Članek
DIRIGENT
Objavljeno May 09, 2016

dirigent MATJAŽ MEDEN

Matjaž Meden, rojen v Postojni, je prag Glasbene šole Frana Gerbiče v Cerknici prestopil z 9 leti, ko je pričel z igranjem trobente v razredu učitelja Miroslava Srbinoviča. Z željo po nadgrajevanju znanja se je vpisal na Umetniško gimnazijo v Kopru, kjer ga je prvi dve leti poučeval prof, Tomaž Bukovc, naslednji dve pa prof. Matej Rihter. Po končani maturi se je leta 2008 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je tri leta študiral pod mentorstvom prof. Mateja Rihterja, zadnje leto pa je prišel v razred prof. Antona Grčarja, kjer je junija leta 2012 uspešno diplomiral. Svoje znanje je poglabljal na seminarjih pri priznanih profesorjih trobente, kot so Stanko Arnold, Tibor Kerekeš, Otto Sauter, Erich Rinner, Reinhold Friedrich, Allen Vizzutti, itn.

V času šolanja se je udeleževal regijskih in državnih tekmovanj, kjer je leta 2005 in 2008 na državnem tekmovanju TEMSIG dosegel Srebrno plaketo. Med šolanjem je sodeloval in še sodeluje v različnih zasedbah: trobilni trio, kvartet trobent, trobilni kvintet…

Leta 2006 se je kot član trobilnega tria udeležil državnega tekmovanja, kjer so dosegli posebno nagrado za najboljše izvedeno delo slovenskega skladatelja. Leta 2010 so s trobilnim kvintetom Akademije za glasbo na državnem tekmovanju dosegli zlato plaketo in 3.nagrado.

Sodeluje tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestrom SNG opera Ljubljana in Orkestrom slovenske vojske. Kot glasbenik je aktiven na različnih področjih. Je član Pihalnega orkestra Cerknica, Simfoničnega orkestra Cantabile in Big banda Cerknica.

Zaposlen je kot učitelj in dirigent, na Glasbeni šoli Logatec poučuje trobento ter vodi pihalni in simfonični orkester. Svoje znanje dirigiranja nadgrajuje na seminarjih dirigiranja pod mentorstvom maestra Mira Sajeta in maestra Jana Cobra.

drugi dirigent JANEZ ŽNIDARŠIČ   

Janez Žnidaršič,rojen 1969 v Postojni je svoje glasbeno znanje začel
osvajati leta 1979 v GŠ Cerknica,kot podmladek takratnega Pihalnega
orkestra Cerknica in sicer je bil njegov prvi instrument pozavna.
Že po dveh letih šolanja se je pridružil pihalnemu orkestru
Cerknica,ker so takratne potrebe v orkestru to zahtevale.
Po dveh letih igranja pozavne pa je na prošnjo takratnega dirigenta
Toneta Urha in pa seveda na lastno željo, začel z učenjem tube,saj so
takratne razmere v orkestru to narekovale.
Že kot pozavnist je imel željo po nadaljevanju študija,vendar se to
takrat ni uresničilo,ker je bil poklic glasbenika neznaka za vse.
Po končani poklicni šoli v Postojni in že kar nekajletnem delu v
tovarni,je ta želja še vedno tlela v njemu in to se je začelo
uresničevati leta 1993,ko je začel hoditi na pripravnico za srednjo
glasbeno šolo k prof.Dragiši Miškoviču za instrument tuba.
Leta 1996 se je vpisal na SGBŠ v Ljubljani v razred prof. Igorja
Krivokapiča in v letu 2000 končal šolanje.
Še istega leta se je vpisal na AG v Ljubljani smer tuba v razred
prof.Darka Roškerja in ga leta 2004 uspešno zaključil.
Med samim šolanjem je začel tudi poučevati na GŠ Ajdovščina in GŠ
Postojna,kjer je učil 10 let.Leta 2002 je začel igrati v Orkestru
Slovenske filharmonije,kjer igra še danes.
V času študija na AG se je tudi izpopolnjeval v tujini pri različnih
profesorjih(Velvet Brown,Mario Barsotti),med drugim pa tudi dve leti
obiskoval masterclass pri prof.Roger Bobu in ga tudi uspešno
zaključil.
Danes vodi Orkester
Godbene šole Cerknica.

prvi dirigent LEANDER PEGAN

Kapelnik Leander Pegan, prvi - ustanovni kapelnik ter častni član godbe Leander Pegan že več kot štirideset let posveča svoj čas izobraževanju mladih glasbenikov in še posebej godbenikov. Mnogo njegovih nekdanjih učencev se je uveljavilo v slovenskem glasbenem prostoru - tako v poklicnih orkestrih kakor tudi med glasbenimi pedagogi. Kot kapelnik je ustanovil ali obnovil kar sedem primorskih godb: v Piranu, Postojni, Sežani, Trebčah pri Trstu, Komnu, Hrpeljah in Vrhpolju pri Vipavi. Bil je tudi pobudnik ustanovitve Revije kraških godb. Ves čas svojega delovanja si prizadeva za bogatitev godbeniške literature in tesno sodeluje s pomembnimi slovenskimi skladatelji. Za svoje uspešno delo je prejel zlato Gallusovo značko, jugoslovansko državno odlikovanje – Red dela s srebrnim vencem, zlato medaljo Bojana Adamiča, srebrno plaketo Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS ter zlato plaketo Bojana Adamiča za življenjsko delo na področju vzgoje mladih glasbenikov – godbenikov v tesni povezavi z glasbenim šolstvom. 


#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #vipava