O mrtvem Prešernu

OddajHelena ., dne 2014-11-19 ob 19:01:12

Vsake toliko se sliši, da je dandanašnja poezija v kurcu. Po tekočem traku se izdajajo pesniške zbirke, ki so tam samo zato, da porabljajo papir in "ovekovečijo" navadnegega državljana v "pesnika." V tistih verzih ni rime (ali še slabše: je na iiiii), ni v prefinjeni obliki soneta, ni balad, ni romanc, ni niti haikujev. K večjemu gre za nekaj štirivrstičnic, ki plešejo po plitvini življenja. Nobene globine. In potem pride nekdo in reče: to ni več za nikamor, VI ste sramota za umetnost, ste leni in nikoli ne boste blizu Prešernu. Do tukaj pritrjujem. Res je veliko brezveznih, tja-v-en-dan napisanih "pesmi" ali celo "pesniških zbirk" (da ne bo pomote, zelo verjetno sem ena od teh - v vašo srečo še brez "pesniške zbirke"), ki niso vredne knjižničnih polic.

A ni res, da danes ni kvalitetne poezije. In jaaa, soneti in laški enajsterci so redki, tudi "prave" balade ni, ni urejene rime, ni ritma (oz. je neobičajen in dobro zakamufliran), ni pač tistega, kar bi pričakovali pri pošteni polni-metafor poeziji. Ikar je mrtev, Orfej tudi, pa še Bog je pozabil ponovno vstati od mrtvih. In zdaj smo ostali tukaj samo mi, obdani z nebotičniki in vreščečimi telefoni. Vse skupaj je napisano v petih vrsticah, ki ne poznajo niti ločil, kaj šele velike začetnice. Ker vam ne bo nihče več napisal novega petrarkističnega soneta. Nihče vam ne bo obujal Prešerna ali Shakespeara. Nihče vam ne bo pisal "klasične" poezije. Tisti, ki še vedno berete Lorco, ste po pravici razočarani.

Tudi razbijal ne bo več nihče, vsaj ne tako udarno in glasno kot Šalamun ali celo Joyce. Verjetno bodo besede stale tam precej dolgočasno v stavkih in žgečkale možgane. Tam bodo spalnica in sonata in ogledalo in omara in sneg in ljubimec in vse skupaj bo pomenilo, da je avtor pozabil zavest v postelji. Ne, ne avtor - vi, bralec. In pesem bo imela smisel. Imela bo sporočilo, idejo, motive in pesniške figure, ki temu pritičejo. Če bi vam nekdo želel povedati, da je totalno zgubljen in ne ve niti, kam mora iti na kosilo, bi vam moral to povedati v štirivrstičnici s pravilno oklepajočo rimo? Ali bi jecljal in se izgubljal v besedah ter ob enem zajemal sapo, kot da je ravnokar priplaval izpod morskega dna?

No, to je vse, kar imate. Berite Lorco, verjetno se vam iz groba zahvaljuje za branje boljših in slabši prevodov. Ali pa iščite … med vso to poezijo, ki je v kurcu, tistih nekaj vrstic, ki se bodo prelile v zrak, ki ga dihate. Seveda nič od tega ni nujno … baje se da tudi brez poezije živeti.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
9
Helena .
1
Nov 20, 2014
Ja, Platon je zgodba zase - poleg tega, da je hotel pesnike izgnati (ker pri ljudeh vzbujajo najrazličnejša "slaba čustva"), je hotel dati filozofe na vodilne položaje v svoji Državi (kot študentka tako književnosti kot filozofije se tukaj znajdem v precepu, ampak dobro ... ;))
P.J. Točno tako! Tako se pa zdi, da kontracepcija vse predobro opravlja svoje delo ... ejakulacije pa so vse bolj naključne ;)
Dejan - pri Kosovelovih interpretacijah se še največji literarni teoretiki "strpno kregajo" ...
Sicer pa ... zame je dobra poezija tista, pri kateri imam občutek da želi nekaj POVEDATI in to tudi zapakira na dober način. :) Seveda pa to ne rabi biti urejena forma (kot si rekel)
#9
naprimer Janez
0
Nov 20, 2014
"...pa še Bog je pozabil ponovno vstati od mrtvih."

LOL!

Se do neke mere strinjam s P.J.-em.

V glavnem se mi zdi, da forma in vse ostalo ni tako zelo pomembno ... pač vsak razvija svoj stil pisanja, tudi glede na dobo v kateri živi. Nekdo se loti tradicionalne, drug moderne, tretji konstruktivizma (Kosovela redno prebiram, a ga še zdaj težko dekodiram).

Po moje je glavno to, da pesnik/pisatelj izvabi kako čustveno reakcijo iz bralca. Tudi, če napisano ni ravno "lepo" na pogled ...

#8
P. J.
2
Nov 19, 2014
Platon si je privoščil izgon pesnikov iz idealne države, saj naj bi bili zgolj "posnemovalci podob", katerim je resnica tuja. Ne bi se sedaj ravno spuščal v politično korektnost Platonovega izgona pesnika iz države, a če že imamo pesnike, potem naj vsaj zadostijo temu, da so njihova dela idealizirani posnetki upodobljenih idej.

Če torej parafraziram oni komentar, da je dandanašnja poezija v kurcu, bi bilo torej nadebudne avtorje te poezije podučiti o krogu življenja, tako da bi zmogli zadovoljiti vsaj osnovnemu konceptu dozorevanja in bodo najprej ejakulirali (kako pomenljivo, da ni slovenskega prevoda na Wikipediji) v intimnejših krogih in šele po uspešni oploditvi (no, ta pojem celo najdemo na Wikipediji celo v Slovenščini, a je škrbina) predstaviti plodove svoje ustvarjalnosti.

Je naključje, da stvarnost sovpada s prisotnostjo opisov na Wikipediji?
#7
Helena .
0
Nov 19, 2014
Seveda.
#6
M. H.
0
Nov 19, 2014
Jaz kulturo živim. Ti tudi?
#5
Helena .
0
Nov 19, 2014
Kulturo deliti naprej ... ne ozirajoč se na tiste, ki jo zavračajo. Pisati, peti, igrati in plesati ... :)
#4
M. H.
0
Nov 19, 2014
To se pa strinjam. Dobra ugotovitev. Rešitev pa je.....?
#3
Helena .
0
Nov 19, 2014
jah ... nekateri bi še celotno kulturo pometli pod preprogo, da bi lahko "lažje živeli" ;)
#2
M. H.
0
Nov 19, 2014
Brez poezije mogoče, brez kulture pa zagotovo ne.
#1
Helena .
Helena .
Objavil/a 2014-11-19 19:01:12 (Nov 19, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Klobasanje klobas (oz. umetnosti)
V lovor in nazaj
Izgubljena prtljaga
V čem je smisel krompirja ali Kratek pregled problema eksistence
Nasmeh, prosim!
Obala
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj