Zahvaljujoč prizadevnosti, odkritosrčnosti in zvrhani meri humorja je Jon Cryer postal zvezdnik priljubljene humoristične serije Dva moža in pol, v kateri je kar 12 let igral nerodnega Alana Harperja. Poleg tega, da je bil za omenjeno vlogo kar sedemkrat nominiran za emmyja in je dva tudi osvojil, je z njo tudi ogromno zaslužil.

Igralca, scenarista, režiserja in producenta Jonathana Nivena 'Jona' Cryerja, ki se je rodil 16. aprila 1965 v New Yorku, je v svet igralstva zaneslo že zelo zgodaj. Že kot 12-letni deček se je trdno odločil, da se bo podal po stopinjah svojih staršev, dramaturginje, skladateljice, igralke in pevke Gretchen Cryer, rojene Kiger, ter igralca in pevca Donalda Davida Cryerja, ki sta bila kot igralca med drugim dejavna tudi v slovitem gledališču Broadway. Sanjal je namreč o tem, da se bo nekega lepega dne znašel v svetu šovbiznisa in snemal filme, zato je kot šolar ves čas obiskoval igralske tečaje in prav nič ni dvomil o tem, da se mu bodo te sanje tudi uresničile. Zahvaljujoč močni volji in trudu je nadobudnež, ki ima še dve sestri, Robin in Shelly, ter polsestro Hannah Douglas-Cryer, filmski prvenec doživel leta 1984, in sicer v komični glasbeni drami No Small Affair, v kateri mu je družbo delala hollywoodska zvezdnica Demi Moore. Med snemanjem sta bila Jon in Demi kratek čas celo parček, zato je bila slabih 30 let pozneje, ko je začel pred kamerami sodelovati z njenim nekdanjim možem Ashtonom Kutcherjem, situacija nekoliko neprijetna, a igralcema to, da sta si v preteklosti delila isto žensko, kakšne večje težave vendarle ni predstavljalo. Kakorkoli že, prav z vlogo v debitantskem filmu se je pridružil druščini Brat Pack, sestavljeni iz mladih in obetavnih igralcev, ki so se v osemdesetih letih pogosto pojavljali skupaj v najstniških filmih. Že takrat se je zdelo, da je Jon, ki si je igralsko znanje nabral na ugledni Kraljevi akademiji dramskih umetnosti v Londonu, kot ustvarjen za komični žanr. Potem ko mu je v omenjenem filmskem prvencu prvič uspelo nasmejati večje občinstvo, je nastopil še v vrsti drugih komedij, med drugim v komični romantični drami Pretty in Pink, ki je leta 1986 nastala po scenariju Johna Hughesa. Vloga Phila 'Duckieja' Dala mu je prinesla prepoznavnost, že pet let pozneje pa se je pred kamero prvič pojavil z velikim Charliejem Sheenom. Uspešni tandem je namreč posnel priljubljeno komedijo Napihnjenci, a nikomur od njiju se takrat ni niti sanjalo, da je njun največji skupni projekt, ki jima je prinesel tudi največji uspeh, še pred njima.

In ta projekt je seveda svetovno znana humoristična serija Dva moža in pol. Jon je v njej kar 12 let, med letoma 2003 in 2015, upodabljal nerodnega in zavrtega kiropraktika Alana Harperja, ki se po ločitvi s sinom Jakom preseli k svojemu hedonističnemu bratu Charlieju Harperju, ki ga je igral prav Charlie Sheen. Medtem ko Charlie v posteljo spravlja eno žensko za drugo, ima Alan pri pripadnicah nežnejšega spola neprimerno manj sreče in uspeha. Zato pa so 175 centimetrov visokega zvezdnika toliko bolje sprejeli oboževalci serije in Jon je tako zelo dolgo ostal zvest svojemu liku, ki mu je med drugim prinesel kar sedem nominacij za emmyja (dva je tudi osvojil), zvezdo na slovitem hollywoodskem pločniku slavnih in seveda tudi veliko bogastvo. Leta 2013 je osvojil drugo mesto na seznamu najbolje plačanih televizijskih zvezdnikov v ZDA, saj je na leto zaslužil vrtoglavih 14,3 milijona dolarjev, lani pa so ga ustvarjalci revije Forbes v isti kategoriji prav tako uvrstili na drugo mesto, a je bil njegov letni zaslužek še višji - 19 milijonov ameriških zelencev! Mimogrede, že na začetku leta 2011 je prišlo do korenite spremembe, saj se je Sheen na medijsko zelo odmeven način poslovil od serije - po srditem prepiru z ustvarjalcem serije Chuckom Lorrom so ga nečastno odpustili in ga nadomestili z Ashtonom Kutcherjem. Ta je Jonu štiri leta delal družbo kot otročji milijarder Walden Schmidt.

Čeprav je Jon že od leta 2007 poročen s svojo drugo soprogo, televizijsko voditeljico Liso Joyner, se mu še vedno redno dogaja, da ljudje mislijo, da je homoseksualec. Pravzaprav mu istospolno usmerjenost pripisujejo že od obdobja, ko je še drgnil šolske klopi! Simpatični zvezdnik, ki slovi po odkritosrčnosti in smislu za humor, meni, da je za to krivo njegovo 'enciklopedično znanje o pesmih iz muzikalov'. "Udeležen sem pri vseh tistih stereotipnih stvareh, o katerih vsi mislijo, da zadevajo gejevsko skupnost, razen pri homoseksualnem seksu," v svojem slogu z nasmeškom na obrazu pojasni Jon in poudari, da ga do zdaj še nikoli ni osvajal noben moški. Čeprav to verjetno ni bil njegov namen, je svoje homoseksualne kolege nekoč vznemiril z izjavo, da istospolno usmerjeni igralci ne bi smeli razkrivati podrobnosti o svoji zasebnosti. Če se ve, da je določen igralec gej, ga je po njegovem mnenju namreč težko resno jemati v heteroseksualni vlogi: "Nočem vedeti, da nekega moškega ne zanimajo ženske, še posebno, če gre za sceno poljubljanja." No, Jona vsekakor zanimajo ženske, in prva, s katero se je sprehodil do oltarja, je bila britanska igralka Sarah Trigger, s katero je bil poročen med letoma 1999 in 2004. "Po ločitvi sem bil v slabem stanju in nisem imel občutka, da sem dober 'ulov'," je priznal in pristavil: "Bil sem čustvena razvalina. Kakšne možnosti neki pa bi imel v takšnem stanju pri ženski, ki bi me zanimala?" V tistem težkem življenjskem obdobju mu je na pomoč priskočil prav Sheen, ki ga je dolgo prepričeval, naj se pusti osrečiti prostitutki, in ga na koncu tudi prepričal. "Spoznal sem, da bi pravzaprav tudi jaz lahko nekomu plačal za to, da mi zagotovi družbo in določene intimne usluge, da bi se vsaj ponovno počutil uravnoteženega z nasprotnim spolom," je dejal Jon in pojasnil: "Charlie mi je predlagal nekaj spletnih ponudnikov, saj se je takrat prostitucija začela uveljavljati tudi na svetovnem spletu." Šest let po ločitvi, ko so bile ljubezenske rane že zdavnaj zaceljene in je bil poročen z drugo žensko, pa je naletel na drugačne, še hujše težave. Bal se je namreč, da je ogroženo njegovo življenje! Ker je bil prepričan, da je Sarah najela plačanega morilca in mu naročila, naj ga ubije, je o tem obvestil policiste. Varnostni ukrepi na prizorišču snemanja serije Dva moža in pol so bili poostreni, vmešal se je celo FBI, odvetnica njegove nekdanje soproge pa je obtožbe na račun svoje stranke komentirala takole: "Prav nobenega razloga ni, da bi Sarah storila kaj takšnega." In očitno je imela prav, saj je Jon dobrih pet let po tej drami še vedno med živimi ... Kljub vsem tem neprijetnostim pa ima na prvi zakon tudi lepe spomine, saj ga je 27. junija 2000 razveselilo rojstvo sina Charlieja Austina, ki je luč sveta ugledal v Los Angelesu, z drugo soprogo pa sta posvojila 11. avgusta 2009 rojeno deklico Daisy.

beri dalje

Jon Cryer: Bal se je, da ga bo bivša ubila - Tuji trači - Govori.se

Zahvaljujoč prizadevnosti, odkritosrčnosti in zvrhani meri humorja je Jon Cryer postal zvezdnik priljubljene humoristične serije Dva moža in pol, v kateri je kar 12 let igral nerodnega Alana Harperja. Poleg tega, da je bil za omenjeno vlogo kar sedemkrat nominiran za emmyja in je dva tudi osvojil, je z njo tudi ogromno zaslužil.