Članek
O nas
Objavljeno Apr 25, 2016

Cerkljanska godba dejavno zapolnjuje pomemben prostor glasbene kulture v kraju od leta 1974, do danes pa se je v repertoarju godbe nanizalo lepo število vaj, nastopov, gostovanj, samostojnih koncertov ... Vsak izmed njih je na Cerkljanskem pustil poseben pečat.

Ljubiteljski prispevek godbenikov je v vseh teh letih pomembno zaznamoval glasbeno in kulturno dejavnost kraja z okolico ter ponudil mladini širok manevrski prostor za širitev glasbenega znanja, pa tudi za koristno preživljanje prostega časa.

Trenutna aktivnost pihalnega orkestra je usmerjena k sodelovanju na vseh večjih prireditvah v občini Cerkno, udeležbi na revijah ter na prirejanju letnih tematskih koncertov. Vsako leto godba pripravi najmanj dva tematsko povsem različna koncerta. Prvega v mesecu juniju, drugega konec leta kot darilo zvesti publiki, v času božično-novoletnih praznikov. Spomnimo se nekaterih tematskih naslovov: Z glasbo okoli sveta, Koncert filmske glasbe, Rock koncert,  Živalski karneval, Modro-Rumeno, Čudoviti svet opere, Mladi solisti, Povabilo na ples, Dewje babe...

Godba na letni ravni zabeleži precej nastopov izven domačih logov, saj na ta način ohranja stike z drugimi orkestri ter z njimi primerja svoj napredek. Z izborom različnih repertoarjev orkester iz leta v leto izvedbeno napreduje tudi na kakovostni ravni in skrbi za pestrost kulturnih dogodkov v občini Cerkno. Naj ob tem omenimo le revijo pihalnih orkestrov s Primorske (2010), na kateri je strokovni spremljevalec Miro Saje, mednorodno priznani dirigent, o nastopu cerkljanske godbe zapisal:
"Orkester sem slišal prvič, zato sem bil zelo prijetno presenečen nad zrelim, suverenim nastopom in tehtnim programom. Prav užival sem v idejah, fraziranju, oziroma dinamični nadgradnji vseh tehničnih prvin, kar je pri tovrstnih sestavih moč slišati le redko! Prav tako sem navdušen nad tematsko zastavljenimi koncerti, tako da lahko samo čestitam dirigentu za odlično vodenje, orkestru pa zaželim veliko uspehov pri nadaljnjem delovanju, upam, da tudi preko krajevnih meja".

Vse to ne bi bilo mogoče brez dolgoletnega dirigenta Andreja Zupana, ki je vodenje orkestra prevzel leta 2004. S strokovnim znanjem, izjemnim posluhom za glasbo, pristnim in subtilnim pedagoškim delom ter toplim odnosom do godbenikov, je pripomogel k izjemnemu napredku orkestra ter ga v sodelovanju z njimi razvil do te mere, da se ta uspešno predstavlja v domačem okolju, pa tudi širše. Za svoja prizadevanja je gospod Zupan prejel tudi Bevkovo nagrado občine Cerkno za leto 2010.

Poleg pedagoškega vložka pa je nepogrešljiva tudi dolgoletna podpora podjetja ETA Cerkno, ki je godbi pomagalo čez prve korake ustanovitve in jo pripeljalo do današnje zavidljive razvojne stopnje.

Zavzetost godbenikov ter strokovnega in organizacijskega vodstva pa tudi vnaprej zagotavljata trdno in zanesljivo prihodnost orkestra. Cerkljanski godbeniki in godbenice zagotovo nismo rekli zadnje besede!
 

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Cerkno