Začetek letošnje jeseni bo v ljubljanskih Stožicah med drugim zaznamoval glasbeno-plesni spektakel znanega ruskega Zbora, orkestra in baleta Rdeče armade (The Red Army Choir, Orchestra and Balet), ki ima dolgoletno tradicijo.

Orkester, ki ga sestavljajo moški pevski zbor, orkester in plesalci, je bil ustanovljen v času Sovjetske zveze kot uradni zbor ruskih oboroženih sil. Leta 1929 je orkester obiskal veliko vzhodnih dežel Sovjetske zveze, ki so delale železniške proge na Daljnem vzhodu. Eden od namenov ustanovitve ansambla je bil tudi razvijanje ljubiteljske umetnosti v vrstah vojske in spodbujanje zanimanja vojakov za dobro glasbo.

Tako je zbor obenem postal propagator sovjetskih pesmi, originalnih kompozicij skladateljev Vasilija Solovjova Sedoya, Anatolija Novikova, Matveya Blantera in Borisa Mokrousova. Zbor je veliko potoval po vsej Sovjetski zvezi, od severa do Tadžikistana na jugu, leta 1937 pa je nastopil tudi na mednarodni razstavi, posvečeni umetnosti in tehnologiji v Parizu, ter osvojil Grand Prix, se pravi najvišjo čast, ki jo podeljuje žirija.

Ansambel so sestavljali vojaki, katerih naloga je bila dvigovati moralo izmučenih čet in slaviti duh revolucije, saj njihove pesmi budijo spomin tudi na oktobrsko revolucijo. Tako je med drugo svetovno vojno imel več kot 1500 nastopov na obeh sovjetskih frontah, kjer je zabaval čete, tako tiste na bojni črti kot v bolnišnicah in na letališčih. Ansambel ima svojo šolo za usposabljanje, ki vključuje 400 študentov: pevcev, plesalcev in glasbenikov. Pravzaprav se bodoči člana ansambla začnejo usposabljati že od zgodnjega otroštva. Sedež Zbora Rdeče armade, orkestra in baleta je v središču Moskve, v bližini Rdečega trga, nekaj sto metrov stran od Bolšoj teatra.

Ansambel je sestavljen iz več kot 350 članov, pevcev, plesalcev, glasbenikov, koreografov in dirigentov. Sicer pa na gostovanja v tujino ansambel ponavadi potuje s sto pevci, plesalci, glasbeniki in solisti. Vsi umetniki Zbora, orkestra in baleta Rdeče armade so univerzitetno izobraženi in veljajo za bolj prestižne od opernih pevcev, saj je njihov sprejem v ansambel zelo strog. Dvainosemdeset odstotkov članov ansambla je iz vrst vojske in le 12 odstotkov članov izhaja iz civilistov. Ansambel je sestavljen iz 227 moških umetnikov in 23 žensk, vključno z 20 plesalci in dvema vodjema zbora ter eno žensko solistko: Natalio Kurganskayo.

Zbor Rdeče armade repertoar črpa iz ruskih narodnih pesmi, patriotskih in klasične glasbe (Bizet, Wagner, Mozart, Michel Legrand, Francis Lai ...), pa tudi pop in rok uspešnic. Sodelovali so z Leningrad Cowboysi, Celine Dion, Lucianom Pavarottijem ...

Zbor je med drugim nastopil pred papežem Janezom Pavlom II. v Rimu, nastopal je tudi na slovesnostih ob zaprisegi mnogo ruskih predsednikov, na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Moskvi leta 1980, na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, v San Remu ... Ansambel je vsako leto 9. maja nepogrešljiv na paradi, ko Rusija praznuje zmago v drugi svetovni vojni.

beri dalje

Rdeča Armada prihaja v Stožice - prestižni orkester, za katerega se pričneš usposabljati že kot otro

Začetek letošnje jeseni bo v ljubljanskih Stožicah med drugim zaznamoval glasbeno-plesni spektakel znanega ruskega Zbora, orkestra in baleta Rdeče armade (The Red Army Choir, Orchestra and Balet), ki ima dolgoletno tradicijo.