Nekdanja miss Slovenije Miša Novak že nekaj let živi in dela v Grčiji, kjer si je ustvarila tudi družino. Srečna mamica že skoraj najstniški hčerki si je na otoku Zakintos ustvarila nov dom, občasno pa se vrača tudi v Slovenijo. In tako je bilo tudi med letošnjimi počitnicami, ko je obiskala svoje domače na Ptuju.

Skala, na kateri se lahko odpočijejo morske deklice.

Miša in Mara

Miša je nosila lento najlepše leta 1998, po tistem pa jo je dokaj kmalu ljubezen odpeljala v tujino. Danes tako s hčerko Maro in možem živijo v Grčiji na otoku Zakintos, kjer dela kot profesorica angleškega in nemškega jezika. Odločitev, da zapusti Slovenijo, ni bila lahka, a je danes ne obžaluje. "Po naključju, ki pa ni bilo zgolj to, sem ravno v tem mikrokozmosu grških otokov spoznala človeka, ki mi je bil očitno namenjen. Nisem bila nepremišljena najstnica, ki se na vrat na nos zaljubi v Grka in se preseli k njemu. Stara sem bila 27 let, po končani diplomi iz nemškega jezika na filozofski fakulteti v Ljubljani se mi je ponujala možnost zaposlitve kot asistentka profesorice, in ne nazadnje sem imela za seboj izkušnjo javne osebnosti. Vse skupaj zelo prepričljivi argumenti proti selitvi v 'neznano'. Zase sem zmeraj verjela, da sem bolj racionalno kot emocionalno bitje. Kljub vsemu sem se nazadnje zanesla na občutek, da bom bolj obžalovala, če izgubim njega kot vse drugo, kar sem omenila, in še več. Obenem pa mi je umik v anonimnost tisti čas tudi dobro del," se spominja Miša.

NOVO DELO

Življenje v novi deželi ni bilo enostavno in Miša si je našla delo v stroki profesure. Na otoku je tako začela poučevati angleški, nemški in nato še grški jezik. "Kot jezikoslovka sem se presenetljivo dolgo mučila z grščino! Pri učenju grškega jezika me je najbolj oviralo dejstvo, da so domačini v veliki večini vešči znanja angleščine in sem se tako lahko leta izvrstno sporazumevala. Ko se je rodila Mara, sem si zadala, da se moram naučiti jezika, in tako sva si dobesedno skupaj prisvajali besede in pozneje tudi stavke. Navsezadnje pa sem se morala tudi 'formalno' naučiti grškega jezika, saj sem za licenco jezikovne šole potrebovala potrdilo o opravljeni najvišji stopnji znanja grškega jezika na ministrstvu za šolstvo. Izpit sem opravila z odliko in danes celo poučujem tujce grščino ter prevajam in tolmačim v treh omenjenih jezikih. Tuji jeziki so na turističnem otoku, kot je Zakintos, 'potni list' za zagotovljeno kakovostno življenja. Več jih znaš, več veljaš. Trg je prenasičen z jezikovnimi šolami, konkurenca je ogromna, a vztrajni, sposobni in odgovorni ljudje imajo vedno dovolj dela. Svoj poklic imam zelo rada, uživam, kadar lahko svoje znanje prenašam na druge, in čutim neizmerno zadoščenje ob uspehu svojih učencev. To je morebiti tudi moje poslanstvo. Dodati kamenček k izoblikovanju osebnosti teh otrok."

beri dalje

Miša Novak: Življenje v Grčiji ni enostavno! - Domači trači - Govori.se

Nekdanja miss Slovenije Miša Novak že nekaj let živi in dela v Grčiji, kjer si je ustvarila tudi družino. Srečna mamica že skoraj najstniški hčerki si je na otoku Zakintos ustvarila nov dom, občasno pa se vrača tudi v Slovenijo. In tako je bilo tudi med letošnjimi počitnicami, ko je obiskala svoje domače na Ptuju.