Zgodi se trikrat na leto in traja tri (zdi se, da zares dolge) tedne. Astrologi pravijo pojavuretrogradni Merkur, laiki pa množično zganjajo vik in krik vsakič, ko spet napoči njegov čas.

In ker se najmanj trikrat letno zares veliko govori o tem 'nebesnem' pojavu, se zdi skoraj nujno, da na to temo rečemo kakšno tudi na našem spletnem mestu.

Za kaj torej gre?

Merkur - to je eden od tistih petih planetov (Merkur, Venera, Mars, Jupiter in Saturn), ki skupaj s Soncem in Luno v astrološki karti zavzemajo središčno vlogo v tolmačenju osebnosti (in usode) lastnika karte in ki jih ljudje poznamo malodane odkar se oziramo proti nebu - se trikrat letno za tri tedne na svoji z zemlje vidni poti navidezno ustavi in nato pomika nazaj.

Čeprav v resnici še naprej potuje po svoji tirnici in gre torej zgolj za navadno optično prevaro, astrologi to njegovo 'fazo' že tisočletja pridno beležijo v svojih efemeridah z 'zloglasno' črko R (t.j. retrogradno). Ker 'vzvratnemu' gibanju planetov pripisujejo tudi pomenljive vplive na življenja (in usodo) ljudi, se je - še posebno v zadnjih nekaj letih tudi v Sloveniji - okoli Merkurjevega navidezno vzvratnega gibanja že spletlo pravo malovraževerno gibanje.

Retrogradni Merkur je za številne postal nadvse priročen grešni kozel in izgovor, ko nam stvari uhajajo iz rok, ko zamujamo pomembne roke, smo prepirljivi, živčni in stvari narobe razumemo. Prav tako nam 'aspekt' lahko pride prav, ko je potrebno nekam varno skanalizirati jezo zaradi slabe poslovne odločitve, površnosti pri sklepanju pogodb, nespametnih nakupov in seveda mnoštva težav, ki jih imamo tudi sicer s številnimi elektronskimi napravami, pa vozili vseh vrst in programsko opremo. Četudi bi nas v trenutku, ko se nam pred očmi sesuvajo 'okna' na monitorju, morda kdo opozoril, da se nam je to v pretklosti že zgodilo, pa takrat ni bilo retrogradnega Merkurja, bomo to - preokupirani z nevšečnostmi, ki se nam dogajajo tisti hip - seveda preslišali.

Urok retrogradnega Merkurja

Ko človek enkrat sliši za urok retrogradnega Merkurja, se ta naenkrat zazdi premočan, da bi se ga kar tako, z nekaj razumskega premisleka, znebil. Prav tako je tudi neverjetno nalezljiv. In ko svoj lonček k stvari primaknejo še splet in mediji s svojimi senzacionalističnimi (re)interpretacijami domnevnih škodljivih vplivov retrogradnih planetov, smo že 'pečeni'.

In naj kar takoj povemo: nekateri astrologi v ocenjevanju vplivov retrogradnih planetov močno pretiravajo tudi po mnenju svojih kolegov.

Vplivi retrogradnega Merkurja

Merkur, ki naj bi vladal naši komunikaciji, še posebno v medosebnih odnosih, telekomunikacijah, računalništvu, pa tudi prometu, trgovini in resnici, naj bi v fazi svojega tritedenskega retrogradnega gibanja težave in nevšečnosti povzročal na prav teh področjih. Vendar pa tudi nekateri treznejši astrologi zanikajo, da bi prav vsem našim nevšečnostim v času retrogradnega Merkurja lahko bil kriv zgolj on.

Vse več tistih, ki so urok retrogradnega Merkurja že premagali, verjame, da gre v resnici zgolj za vzorec, ki ga nezavedno privzamemo, in da si po zakonu privlačnosti dejansko kar sami nakopljemo težave retrogradnega Merkurja. Taisti astrologi zatorej radi poudarjajo, da bi njegove vplive morali izkoristili tako, da bi nam ti v življenju dejansko koristili. Retrogradni Merkur ima po astrološki doktrini namreč tudi svoje dobre plati.

Beri dalje...

Retrogradni Merkur - začel se je njegov urok! - Astro - Govori.se

Zgodi se trikrat na leto in traja tri (zdi se, da zares dolge) tedne. Astrologi pravijo pojavu retrogradni Merkur, laiki pa množično zganjajo vik in krik vsakič, ko spet napoči njegov čas.