Članek
Danes
Objavljeno May 03, 2016

Spoštovani!

Pred nami je novo šolsko leto, za katerega si upam trditi, da bo tudi tokrat uspešno, predvsem pa prepleteno z dobrimi odnosi ter novimi melodijami iz instrumentov naših učencev in dijakov.

Naše poslanstvo glasbene šole je razvijanje osebnostnega razvoja učencev, omogočanje umetniškega doživljanja in spoznavanja glasbe, vzgajanje medsebojne strpnosti, ustvarjanje pogojev za sodelovalno kulturo pri skupinskem pouku in ne nazadnje tudi vzbujanje čuta za ohranjanje lastne kulturne in naravne dediščine, na katero smo lahko kot majhen narod zelo ponosni.

V prihajajočem šolskem letu želim vsem notranjim in zunanjim udeležencem naše izobraževalne ustanove veliko uspeha pri iskanju novih izzivov ter uspeha pri doseganju in uresničevanju zastavljenih ciljev.

Naj nas lepota in popolnost glasbe združujeta!

Ravnatelj GŠ Celje
Simon Mlakar, prof.



Glasbena šola Celje sodi dandanes v skupino najrazvitejših slovenskih glasbenih šol in predstavlja eno od osrednjih kulturnih in glasbeno-izobraževalnih ustanov Mestne občine Celje. S svojimi solisti, komornimi in instrumentalnimi sestavi pomembno oblikuje celjsko kulturno dogajanje, s širitvijo svojih oddelkov pa oblikuje tudi širšo celjsko regijo.

Ustanovitelj javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Glasbena šola Celje je Mestna občina Celje (Ur. list RS, št. 14/97, 101/07 in 54/10). Ustanovljena je za opravljanje dejavnosti glasbenega izobraževanja po programih, po katerih se pridobi javno veljavna izobrazba za osnovno stopnjo glasbene šole.

Osnovna stopnja glasbene šole deluje na območju MO Celje, od šolskega leta 2004/2005 v dislociranem oddelku v občini Štore ter od šolskega leta 2009/2010 tudi v dislociranem oddelku občine Vojnik. Del vzgojno-izobraževalnega dela izvajamo tudi na osnovnih šolah v Celju, največji del na OŠ Lava.

Nadstandardni program vključuje elektronske klaviature, bas kitaro in oddelek jazza. Z oddelkom jazza tudi v celjski regiji omogočamo kakovostno izobraževanje in delo s priznanimi jazz instrumentalisti.

Oddelki umetniške gimnazije - smer glasba, ki so pod okriljem I. gimnazije v Celju, delujejo na območju celotne celjske regije. Zaradi kakovosti našega dela se pri nas izobražujejo tudi dijaki iz drugih regij. Celoten obseg pouka strokovnih predmetov izvajamo na naši šoli, kjer zagotavljamo materialne in kadrovske pogoje.

Poudariti moramo, da se pri nas osnovna in srednja stopnja tesno prepletata, s čimer dosegamo višji nivo znanja na osnovni stopnji ter zagotavljamo boljše možnosti za izvajanje orkestrske igre na srednji stopnji.

V naši glasbeni šoli se zavedamo odgovornosti in pomembnosti glasbene vzgoje. Skozi glasbeno izobraževanje vzgajamo in oblikujemo kulturno-umetniško osebnost vsakega posameznega učenca. Vzgajamo jih med drugim tudi za medsebojno strpnost, spoštovanje drugačnosti in sodelovanje z drugimi. To znanje nosijo s seboj celo življenje. Ne smemo pozabiti, da gre pri tem učnem procesu za tesen stik med učenci, učitelji in starši, zato zahvala vsem, ki sodelujete pri oblikovanju glasbenih uspehov vaših in naših otrok. Naš cilj je slediti otrokovim interesom in jih intenzivno usmerjati v skupinsko igro. Rezultat takega dela so uspešni orkestri in komorni sestavi ter številni odlični posamezniki.

Šola ima naslednje instrumentalne oz. združene instrumentalne oddelke:

  • BRENKALA
  • GODALA
  • HARMONIKA
  • KLAVIR
  • NGL IN PETJE
  • PIHALA
  • TROBILA IN TOLKALA

Šola izvaja naslednji skupinski pouk:

  • PREDŠOLSKA GLASBENA VZGOJA
  • GLASBENA PRIPRAVNICA
  • NAUK O GLASBI
  • SOLFEGGIO

Šola izvaja naslednjo skupinsko igro:

  • KOMORNA IGRA
  • ORKESTRSKA IGRA
#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Celje