Po desetih studijskih albumih in 20 letih preigravanja na odru se eden najbolj uspešnih bendov pri nas nikakor še ne misli ustaviti. Siddharta bo v tem letu praznovala dve desetletji ustvarjanja in ob tem oboževalce razveselila z dvojim albumom, katerega prvi del je že na prodajnih policah. V živo jih lahko vidite prav kmalu, na festivaluSchengenfest, ki velja za enega od največjih v regiji. Tudi letos so organizatorji na dveh odrih združili sinergijo številnih svetovnih in domačih zvenečih imen, ki komaj čakajo, da se 'priključijo' na zvočnike ob reki Kolpi.

Pogovarjali smo se z vokalistom in kitaristom skupine Siddharta Tomijem Megličem, ki je tudi sicer velik oboževalec festivalskega dogajanja. Kot obiskovalec se je velikokrat odpravil na Rock Otočec, Metal Camp in tudi Schengenfest, kjer so s skupino nastopali že dvakrat, 2009 in 2012, tokrat pa zopet po treh letih.

Story: Kako vam je všeč Schengenfest?

Super, sploh zdaj, ko je vroče. Ambient je odličen, ker je blizu reka, pripeljejo dobre bende. Zame je to eden boljših festivalov, sploh po tem žanru, ker je dokaj podoben festivalu Metal days, tako da sem kar oboževalec.

Story: Se vaš repertoar za festival razlikuje od koncertnega?

Se, ker imaš ponavadi na festivalih manj minutaže. Se pravi, če imamo lasten koncert, si lahko privoščimo malo več, tukaj pa je zaželeno, da je vse skupaj malo krajše. Idealno bi bilo uro dvajset, kjer lahko v krajšem času bolj 'raztrgaš', bolj na polno.

Story: S katerim hitom ali s čim po vaših izkušnjah najbolj dvignete publiko?

Odvisno, ponavadi s starejšimi komadi, ker jih poznajo in lahko bolj uživajo, ker zraven sodelujejo. Z druge in tretje plate še najbolj, novejše pesmi pa nekateri poznajo, drugi manj. Se pravi, tisti, ki so bolj poznani in ki jih imamo mi včasih že kar čez glavo, najbolj 'palijo'.

Story: Vaša najbolj nora festivalska izkušnja?

Na odru je, kakor nas kdaj prime, kot obiskovalec pa vem, da je bilo treba enkrat predaleč iti odtočit, pa sem šel nekam za ograjo in ugotovil, da sem šel pred oči gasilcev, ki so me na polno zalili s cevjo. Na mojo srečo ali na nesrečo ostalih se je čez štiri ure vsulo in smo bili vsi mokri. Malo sem bil egoistično potešen sicer, ampak je bilo tako in tako vroče in je prav pasalo, da so nas malo 'zalili'.

Story: Po štiriletnem glasbenem zatišju znova pripravljate velik projekt - dvojni studijski album, prvi, Infra, je že izšel. Želite znova dokazati, da se Siddharta vedno loteva stvari na veliko?

To smo naredili, ker letos praznujemo 20 let obstoja, in na vsaki plati bo deset komadov, sicer pa smo vedno malo hodili po robu in poskušali, do kam gre, ker se moramo malo zabavati, ne sme nam biti preveč monotono. Ker smo veliko skupaj, imamo čas tudi za razmišljanje, potem pa se kdaj opečemo, dostikrat pa nam kar uspe in mislim, da je todobro tako za nas kot za ljudi.

beri dalje

Siddharta in Trkaj: Schengenfest je pred vrati - Domači trači - Govori.se

Po desetih studijskih albumih in 20 letih preigravanja na odru se eden najbolj uspešnih bendov pri nas nikakor še ne misli ustaviti. Siddharta bo v tem letu praznovala dve desetletji ustvarjanja in ob tem oboževalce razveselila z dvojim albumom, katerega prvi del je že na prodajnih policah. V živo jih lahko vidite prav kmalu, na festivalu Schengenfest, ki velja za enega od največjih v regiji. Tudi letos so organizatorji na dveh odrih združili sinergijo številnih svetovnih in domačih zvenečih imen, ki komaj čakajo, da se 'priključijo' na zvočnike ob reki Kolpi.