Priznani slovenski klarinetist, profesor, predavatelj in dirigent Andrej Zupan je bil za svoje delo že velikokrat nagrajen. Trenutno je kot umetniški vodja polno zaposlen z mednarodnim festivalom glasbe Glasbeno poletje na gradu Podsreda. Ob vseh svojih izzivih in projektih, ki jih ni malo, pa je tudi skrben oče in mož.

Ob njegovi strani je mednarodno priznana sopranistka Nataša Zupan, s katero imata dve čudoviti hčerki.

Story: Po srcu, duši in profesiji ste glasbenik in že v mladosti ste prejeli številne nagrade. Že leta 1985 ste bili izbrani za mladega glasbenika Jugoslavije, če se vrneva v preteklost. Kako ste takrat doživljali vzpon svoje glasbene kariere?

Ker sem bil praktično še otrok, sem težko razumel, da moji vrstniki brezskrbno igrajo nogomet ali smučajo, jaz pa moram vaditi klarinet. Res da sem imel glasbo in klarinet rad, pa tudi velik vzor v svojem žal že pokojnem očetu Alojzu Zupanu, ki je bil prav tako vrhunski klarinetist, dirigent in profesor, sem imel, pa se kljub temu spominjam, da mi je bilo večkrat težko. Ves čas sem moral paziti, da se ne bom med igro poškodoval, da se ne prehladim itd. Spomini mi pravijo, da brezskrbnega otroštva ravno nisem imel, zaradi odgovornosti, ki so jih prinašali nastopi, koncerti in tekmovanja. Pozneje, ko sem se zavedel, da bo glasba res moj poklic, pa mi je bilo lažje in sem v tem začel uživati.

Story: Svoje znanje kot profesor prenašate tudi na podmladek. Kako se glasba razvija pri naših otrocih, mladostnikih? Imamo dober podmladek?

V Sloveniji imamo vrhunski sistem glasbenega izobraževanja, od predšolske vzgoje do doktorskega študija. Otroci imajo možnost že zelo kmalu vključitve v sistem glasbenega izobraževanja, zgodnjega odkrivanja inštrumentov, notnega materiala in glasbene umetnosti na splošno. Opažam, da so generacije, ki prihajajo na sprejemne preizkuse bodisi na konservatorij ali akademijo, vedno boljše in nivo znanja vedno večji.

Story: Ste tudi dirigent pihalnega orkestra in profesor klarineta na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, na Akademiji za glasbo v Ljubljani predavate klarinet, komorno igro, specialno didaktiko pihal, pedagoško prakso in literaturo pihal, trobil in tolkal in še bi lahko naštevala. Kako vse to sploh usklajujete?

Biti pedagog in delovati v pedagoškem poklicu je velika čast in odgovornost. V prvi vrsti moraš biti strokovnjak na svojem področju, imeti moraš znanje in izkušnje. Predvsem pa moraš biti človek. Delo z mladimi zahteva veliko širino. Odprt moraš biti za nove načine poučevanja, se ves čas tudi sam izobraževati, prisluhniti moraš potrebam in željam tistih, ki jih poučuješ, kajti mladi so vedno bolj zahtevni. Na določeno izobraževalno ustanovo in k določenemu profesorju pridejo z jasnim ciljem. Vedo, kaj jim lahko daš, in to tudi pričakujejo. Moje aktivnosti od različnih vaj, koncertov, snemanj, predavanj in poučevanja se zelo prepletajo. Delovni dan traja približno od 8.00 zjutraj do 23.00 zvečer. Vmes je čas za kosilo in za odhod po hčerkico v vrtec.

Story: Znanje ste pridobivali tudi v tujini (Rim, Salzburg ...). Kako ste doživljali šolanje v tujini in, če primerjamo, kakšno raven šolanja imamo na domačih tleh v primerjavi s tujino? Imamo kvalitetno šolstvo na glasbenem področju?

V Sloveniji imamo izjemno kvalitetno glasbeno izobraževanje. Vendar je za vsakega glasbenika še kako pomembno, da gre tudi v tujino. Študij v tujini ti da še dodatne razsežnosti, spoznaš širšo kulturo, in če imaš srečo študirati v kakšnem večjem mestu, kot so Dunaj, Berlin, Pariz, London, New York ..., ti okolje ponudi vrhunske in enkratne glasbene dogodke, od koncertov, opernih predstav do muzikalov itd., kar te še dodatno bogati.

beri dalje

Andrej Zupan: Ljubezen na odrskih deskah - Domači trači - Govori.se

Priznani slovenski klarinetist, profesor, predavatelj in dirigent Andrej Zupan je bil za svoje delo že velikokrat nagrajen. Trenutno je kot umetniški vodja polno zaposlen z mednarodnim festivalom glasbe Glasbeno poletje na gradu Podsreda. Ob vseh svojih izzivih in projektih, ki jih ni malo, pa je tudi skrben oče in mož.