Članek
O nas
Objavljeno May 06, 2016

Glasbeno društvo Bohinj je bilo ustanovljeno konec leta 1998 – po večletnih željah glasbenih navdušencev Bohinja in iskanjih boljše organiziranosti in razvijanja glasbenih talentov. »Iz nič smo začeli. Na voljo sta bili dve krilnici in dva tenorja, vse podarjeno z Bavarske. Sanje gospoda Uršiča o ustanovitvi pihalnega orkestra so dozorele; začeli smo hoditi od vrat do vrat in vabiti ljubitelje glasbe k uram glasbene vzgoje, najprej na trobilih, kasneje še na pihalih in ostalih inštrumentih. Naredimo nekaj novega za ta bohinjski kraj, že sicer bogato kulturno življenje v njem obogatimo še z inštrumentalno-godbeno skupino, v katero se bo lahko vključil vsak, ki ima veselje do igranja na inštrumentih. Začetki so bili resnično težki in le jeklena volja in pa bohinjska trma sta pripomogli, da smo vztrajali na neznani in težavni poti.« Po letu in pol učenja na inštrumentih so se člani društva sestali na prvi skupni vaji in poskusno oblikovali godbo. Prvi javni nastop je bil za vse pomemben dogodek. 1. maja 2000 se je godba podala po Bohinju, da se predstavi in obenem preizkusi svojo zrelost. Manjša glasbena zasedba dečkov in deklic, mladenk in mladeničev ter dveh mož se je pod vodstvom dirigenta Danija Leskovica v nekaj letih razvila v skoraj 40-članski pihalni orkester.

Zasedba je danes generacijsko izredno zanimiva. Med godbeniki so tako očetje in sinovi. Godba Bohinj, največja glasbena skupina društva, je na različnih tekmovanjih prejela srebrna in zlata odličja. Društvo z godbo in posameznimi inštrumentalnimi sekcijami nastopa na vseh prireditvah v občini Bohinj in tudi zunaj nje. Udeležila se je več mednarodnih festivalov in tako gostovala na Hrvaškem, v Avstriji, Nemčiji, na Švedskem in v Španiji.

V januarju 2009 jo je prevzel Marko Žirovnik, ki ji je večkrat pomagal kot substitut na klarinetu. Ob 10. obletnici obstoja je Glasbeno društvo prejelo priznanje »častni znak občine Bohinj« za izjemno delo na področju inštrumentalne glasbe.

Nada Frelih

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Bohinj