Članek
PETICIJA za potrditev »Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu« v Državnem zboru
Objavljeno May 16, 2015

PETICIJA za potrditev »Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu« v Državnem zboru

LINK NA PETICIJO

Podpisnice in podpisniki Peticije za potrditev »Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu« v Državnem zboru, ki nam ni vseeno, v kakšni državi živimo in kaj bomo zapustili našim zanamcem, pozivamo vso slovensko demokratično javnost, da s svojim podpisom podpre predlagano peticijo.
2. aprila 2009 je bila v Evropskem parlamentu sprejeta »Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu«. Resolucija najprej predstavi, pojasni in argumentira potrebo po obsodbi vseh evropskih totalitarnih in avtoritarnih režimov v 20. stoletju. V nadaljevanju se zaveže k poti miru, sprave in demokracije.

Resolucija v 15. točki poziva k razglasitvi 23. avgusta (pakt Ribbentrop – Molotov, ki je bil leta 1939 uvod v 2. svetovno vojno) za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Evropski parlament totalitarizmov ni razvrstil po grozovitosti. Pojasnil je, da je z vidika žrtev vseeno, kateri režim je ljudi nasilno mučil ali ubijal.
Resolucija poudarja pomen ohranjanja spomina na preteklost, saj brez resnice in spomina ni ozaveščanja in ni očiščenja – katarze ter etične in moralne prenove.
Resolucija v 17. točki posredno predlaga tudi Državnemu zboru RS, naj Resolucijo sprejme. Medtem ko je bila Resolucija aprila 2009 sprejeta v Evropskem parlamentu z veliko večino glasov, pa Državni zbor RS istega leta odločitve o njenem sprejemu ni zmogel. Državni zbor je oktobra istega leta sprejel le deklaracijo o seznanitvi z resolucijo Evropskega parlamenta.

Tako fašizem, kot nacizem in komunizem so našemu narodu, naši družbi povzročili rane, ki jih zdravimo še danes. Zato samo seznanitev z Resolucijo ne predstavlja niti sprejemanja zgodovinskih dejstev, kaj šele ozaveščanja krute preteklosti, ki so jo povzročili ne le fašizem in nacizem, ampak tudi komunizem.

Decembra 1990 smo državljani Slovenije z več kot ustavno večino sprejeli odločitev za samostojno državo, za prelom-diskontinuiteto s prejšnjim nedemokratičnim režimom z namero ustvariti pluralno družbeno okolje in demokracijo, ki temelji na vladavini prava ter spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Le spoznanje celovite resnice o preteklosti in njeno ozaveščanje osvobaja, omogoča notranje poenotenje nacije, kulturo življenja in sobivanja različno mislečih ter družbeno-ekonomski napredek.
Slovenija potrebuje čimprejšnje sprejetje in potrditev »Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu« v Državnem zboru. Od najvišjih državnih inštitucij (njihovih predstavnikov) pričakujemo, da javno podprejo njeno potrditev v Državnem zboru.

Gibanje 13 maj