Članek
Nevarnost leč, lončnic, avtomobilov in ostale navlake
Objavljeno Nov 08, 2014

Sestrična je obiskala optika, ker je želela očala zamenjati za leče. Nič nenavadnega, to je pač želja marsikoga, ki ga očala zaradi estetskih ali drugih razlogov motijo. Prva stvar, ki jo je v ambulanti slišala: "Zaradi leč lahko oslepiš." Ne zakaj, ne kako, samo podatek, da lahko oslepiš. Prav, razumljeno. To ti morajo povedati že zato, da se potem ne moreš pritožiti, ker se nisi zavedal posledic …

Kupujem avto. Ne spoznam se najbolje na avtomobile, ne na zajčje ali konjske moči, ne na servo ali samopostrežne volane, kaj šele na notranje pogone, ki stvar spravljajo iz mirovanja v "ultra-hitrost". Vem pa, da ni v avtu ničesar, kar bi te obvarovalo pred tem, da se zaletiš  v drevo. Dobro, imaš zavore in vse ostalo … ampak nič od tega ne deluje samo od sebe. (Ali pač? Verjetno obstaja tudi že kaj takega, ampak tak avto ni v mojem cenovnem razredu.) Kakorkoli, ni dileme, da lahko zaradi avta umreš. Pa ti tega ne pove nihče od prodajalcev na začetku, kajne? Ker je to samoumevno. Glavno je to: če umreš, boš umrl na udobnih sedežih! (Ampak v redu … to temo smo že premleli.)

Včeraj sem za rojstni dan teti kupila lončnico. Majhen kupček zelenja s še manjšimi cvetkami, ki ga dobiš povsod in za katerega vem, da bo usklajen z ostalimi na njeni polici. Tale polica pa je v bistvu lep kliše padajočih lončnic. Teta ima namreč majhno stanovanje v mestu in polica z lončnicami visi na pločnik, pod katerim dnevno hodijo pešci. Pred enim mesecem je ravno ena od teh lončnic zletela na pločnik in se razbila meter od naključnega mimoidočega. Čisto lahko bi lahko ta nekdo lončnico dobil po glavi … in potem bi prišli do globalnega problema lončnic na policah … Kakorkoli, v trgovini, kjer sem lončnico kupila, mi niso povedali, da lahko nekdo zaradi tega umre!

Še hujše! A ste vedeli, da lahko umrete kadarkoli zaradi česarkoli? Nas je kdo posvaril, da bomo umrli, če se rodimo? Ne, ker je to samoumevno. Ampak to sploh ni bistveno, kajne? … ker lahko zaradi leč tudi oslepimo.