O Orkestru
Pihalni orkester Apače

Petek, 6. maj 2016 ob 12:14

Odpri galerijo

Pihalni orkester Apače ima že zelo dolgo tradicijo, saj segajo začetki že v leto 1885. Prebivalci apaške doline so se v tistih časih zbirali ob ličkanju koruze, pobiranju krompirja in drugih kmečkih opravilih ter so si z veseljem tudi kaj zapeli in zaigrali. To jim je prišlo v navado in so se ljubitelji glasbe začeli dobivati tudi na vajah. Iz ene pesmi jih je nastalo deset. In iz enega člana jih je prišlo deset. S tem je tudi druženje ob opravilih bilo vedno bolj veselo. Navdušili so tudi mlade nadobudneže in tako je potekalo iz roda v rod.

Kratek kronološki pregled:

1885 – prvi ohranjeni notni zapisi
1934 – umrl prvi vodja takratne zasedbe Volf Joseph


Volf Joseph in njegovi učenci med letoma 1914 in 1920
1870 – vodenje orkestra prevzel Tropenauer Johan, ki je svoje delo upravljal vse do svoje smrti leta 1950
 Orkester pri premiciji – Novi maši

Orkester pred »spodnjo gostilno« v Apačah

1950 – po smrti svojega očeta je delo nadaljeval Tropenauer Johan mlajši, ki je učil tudi instrumente
1978 – v vodenju orkestra se je začel uveljavljati Urbanič Pepek
1995 – vodenje prevzel Irgolič Franjo, ki je učil tudi instrumente
1997 – po dveh letih ga je nasledil Ahlin Slavko
1997 – na ustanovnem občnem zboru orkester dobi uradni naziv Društvo pihalni orkester Apače
1999 – vajeti je v svoje roke prevzel akademski glasbenik Bezjak Bojan, ki orkester uspešno vodi še danes
Pihalni Orkester Apače danes


Orkester je bil dolga leta poznan po marših, ki so jih igrali na gasilskih povorkah, mašnih procesijah ali pogrebih. Ker je razvoj glasbe šel naprej in je tudi občinstvo bilo zahtevnejše je orkester pričel z izvajanjem znanih in manj znanih narodnih, klasičnih in drugih skladb.

Danes šteje orkester 36 glasbe željnih članov vseh starosti, od najmlajših pa vse do staroste. Vsako leto se predstavimo z dvema tradicionalnima koncertoma in sicer velikonočnim in božično-novoletnim. Poleg teh pa nas lahko slišite na večini otvoritev, občinskih praznikih in drugih prireditvah. Z veseljem se odzovemo tudi povabilu drugih orkestrov od blizu in daleč.

Zelo smo pa ponosni na prejšnje leto, torej leto 2009, ko smo se oblekli v nove uniforme. »Stare« so bile že res stare, godbeniki so se menjali, število se je povečalo in potrebno je bilo nekaj ukrenit. Tako smo se na velikonočnem koncertu predstavili s svežimi uniformami. Decembra pa smo še posneli svoj prvi promocijski CD, ki pa smo ga predstavili na
božično-novoletnem koncertu.

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 26. May 2016 at 14:49

457 ogledov

Kontakt
Društvo Pihalni orkester Apače, Lešane 45a 9253 Apače drustvo.po.apace@gmail.com tel: 031 843 644

Thu, 26. May 2016 at 14:13

1183 ogledov

Člani
Upravni odbor: Žižek Davorin - predsednik Steyer Denis – podpredsednik Steyer Debeljak Sabina - tajnik Horvat Urška – namestnik tajnika Volf Petra – blagajnik Tropenauer Srečko – član Nadzorni odbor: Marko Matjaž Rugole Gregor Steyer Danilo Disciplinska komisija: Kocbek Ivan Senekovič Anja Dirigent:  Bezjak Bojan Flavta:  Benko Tanja Horvat Urška Senekovič Anja Klarinet:  Gomboc Irena Steyer Debeljak Sabina Makari Klementina Tropenauer Špela Volf Petra Saksofon alt:  Oman Diana Saksofon tenor:  Črepnjak Ivan Rog:  Bezjak Bojan Zadravec Anton Krilnica:  Črepnjak Miran Rugole Gregor Rugole Andrej Steyer Danilo Steyer Jože Žižek Davorin Trobenta:  Grager Andrej Grajner Marsel Peserl Niko Steyer Denis Tenor:  Kralj Sašo Somer Werner Wolf Ivan Tropenauer Srečko Bariton: Marko Matjaž Kocbek Ivan Novak Branko Rajh Tomaž Tuba: Hojs Janez Poštrak Črtomir Tolkala:  Steyer Ivan Škrobar Matej Tropenauer Peter Zrnec Damjan

Fri, 6. May 2016 at 12:18

669 ogledov

Tradicionalna prvomajska budnica
Tudi letos smo izvedli prvomajsko budnico po občini Apače! Godbeniki smo začeli že ob 6.00 uri zjutraj. Budnica je potekala vse do 11.30, ko smo zaigrali še na zadnji postaji v Mahovcih. V mahovcih smo bili tudi pogoščeni z bogračem. Hvala vsem, ki ste nas lepo sprejeli in nas pogostili! Orkester je nato popoldan ob 14.00 zaigral še na nogometnem igrišču v Apačah, kjer smo izvedli krajši promenadni koncert pred začetkom tekme debeli - suhi. Vse kaže nato, da si prvi MAJ v Apačah  brez godbe, težko predstavljamo.

Fri, 6. May 2016 at 12:14

569 ogledov

O Orkestru
Pihalni orkester Apače ima že zelo dolgo tradicijo, saj segajo začetki že v leto 1885. Prebivalci apaške doline so se v tistih časih zbirali ob ličkanju koruze, pobiranju krompirja in drugih kmečkih opravilih ter so si z veseljem tudi kaj zapeli in zaigrali. To jim je prišlo v navado in so se ljubitelji glasbe začeli dobivati tudi na vajah. Iz ene pesmi jih je nastalo deset. In iz enega člana jih je prišlo deset. S tem je tudi druženje ob opravilih bilo vedno bolj veselo. Navdušili so tudi mlade nadobudneže in tako je potekalo iz roda v rod. Kratek kronološki pregled: 1885 – prvi ohranjeni notni zapisi 1934 – umrl prvi vodja takratne zasedbe Volf Joseph Volf Joseph in njegovi učenci med letoma 1914 in 1920 1870 – vodenje orkestra prevzel Tropenauer Johan, ki je svoje delo upravljal vse do svoje smrti leta 1950  Orkester pri premiciji – Novi maši Orkester pred »spodnjo gostilno« v Apačah 1950 – po smrti svojega očeta je delo nadaljeval Tropenauer Johan mlajši, ki je učil tudi instrumente 1978 – v vodenju orkestra se je začel uveljavljati Urbanič Pepek 1995 – vodenje prevzel Irgolič Franjo, ki je učil tudi instrumente 1997 – po dveh letih ga je nasledil Ahlin Slavko 1997 – na ustanovnem občnem zboru orkester dobi uradni naziv Društvo pihalni orkester Apače 1999 – vajeti je v svoje roke prevzel akademski glasbenik Bezjak Bojan, ki orkester uspešno vodi še danes Pihalni Orkester Apače danes Orkester je bil dolga leta poznan po marših, ki so jih igrali na gasilskih povorkah, mašnih procesijah ali pogrebih. Ker je razvoj glasbe šel naprej in je tudi občinstvo bilo zahtevnejše je orkester pričel z izvajanjem znanih in manj znanih narodnih, klasičnih in drugih skladb. Danes šteje orkester 36 glasbe željnih članov vseh starosti, od najmlajših pa vse do staroste. Vsako leto se predstavimo z dvema tradicionalnima koncertoma in sicer velikonočnim in božično-novoletnim. Poleg teh pa nas lahko slišite na večini otvoritev, občinskih praznikih in drugih prireditvah. Z veseljem se odzovemo tudi povabilu drugih orkestrov od blizu in daleč. Zelo smo pa ponosni na prejšnje leto, torej leto 2009, ko smo se oblekli v nove uniforme. »Stare« so bile že res stare, godbeniki so se menjali, število se je povečalo in potrebno je bilo nekaj ukrenit. Tako smo se na velikonočnem koncertu predstavili s svežimi uniformami. Decembra pa smo še posneli svoj prvi promocijski CD, ki pa smo ga predstavili na božično-novoletnem koncertu.

Prijatelji

Slovenski GodbenikZveza  slovenskih godbVaška godba Vrh nad  LaškimPihalni orkester Godba veteranov ŠtajerskePihalna godba Vrhpolje, VipavaBrkinska godba 2000Občinski pihalni orkester sv. RupertPihalna godba občine DornavaGodba glasbenega društva BohinjPihalni orkester KomenPihalni orkester Ilirska BistricaPihalni orkester Kostanjevica na KrkiSlovenskogoriški pihalni orkester MOL LenartKraška pihalna godba SežanaPihalni orkester Glasbene šole GrosupljeMladinski pihalni orkester Glasbene šole CeljePihalni orkester Ljubljana VičAnsambel Ljubljanskih mažoretPihalni orkester PodlehnikPihalni orkester KoperPihalni orkester BežigradPihalni orkester Alples ŽeleznikiGodba SevnicaPihalni orkester glasbene šole Ravne na KoroškemMladinski pihalni orkester Glasbene šole Karol Pahor PtujGodba StičnaGodba Zgornje Savinjske dolineDruštvo godbenikov CerknoPihalni orkester BrdaPihalni orkester RicmanjeGoriški pihalni orkesterPihalni orkester Videm Krško

NAJBOLJ OBISKANO

O Orkestru