Članek
Vaška godba Vrh nad Laškim
Objavljeno May 09, 2016

23. marca 2009 je bil za mali kraj  Vrh nad Laškim poseben dan, kajti takrat je imela prvo vajo Vaška godba. Ni veliko krajev v Sloveniji, kjer se kar čez noč zgodi nova godba.

Vaška godba na 10. obletnici Navihank (foto: Vid Aužner)

Prizadevnost predsednika Krajevne skupnosti Vrh nad Laškim gospoda Stanka Seliča in župnika Iztoka Hanžiča je botrovala dokončni postavitvi vaške godbe, katere kapelnik je Ivan Medved, predsednik društva pa Jožef Knez.

Že začetek delovanja takšnega sestava je pritegnil veliko zanimanje in poživil kulturno življenja v kraju in okolici. V vaško godbo so se vključili nekdanji glasbeniki in tudi mladi, ki obiskujejo glasbeno šolo. Že po nekaj vajah so sledili prvi nastopi za potrebe krajevne skupnosti, cerkvenih obredov in seveda tudi prva gostovanja. Sodelovanje godbe v televizijski oddaji pa jo je dokončno potegnilo iz nerazpoznavnosti in takoj so sledila povabila za sodelovanje na različnih prireditvah. Nekaj najodmevnejših kaže omeniti: igranje na obletnicah ansamblov Zupan, Mira Klinca in Navihank, Ptujski karnevalski festival, Rock Otočec, srečanje godb v Preboldu in Žalcu. Posebnost Vaške godbe so tudi harmonikarji "frajtonarji", ki dajo klasičnemu godbenemu zvenu neko drugačno barvo. V sodelovanju s Pihalnim orkestrom štorskih železarjev pa so se v letu 2010 dvakrat udeležili mednarodnih etno festivalov, in sicer v Španiji in na Slovaškem. V domačem kraju pa so uspešno organizirali 1. festival vaških godb, ki se ga je udeležilo 5 godb.

Trenutno šteje Vaška godba 30 članov in želja po celoviti podobi se je letos tudi uresničila, saj so godbeniki dobili prvi komplet srajc in telovnikov. Začetna vnema ne pojenja in godbeniki želijo veliko nastopati in se družiti.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Laško