Članek
Sindikalna godba »Enotnost« Koper
Objavljeno Apr 26, 2016

Naslednji pomemben mejnik v delovanju godb na Koprskem je gotovo druga svetovna vojna. Po njej je bila leta 1953 ustanovljena neposredna predhodnica Pihalnega orkestra Koper – Sindikalna godba »Enotnost« Koper. O njeni usta-novitvi je v kroniki orkestra zapisano:

»Enotnost! Tako primerna beseda za ta ponosni čas, za srečni čas generacij, ki so vzraščale daleč po vojni. Pomenil naj bi lep odnos med ljudmi, vzajemnost, spoštovanje. Škoda, ker ga še danes mnogi enačijo z ’enakostjo’. Enaki nismo ljudje nikoli, pa smo vendar lahko enotni – v ciljih, v skupnem delu za skupno stvar. Morda zaradi nerazumevanja tega imena godba Enotnost skoraj vsa leta svojega obstoja ni bila enotna. Š…] Neprestani notranji nemiri, ustvarjalni razkoraki, hotenja in najbrž tudi zna-nje, niso pustili, da bi godba dobila tisto zdravo domovinsko pravico v mestu, kot jo imajo godbe v drugih okoljih. Vendar se je kljub vsem nihajem, padcem in občasnim vzponom obdržala 26 let.«

Tudi ta zapis izkazuje pogled časa, v katerem je nastal, pa vendar nam kljub temu veliko pove o razmerah, ki so vladale v godbi »Enotnost«. Veliko pretresov je godba doživljala zaradi neurejenih razmer – od denarnih do prostorskih.

Iz poročil in zapisnikov sestankov in občnih zborov je na eni strani razvidna velika želja po pomladitvi godbe, na drugi strani pa je opazna tudi očitna tendenca po zaustavitvi napredovanja godbe, nastopanje proti novemu, strokovnejšemu vodenju. Delo in napredovanje godbe je oteževalo tudi veliko osebnih sporov. Vse od ustanovitve godbe pa do leta 1970 je bil dirigent vojaški kapelnik Jernej Brodnik iz Postojne. Za njim je godbi kratek čas dirigiral Bogomir Babič, nato pa do leta 1977 Darij Pobega.

Darij Pobega in sidikalna godba

Že konec šestdesetih let, še bolj pa v začetku sedemdesetih, je kvaliteta godbe vidno padla, postajala je vse bolj le godba »za pogrebe« in morda za nekatere priložnostne slavnosti in proslave. Tako se leta 1973 pojavijo želje po drugem, bolj strokovnem vodstvu. V tem času se v Glasbeni šoli Koper vzgajajo mladi glasbeniki, zbrani okrog profesorja trobil Darija Pobege. In tako nekate-ri godbeniki vidijo rešitev v tem, da bi medse sprejeli mlade, da bi orkester pomladili. Kot novega dirigenta bi postavili Bogomirja Babiča, za namestnika pa mlajšega Darija Pobego. Različna nesoglasja ob tem so leta 1973 tudi pokopala idejo o ustanovitvi nove, boljše godbe.In tako je šlo naprej z godbo »Enotnost«, problematika pa je ostala enaka: nesoglasja glede programske usmeritve, ciljev, vodenja in pa članstva v godbi.

Dopis predsednika godbe

V sezoni 1973/74 je dirigentsko palico vendarle prevzel Darij Pobega. Nesoglasja pa so se vseskozi vlekla in kljub mnogim poskusom rešitve je bil dirigent Pobega nazadnje leta 1977 prisiljen godbo nzapustiti. Po njegovem odhodu je »Enotnost« zašla v globoko krizo, nerazumeva-nje in slaba disciplina sta nato leta 1980 tudi pripeljala do njenega razpada.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Koper