Članek
Vabilo na posvet: TIGR in njegov pomen za današnji čas
Objavljeno May 10, 2015
Posvet bo v ponedeljek, 11.05.2015, ob 10 uri v dvorani Državnega sveta RS

Ob 70.letnici konca 2. svetovne vojne  je čas tudi za spomin na TIGR na državnem nivoju, saj je prav TIGR avtentični in resnični začetnik upora proti okupatorju.

13. maja 1941 je prišlo na Mali gori pri Ribnici do prvega oboroženega  spopada tigrovcev z okupatorjem na slovenskih tleh. V spopadu je padel Danilo Zelen, član ožjega vodstva TIGR-a in njegov vojaški poveljnik.

Organizacija TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka) je bila antifašistično domoljubno gibanje, ki se je razvilo v 20-letih prejšnjega stoletja na Primorskem, takrat pod Italijo. Gibanje je združevalo slovenske rodoljube, ne glede na politično in versko prepričanje, brez izključevanja, v boju za pravice in svoboščine Slovencev pod fašističnim totalitarizmom. Gibanje je bilo dobro organizirano in oboroženo in se je kot tako lahko hitro odzvalo že na samem začetku tuje okupacije Slovenije 1941 leta in se vključilo v skupen narodno osvobodilni boj. Organizacija TIGR, člani in somišljeniki, je bila celotno obdobje od 1927 - 1945 zgled pluralnega sodelovanja v antifašističnem in narodnoosvobodilnem boju.

13. maj, dan prvega oboroženega spopada Slovencev - tigrovcev z okupatorjem, predstavlja simbol začetka  množične vstaje Slovencev proti okupatorju, za današnji čas pa pomeni zgled sodelovanja, brez pogojevanja in izključevanja kogarkoli. Je primer demokratičnega sodelovanja v pluralni družbi pri soustvarjanju skupne sedanjosti in prihodnosti.

 

Prispevki:

1.    Vili Kovačič, civilnodružbeni aktivist in publicist, 

     Predsednik civilne pobude Gibanje 13. maj:

     POMEN IN ZGLED TIGR-A ZA DANAŠNJI ČAS

2 . dr. Branko Marušič, zgodovinar / društvo TIGR

     ZAZNAMKI O TIGR-U

3.  Borut Rutar, samostojni kulturni delavec, pisatelj

     RAZVOJ SLOVENSKEGA ANTIFAŠIZMA OD 1922 DO 1945

4.  dr. Miroslava Cencič, raziskovalka zgodovine Primorske

     POTEPTANI IDEALI TIGR-OVCEV IN VSEH PRIMORSKIH RODOLJUBOV

5.  dr. Rudi Kocjančič,prof. ustavnega prava

     SVOBODA ZDRUŽEVANJA IN ORGANIZACIJA TIGR

6.  Andrej Magajna, predsednik Krščanskih socialistov Slovenije

     KORENINE HEGEMONIZMA ZNOTRAJ NARODNO OSVOBODILNIH FRONT

7.  Žiga Šorli,   Koordinator Foruma za novo levico:

     »DOLOMITSKA IZJAVA« IN POLITIČNO PODREJANJE SOPOTNIKOV

8.  mag. Renato Podberšič , magister zgodovinskih znanosti

     REVOLUCIONARNO NASILJE NAD TIGROM

9.  Majda Metličar,  civilna javnost

    TOTALITARIZMI  IN SLOVENSKO BOLEČINSKO JEDRO

 10. Iva Pavlin Žurman, civilna javnost

    O PRETEKLOSTI ZA PRIHODNOST SLOVENIJE

Moderator: Andrej  Magajna, delegat prve večstrankarske skupščine (1990) in poslanec DZ v mandatu 2008 – 2011; predsednik Koordinacije neparlamentarnih strank in stranke Krščanski socialisti Slovenije; glavni tajnik Gibanja 13. maj.

                                   Spoštovani novinarji, medijske hiše !

Gibanje TIGR je bila vsa desetletja zamolčana zgodba. Običajno tudi na proslavah ob priključitvi Primorske in tudi danes (9.5.2015) na Trgu republike ob obeležju zmage nad nacizmom in fašizmom. 

Danes se nam prazaprav vsiljuje neka sprava, čeprav "ne poznamo" niti resničnih datumov in dogodkov iz polpretekle zgodovine. V najavljen posvet smo vključili nekatere prominentne poznavalce te tematike, npr. dr. Miroslavo Cencič. Obelodanili bomo tudi prvič nedavna odkritja v zvezi s smrtjo vojaškega poveljnika TIGR-a Danila Zelena.  Državnemu zboru bomo predlagali, da postane 13. maj zgodovinsko obeležje republiškega karakterja in se tudi s tem odolžini domoljubom.

Kot rečeno Gibanje TIGR in njegov pomen je bila zamolčana zgodba, upajmo, da ne bo zamolčan tudi najavljen posvet v Državnem svetu. Odnos do zgodovinske teme kaže tudi na sliko demokracije danes.

                                              Predsednik Gibanja 13. maj

                                              Vili Kovačič - 040 203 524

                                                              Glavni tajnik:

                                                              Andrej Magajna - 041 691 619