Članek
Dirigent
Objavljeno May 06, 2016
ŽIVLJENJEPIS
Josip Grgasović, skladatelj, dirigent, aranžer in pozavnist, se je rodil 15.maja 1939 v Makarski (Hrvaška). Kot desetletni deček je leta 1949 začel pod vodstvom svojega prvega učitelja Franja Dominisa igrati pozavno na ventile v Gradski glazbi Makarska, ki je v letu 2006 slavila svoj visoki jubilej, 180 let delovanja. V letih 1954-1958 je obiskoval in uspešno končal Vojaško glasbeno šolo v Vukovarju in med počitnicami in pozneje leta in leta igral ob posebnih prilikah v svoji matični godbi in je še sedaj njen častni član.Dirigent Josip Grgasović Od 1958 do 1960 je služboval kot vojaški godbenik v Tolminu in tudi sodeloval v amaterskem godalnem orkestru mesta Tolmin. Leta 1960 je dobil prekomando v Ilirsko Bistrico in se tam leta 1961 vključil v mestni pihalni orkester kot pozavnist in baritonist in kot pomočnik dirigenta Alojza Gartnerja Dorna, začel pisati razne priredbe za zabavne in pihalne orkestre.
Leta 1967 je dobil prekomando v Ljubljano kot solist na pozavni postal član enega najuspešnejših vojaških orkestrov v takratni Jugoslaviji. Takoj po prihodu v Ljubljano se je vključil v amaterski sindikalni orkester sodišča v Ljubljani, ki ga je vodil Pavle Brzulja in pozneje Lovrenc Arnič, vse do leta 1978. V istih letih je sodeloval kot baritonist in pozavnist v godbi pošte v Ljubljani in postal njen dirigent po gospodu Kavaliču od leta 1985-1986.
Od leta 1969 je obiskoval Akademijo za glasbo v Ljubljani na instrumentu pozavna in uspešno diplomiral leta 1973. Leta 1974 je prišel v Godbo milice (danes - Pihalni orkester Policije) kot solist na pozavni in takrat začel pisati svoje skladbe. Leta 1975-1979 je po Antonu Mehletu uspešno vodil Mengeško godbo, od leta 1989-1992, pa Postojnsko godbo.

Največje uspehe je do sedaj doživel s Pihalnim orkestrom Ljubljana Vič, katerega je z ostalimi ustanovitelji ustanovil in ga tudi to leto ob njegovi 26 letnici še zmeraj uspešno vodi. S tem orkestrom je leta 1988 na državnem tekmovanju v 3. težavnostni stopnji osvojil bronasto odličje. Leta 1992 na tekmovanju v 3. težavnostni stopnji v Grosupljem je osvojil zlato odličje. Leta 1993 v Žalcu v 2. težavnostni stopnji je z orkestrom osvojil zlato odličje kot najboljši orkester. Leta 1994 je z orkestrom v 1. težavnostni stopnji osvojil srebrno odličje v Krškem.
Leta 1995 je v Riva del Gardi v Italiji na mednarodnem tekmovanju osvojil bronasto odličje. Leta 1999 v 1. težavnostni stopnji na tekmovanju v Krškem osvojil bronasto odličje. Istega leta je v močni mednarodni konkurenci poljskih, čeških in slovenskih orkestrov v Ostravi osvojil srebrno odličje.
Leta 1996 je ustanovil in ga še sedaj uspešno vodi, pihalni orkester Ilirska Bistrica in tudi s tem orkestrom leta 2001 na tekmovanju v Svetem Antonu v 4. težavnostni stopnji osvojil zlato odličje. Leta 2002 v Ilirski Bistrici in leta 2005 na tekmovanju v 3. težavnostni stopnji osvojil srebrni odličji.

Leta 2005 v 1. težavnostni stopnji v Desklah in prav tako v mednarodni konkurenci v 1. težavnostni stopnji v Ostravi na Češkem s pihalnim orkestrom Vič-Ljubljana osvaja srebrni odličji. Ima izdanih pri JSKD RS in založbi Hartman skupaj več kot 10 lastnih skladb. V letu 2008, na razpis JSKD Domžale, dobi prvo nagrado za naj koračnico Mengeš 2008, ter deli drugo nagrado za skladbo: SUITA ZA PIHALNI ORKESTER, za katere skladbe je izdal razpis JSKD in ZSG

PRIZNANJA
Jubilejno priznanje JSKD, za več kot 55 let dela na področju godbeništva,
Plaketa Bojana Adamiča za življenjsko delo od Zveze Slovenskih Godb,
Zlati križec CISM mednarodne federacije Pihalnih orkestrov,
Zlata medalja in nagrada občine Ilirska Bistrica,
Priznanje Občine Domžale,
Jugoslovansko odličje,
Orden dela s srebrnimi venci,
Zlato priznanje ZKD Ljubljana,
Jubilejno priznanje JSKD RS ob 25-letnici Pihalnega orkestra Vič,
Bronasti častni znak ZSG,
Zlato medaljo ZSG,
Zahvalnica 1. festivala klapske svečanosti uz mandoline i gitare Makarska, kjer sodeluje kot član strokovne žirije, ter mnoga druga priznanja.
#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #IlirskaBistrica