki obstaja, tudi če se bere vztratno. Nenehno prisotno podiranje časa in prostora.

 

"Jupiter je za opazovalca z Zemlje ob opoziciji četrto najsvetlejše nebesno telo na nebu za Soncem, Luno, in Venero. /…/

Jupiter je znan že iz pradavnine. Galilejevo odkritje leta 1610 Jupitrovih štirih velikih lun: Io, Evropa, Ganimed in Kalisto."

 

… podiranje časa in prostora … Na Jupitru živijo orli, ki nosijo na-vdih. Vdih na eno sapo. Izdih in okus morja. Jupiter ima ljubezni, lune, ki krožijo in se ne naveličajo in so tam. Jupiter so njihove besede, kriki in molk.

Biti in se izprazniti in narasti in nakipeti in se razdrobiti.

profileimage
Všeč mi je
4
Komentarji
47
i k a
1
Jul 20, 2015
:) :) :) nadaljevanje je v opoju :) z muzo :)
#47
ojoj
1
Jul 20, 2015
ja, ika, pretirano navdušenje muznjenih ni tako redko, potem pa jupiju
sledi o joj! To je moja muza - Jupiojoj, oh moj opoj.
#46
i k a
1
Jul 20, 2015
jojo :) tvoj popravek sem jaz prebrala takole: najprej je jupi oh ops :) saj je v resnici tako veselje, navdušenje...pol pa ops, vroče :)
#45
gavrilović
0
Jul 12, 2015
Carl Scagan mi je poslal tale link o tem, kdo bi lahko živel na Jupitru.

https://www.youtube.com/watch?v=uakLB7Eni2E

Carl Sagan's Cosmos: Life on Jupiter - YouTube

In 2005 I worked on a project to update some of the fx sequences in Carl Sagan's seminal series Cosmos. For this sequenc
#44
jojo
0
Jul 12, 2015
popravek: Jupiohops
#43
jojo
0
Jul 12, 2015
Ne vem , če muza zmeri greje. Je pa ponavadi res neko veselje pri navdihu, četudi rado hkrati celo rahlo tesnobno in naporno.
Jupi! ko pride muza in hopahopa pisat.

Kaj pa .... Jupihops ali ... Heljlijuhops
#42
Helena .
1
Jul 12, 2015
*navdušena nad odzivom* :D

uposi, jupitrji, heliosi, upojnossi ... še bi se našlo :)

In saj sem mahnjena na besede, še zmeraj je pa tako ... da so besede en tak priiibliiižek stvarem. Kako blizu lahko pridemo navdihovalcem, muzam, polbogovom, bogovom, planetom, snovem ... je pa še odprto vprašanje. :)

Moje mnenje pa - tudi muza ne bi bila muza, če ne bi bilo nikogar, ki bi jo opazil. In jupitri imajo lune in lune imajo jupitre ... ;)
#41
i k a
2
Jul 12, 2015
Zanimivo razmišljanje. Od vseh, ki ste se javili. Všeč :)

Muza je inspiracija...sonce, ki greje. S tem se strinjam.
A voljo do življenja mi muza ne more dati, ker jo imam / moram imeti sama:). Tudi up kot sam up do muze mi ni všeč, ker je potem to odvisnost.
Mislim, da moramo še kaj doreči:)
Muza :) je nekdo, ki te zadane:) - vsaj jaz tako to občutim.
Je torej mit tudi muza. Drugače. Očitno je res mit, ker to ne obstaja, obstane...in je "samo", da je nekomu navdih kot izdih, vdih...
Sem vzela prve črke bogov. Premešajte, sestavite...in prva beseda, ki sem jo našla mi ni bila všeč :)
In četudi dodam Orion, kot sedež velike mantre sem dobila UPOJNOSS.
To pa tudi ni nič - se mi zdi :)
#40
Lara Arh
0
Jul 12, 2015
Upos kot upati, upanje.... to je prva asociacija, ki mi pade na pamet... Muza je pa več kot zgolj upanje. Je inspiracija, predvsem... volja do življenja... sonce, ki me greje ;) :) :)
#39
naprimer Janez
2
Jul 11, 2015
jupiter in helios ... jupiter + helios ... j(up)iter + heli(os) ... up ... os ... daje up ... os kot Osmium ... Osmium je najbolj gost naravni element - uporablja se v raznih stvareh, kjer je nujna VZDRŽNOST in TRDNOST.

Torej ... UPOS ... ekvivalent s štirimi črkami "muzi" ...

Mnenja, punce? :)
#38
Sponko
2
Jul 10, 2015
Nič bat, mi ni treba razumet.
Sem pa zbrano, ne kot prvič na hitro, ck ck, premozgal raztresenost besed in spoznal, tukaj nekje vmes je ta črna materija, katero privleče na plano, le muza lahko.
Moja postala bo Luna z skrivnostno zadnjo platjo in mesečnim obrazom. Pa še blizu je☺
#37
Lara Arh
0
Jul 10, 2015
Helenca, ne oziraj se na vso to mmoško energijo, ki bruha zublje željna vojne. Tile so si z Marsa. Za Jupitra očitno še nihče od njih slišal ni ;) :) :)

Čeprav, moram priznati, da je Sponko mal zatresel tudi Jupitrove gate.
Muza je Muza ravno zato, ker se ne ore primerjati z nevemkaterim bogom. Morbit je pa res bolje, da moške muze, ostanejo moške muze raje, kot z moške strani Marsovsko interpretirana božja obličja???

Sam vprašam, sam vprašam. Čeprav Helena priznam, da mi je bila po tvoji razlagi ta teorijo še toliko bolj všeč. ampak več kot očitno je, da imajo moški z njo težave. Ljubosumni na Jupitre? Bogve.

Ampak Sponko se je vseglih potrudil in ni zapadel v nevemkakšne mistične razlage, da bi ga obična smrtnica ženskega spola ne mogla razumeti. Spoštujem. In ja, povsem razumem njegov stav, ki izhaja iz tega, da vsekakor bolje pozna rimske bogove kot jaz... :)

Žurkaaaaa, društvo, žurkaaaaa....

Če niso Jupitri, ostanejo pač moške muze. Bi vam bilo bolj všeč, če bi dekle v vas uzrla moško muzo ali preprosto Jupitra?

Vam beseda.

(Madona Helena, izgleda, da sva nabili skupaj vse moške tega sveta in še kakega drugega zraven...) :) :) :)
#36
Helena .
1
Jul 10, 2015
Sponko ... V mislih nisem imela toliko Jupitra kot rimskega boga, temveč bolj kot planet. :)

Res pa je tudi, da nisem šla v potankosti pri iskanju vzporednic, temveč je šlo bolj za intuicijo ... ne vidim pa težav z gromom in bliskom in nebom ;) - mar ni navdih kot nevihta? :)

Še pa enkrat ponavljam - to je zgolj moja ideja - beseda "jupiter" pisana z malo začetnico (saj ne gre za lastno ime, temveč občost - enakovredno besedi "muza"). :)

Mi je dovolj že to, da se je o tej besedi sploh (tako ali drugače) začelo razmišljati.

(... tukaj nekje tudi utihnem) :D
#35
gavrilović
0
Jul 10, 2015
https://www.youtube.com/watch?v=XXq5VvYAI1Q

Pri nas na Aštar komanda (sedež v Tacnu) so vse babnice mahnjene na Bowiea in predlagajo za muzo

Ziggy Starmana

David Bowie - Ziggy Stardust - YouTube

David Bowie - Ziggy Stardust
#34
Sponko
1
Jul 10, 2015
Spoštovane dame, potrjujem misel, da vas ne razumem, kar ni nič nenavadnega, saj še bolj enostavnih stvari ne razumem.

Nekje sem zasledil: "Jupiter je v rimski mitologiji zasedal isto mesto kot Zevs v grški. Kot vrhovni rimski bog je nadzoroval zakone in pravico"
JUPITER - kralj bogov, bog neba, vremena, bliska in groma

Tega Jupitra ne znam združiti s trditvijo, da je to moška Muza in pika. Kako navdihuje umetniške dušice ta nadzornik zakonodaje, bliska in groma?

(je pa res, da je v podobah ta prav desc, ki mu ni para)
#33
abram
0
Jul 10, 2015
Jupiter je enak Kresniku-Vladar Svetovne gore -Trimužjata-Triglava
Predlog Jupiter-- Vladar Svetovne Gore
#32
Helena .
0
Jul 10, 2015
jojo ... hmmm ... Helios :) tudi ta ne bi bila slaba ;)
#31
Helena .
2
Jul 10, 2015
Uooou ... nisem več prepričana, da razumem v kakšno mistiko ste se nekateri spustili. :)

Torej ... za besedo nisem iskala nobenih težkih energij vesolja in jih razlagala tako ali drugače in vozila novih teorij, ki bi razlagale sestavo osončja itd itd. Šlo je za popolnoma jezikovno-metaforičen poskus. In priznam, da se ne spoznam ravno, kako delujejo magnetne silnice našega osončja, niti ne menim, da je to za dojamanje muz kaj prida pomembno ... :D

Hvaala Ika za razlago, Dejanu pa sem že itak rekla, naj preneha s to čudno navado brisanja starih zapisov.

Kot sem rekla - svojega predloga "jupitra" nikomur ne vsiljujem, gre samo za moj, precej intuitivni in metaforični pogled. :)
#30
abram
0
Jul 10, 2015
Poznamo pa še 28000 letne civilizacijske cikle,ko 14000 let metafizično rastemo in 14000 let padamo. Naši možgani(genom deluje naEM frekvence od 0,5 do 60 HZ.Platon je pisal o Atlantidi v resnici je pisal o zadnjem civilizacijskem valu pred tem.Žal je pisal že 9000 let potem,ko se je zgodil gravitacijski nihaj Zemlje.Takrat se morja in kopno prelijeta in Zemlja si obnovi obe ledeni polarni kapi za naslednjih 28ooo let. Tako Zemlja vzdržuje povprečno temperaturo 10- 12 Celzija .Kritična Curijeva temperaturna točka ko s zgodi zemeljsko samo zlitje je !6 Celzija.Človek ima kritično temperaturno točko 43 stopinj Celzija,takrat njegov življenjski sistem propade umre.Zato ima življenje samo reprodukcijsko verigo,kot jo ima elementarna matrica v sebi. Vsak osnovni delec je hermafrodit,tako kot je večno-sedaj vseobsežna vesoljna samo pojavnost,kar le tej omogoča večno-sedanjo samozadostnost,samo delovanje in samoohranitev.
#29
abram
0
Jul 10, 2015
Če v našem osončju ne bi bilo Jupitra(ki s svojim 25000x močnejšim magnetnim poljem od Zemlje-lovi asteroide,meteorite)bi mi bili redno bombardirani s strani teh nebesnih teles.Jupiter bo na koncu 15 milijardnega cikla našega satelitskega osončja (sinovega) postal bela pritlikavka,ki bo povzročila novo samo zlitje osončja in tako se bo končal in sočasno ponovno začel nov 15 milijardni cikel osončja.Mi skupaj z celotnim življenjem v vsakem ciklu gostimo na Zemlji točno 9 milijard let.KO je osončje staro 3 milijarde let pridemo z osnovnim genskim materialom ( plankton v morju, velike živali in rastline,ki naredijo biomaso za sesalce.To naseljevanje z življenjem traja cca 1 milijardo let.Ko je osončje staro 12 milijard let ga moramo zapustiti,ker se Sonce razširi in tako se večno-sedaj ponavljajo ti cikli.Jupiter je nosilec vodika (vode) v bistvu je njegova vloga popolnoma enaka galaktični črni luknji-samo,da tam trajajo posamični cikli 150 milijard let od samo zlitja do samo zlitja galaksije. Iz tega vzroka je Jupiter sodnik mrtvih in živih in je gospodar življenjskih-ciklov. Na Zemlji kopno predstavlja realizirano vrednost mase energije vode pa akumulirano vednost mase energije-od tu vremenski pojavi,ker se i dve vrednosti nenehno zlivajo druga v drugo. Zato znanost laže,o higsovem buzonu(kako snov dobi maso)ker ne razume osnovne vesoljne večno-sedanje samo zakonitosti.Podri svojo hišo(znanje)pobrigaj se za življenje,sovraži premoženje,reši življenje! To je prava muza in navdih.
#28
Pokaži več komentarjev
Helena .
Helena .
Objavil/a 2015-07-08 16:04:52 (Jul 08, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Klobasanje klobas (oz. umetnosti)
V lovor in nazaj
Izgubljena prtljaga
V čem je smisel krompirja ali Kratek pregled problema eksistence
Nasmeh, prosim!
Obala
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj