Vegi? Sadje&zelenjava;? Kaj sploh jesti brez slabe vesti?

OddajZim Zelen, dne 2016-12-01 ob 17:57:19

Zelenjava je pravi odgovor (zaguljeno)!

Šokantna Resnica o Sadju in Zelenjavi - YouTube

Spoznajte resnico, ki se skriva za sadjem in zelenjavo kadar se odločimo za hujšanje... http://www.popolnapostava.com/sokantna-resnica-o-sadju-in-zelenjavi/ ...

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
13
Leon Kralj
0
Dec 11, 2016
oleg

Ne vem točno kaj si hotel s tem povedati ("brez slabe vesti jesti stiropor"), toda prenehati izkoriščati živali ne pomeni začeti jesti stiropor. Pomeni le prenehati izkoriščati živali.

Nihče ne rabi jesti mesa, mleka, mlečnih izdelkov in jajc, da bi bil optimalno zdrav in živel polno življenje. Niti otroci, niti nosečnice, doječe matere, športniki ali starostniki. Nihče. To ni moje osebno mnenje, ampak svetovni znanstveni konsenz - uradno stališče vseh največjih prehranskih organizacij na svetu. Z lahkoto je moč dobiti čisto VSE hranilne snovi (tako mikro- kot makro-hranila) iz rastlinske hrane. In ker vsi ljudje soglašamo, da ni prav trpinčiti in ubijati živali po nepotrebnem, smo (po defoltu) moralno zavezani k temu, da postanemo vegani. Smo bodisi vegani, bodisi v hudem neskladju s svojo lastno moralno vrednoto, ki nam je vsem skupna. Noro, kajne?

Postati vegan ne pomeni odreči se gurmanstvu (če je to tvoja prioriteta) ali čemerkoli drugemu. Pravzaprav veganstvo sploh ni nobeno odrekanje. Je čisti užitek. Izbiraš lahko med nešteto vrstami okusne, zdrave in energetsko bogate hrane. Vsakdo lahko najde kaj primernega za svoj okus in svoj žep. Na Googlu najdeš na deset-tisoče enostavnih in slastnih veganskih receptov. Tule spodaj je zgolj nekaj primerov tega, kaj vse pride v poštev, če si vegan:

ŽITA: ajda, proso, riž (dolgozrnati, basmati, črni, rdeči, jasmin,...), ječmen, pira, pšenica, enozrnata pšenica, koruza, kamut, bulgur, kvinoja, oves, rž, ...
STROČNICE: grah, fižol (več vrst), stročji fižol, leča (zelena, rdeča, rumena, črna, ...), čičerika, soja, bob, ...
KROMPIR: sladki krompir, jam, bellarosa, elfe, concordia, ...
ZELENJAVA: ohrovt, brokoli, cvetača, brstični ohrovt, špinača, zelje (običajno, rdeče, kitajsko, ...), blitva, rdeča pesa, korenje (več vrst), solata (kristalka, endivja, ledenka, radič – več vrst, ...), motovilec, bučke, kumare, paradižnik (več vrst), paprika (več vrst), redkvice (rdeča, črna), malancani, stebelna zelena, gomoljna zelena, koromač, repa, koleraba, peteršilj, rukola, artičoke, šparglji, por, buča, ...
SADJE: jabolka, hruške, slive, breskve, marelice, nektarine, češnje, jagode, gozdne jagode, borovnice, maline, robidnice, brusnice, grozdje, fige, lubenice, melone, dinje, kaki, pomaranče, mandarine, banane, limone, limete, kutina, mango, avokado, ananas, papaja, pasijonka, cirimoha, kokos, grenivka, češplje, ringlo, višnje, ...
SUHO SADJE: slive, fige, marelice, rozine, datlji, ananas, papaja, mango, hruške, jabolčni krhlji, rožiči, ...
OREŠČKI: orehi, lešniki, mandlji, brazilski oreščki, indijski oreščki, pinjole, makadamija, arašidi, pistacija, ...
SEMENA: sončnična, bučna, lanena, konopljina, sezamova, ...
GOBE: jurčki, lisičke, dežnikarice, karžlji, golobice, šampinjoni, ostrigarji, jesenski goban, brezov turek, ...
ALGE: spirulina, chlorela, kelp, nori, wakame, kombu, ...
ZAČIMBE: bazilika, origano, šetraj, timijan, sladka paprika, pekoča paprika, čili, ingver, kurkuma, koriander, curry, kajenski poper, rožmarin, muškatni orešček, cimet, vanilija, gorčična semena, majaron, drobnjak, številna divja zelišča, ...
PREDELANA ŽIVILA: testenine (pšenične, riževe, ajdove, koruzne, kvinojine, kamutove, ...), kruh, polenta, tortilje, kosmiči, rastlinski napitki (rižev, lešnikov, kokosov, mandljev, ovseni, sojin, ječmenov, čokoladni, ...), rastlinski namazi, tofu, sejtan, olive, olja (oljčno, konopljino, laneno, orehovo, kokosovo, lešnikovo, olje grozdnih pešk, črna kumina, bučno), sladice na rastlinski osnovi (čokolade, piškoti, torte, zavitki, palačinke, sladoled, ... skratka, vse kar ti srce poželi ...)

No, toliko o tem, kako vegani jemo samo stiropor. ;-)

http://www.howdoigovegan.com/
#13
oleg
1
Dec 11, 2016
brez slabe vesti jesti stiropor
#12
Radmila Čučak
1
Dec 10, 2016
Dragi Leon,

vidiš kako lepo si povedal...

bom prebrala knjižico, ker me prosiš :)
#11
Leon Kralj
0
Dec 10, 2016
Draga Radmila,

dovoli mi, da te popravim. Ne gre za sočutje, ampak za PRAVIČNOST. Če rečemo sočutje, potem s tem namigujemo, da je vse kar lahko storimo to, da sočustvujemo s trpljenjem nedolžnih žrtev, medtem ko jih skrunimo. Še več - s tem namigujemo, da je izkoriščati ali ne izkoriščati stvar poljubne izbire. Ne trpinčiti in ne ubijati nemočnih čutečih bitij (bodisi človeških bodisi ne-človeških) ni NIKOLI stvar poljubne izbire, ampak osnovna moralna dolžnost vseh nas.

In podobno je moralna dolžnost slehernega vegana, da izobražuje ostale ljudi in jih poziva k veganstvu kot moralnem imperativu. Toda najprej smo dolžni izobraziti sami sebe. Če hočemo biti učitelji, moramo biti najprej učenci. To dolgujemo živalim. Samo pomisli, Radmila: Ali bi kdorkoli rekel, da se je kampanje proti kršenju temeljnih človekovih pravic najbolje lotiti tako, da povsem ignoriramo žrtve in se namesto tega raje osredotočimo na to, da pozivamo storilce (posiljevalce, pedofile, nasilneže, rasiste, itd.) k prenehanju zlorabljanja ljudi z argumentom, da bo to dobro za njihovo zdravje? Nihče ne bi rekel česa tako absurdnega. Toda točno to počnemo v primeru kršenja temeljnih pravic živali - govorimo o vsem drugem, razen o žrtvah. Govorimo o tem, kako bo prehod na rastlinsko hrano blagodejno vplival na "storilce".

Nasprotje ljubezni ni sovraštvo, ampak ravnodušnost. Ko odstremo tančico in vidimo trpljenje, ki ga povzročajo naše prehranjevalne navade, ter se povežemo z realnostjo nemočnih bitij, ki zaradi nas grozljivo trpijo in umirajo, ravnodušnost splahni in zamenja jo njeno nasprotje – srčnost, ki nas spodbuja, da ukrepamo v imenu izkoriščanih. Lahko se sicer zavemo škodljivosti, neločljivo povezane s popredmetenjem živih bitij v naši družbi, a če ne postanemo glas teh nemočnih bitij in tako tega zavedanja ne prenesemo v našo družbo, potem lahko postanejo ujeti v nas in se spremenijo v cinizem, jezo, obup in bolezen. To ne koristi ne nam, ne nikomur drugemu.

Prosim preberi ponujeno knjigo. Je zelo tanka, vzela ti bo zgolj en večer, a živalim boš prihranila celotno življenje.

Lp,
Leon
#10
Radmila Čučak
1
Dec 10, 2016
Dragi Leon,

seveda je pri veganstvu pomembna predvsem etika......nenasilnost in sočutje do živali....

ampak ti to tako dobro poveš......da to ozaveščanje prepuščam tebi :)))
#9
Leon Kralj
0
Dec 10, 2016
Radmila,
vidim, da ti gre širjenje prehranskega veganstva dobro od rok. Bilo bi dobro, da ne pozabiš niti na glavno bistvo veganstva in sicer, da je to stvar temeljne pravičnosti. Moralna osnova. Toplo ti priporočam, da prebereš knjigo Etika v kuhinji, ki ti bo pomagala osmisliti in opolnomočiti tvoja nadvse hvalevredna prizadevanja:
http://www.eatlikeyoucarebook.com/slovenscaron269ina-slovenian.html

Etika v kuhinji - Eat Like You Care

Sami se boste vprašali: »Zakaj že sam nisem o tem razmišljal na tak način?«
#8
Radmila Čučak
0
Dec 02, 2016
vegani ne uživajo le zelenjave, ampak tudi sadje ( nasitne banane) ter oreščke (namakane, da se razgradijo encimi zaviralci prebave), zdrave maščobne kisline (omega 3 (lan), avokado in hladno stiskana olja), beljakovine ( fižol, fermentirana non GMO soja-tofu, čičerika, leča) ter zrnja ( najboljša je kaljena pira ali kamut), ajdo, proso ( ima 7 od 8 osnovnih amino kislin)...itd..ovsena, riževa mleka, mandljeva ( to lahko človek sam naredi, če ima multipraktik za mletje mandljev)

jaz pojem veliko začimb ....v med dam zmlete klinčke, zvezdni janež, cimet in tega po malem pojem......vsak dan pojem 4 brinove jagode (zelo pomembne zaradi cinka) ....nikoli nimam nobenega prehlada...pa sem vegetarijanka že 21 let.....zdaj sem 1 mesec veganka

zvečer je zelo dobro spiti čaj iz mletega ingverja, kurkume in popra...z javorjevim sirupom ( vegani) ali medom ( vegetarijanci)...to zavira vnetja na celični ravni....vnetja pa so vzrok mnogih sistemskih obolenj in kroničnih bolezni
#7
Radmila Čučak
0
Dec 02, 2016
On (inštruktor fitnesa) je povedal: odkar sem vegan, sem občutil izboljašnja v fizičnem in psihičnem smislu, po težkih vajah si prej opomorem, čez dan imam več energije, bolje se počutim, sem bolj močan in hitrejši...
#6
Radmila Čučak
0
Dec 02, 2016
Vegan Frank Medrano ( Zim zelen...tebi verjetno ne bo treba tako telovaditi)

https://www.youtube.com/watch?v=RFPsvF3UOdo

#5
Radmila Čučak
0
Dec 02, 2016
vegan bodybilder pravi, da je bolj močan, odkar je vegan

http://www.telegraf.rs/sport/889567-vegan-bodibilder-pokazao-neverovatnu-snagu-video

Vegan bodibilder pokazao neverovatnu snagu! (VIDEO) | Telegraf – Najnovije vesti

Vegan bodibilder pokazao neverovatnu snagu! (VIDEO) | Telegraf.rs - Najnovije vesti iz zemlje i sveta
#4
Radmila Čučak
0
Dec 02, 2016
Zim Zelen........nobenega problema ni....saj so mnogi uspešni športniki na zelenjavi......ali pa več ton težek slon, ki je samo listje in je najbolj močna žival na svetu

moja učiteljica joge je rekla, da vegetarijanci potrebujejo dodatno le vitamin B12 ( ne strupenega cianocobalamina, ki ima strup, ampak zdravega metilcobalamina), ki ga zelenjava nima.........ta vitamin metilkobalamin B12 je precej drag, zato sem nekje brala, da zdrava črevesna flora sama proizvaja B12 vitamin.......tej pa pomagajo fermentirani izdelki, kot so kislo zelje in kisla repa, zlasti pa kefir ( za vegetarijance)

ko človek ne je mesa, postane energija telesa bolj poduhovljena in subtilna
#3
Zim Zelen
0
Dec 02, 2016
Z zelenjavo sem kar prijatelj le to ne vem, kako funkcionira moško telo 80 kg srednje obremenjeno fizično, psihično pri sami zelenjavi. Koliko je mora zaužiti dnevno v kg, da ne omaga?
#2
Radmila Čučak
0
Dec 02, 2016
moja učiteljica joge, ki je tudi ayurvedska zdravnica in homeopatinja je povedala, da lahko spijemo le 1 dl sadnega soka na dan, ker v telesu pušča kisline, ki so škodljive za telo. Pri zelenjavnih sokovih te omejitve ni....najbolj zdrava pa je tista zelenjava, ki je najbolj grenka (radič, cikorija, regrat)....ta vpliva na čiščenje elementa eter v telesu (našega mentalnega telesa, ki ga pretežno sestavljata elementa zrak in eter)

Zato ayurveda priporoča spomladansko in jesensko 14 dnevno čiščenje telesa z uživanjem surove grenke zelenjave, sokom korenčka, tinkturo korenine regrata in jogijskim čajem iz kumine, anisa in koriandra

poleg tega sladkor fruktoza ( ki je v sadju) v jetrih povzroči reakcijo, podobno tisti, ki je naredi alkohol= alkoholno vrenje, kar vodi v obolenje jeter......zato je dobro, če na dan pojemo le en ali dva sadeža
#1
Zim Zelen
Zim Zelen
Objavil/a 2016-12-01 17:57:19 (Dec 01, 2016)
Starejša objava Novejša objava
Šokantna Resnica o Sadju in Zelenjavi - YouTube

Spoznajte resnico, ki se skriva za sadjem in zelenjavo kadar se odločimo za hujšanje... http://www.popolnapostava.com/sokantna-resnica-o-sadju-in-zelenjavi/ ...

Zelenjava na jedilniku vsak dan - Iskanje Google

Napredno iskanjeGoogle Slike – domača stran Pomoč Pošlji povratne informacije

ZADNJE OBJAVE
ŽELJAVA
GRABOVOJ
Katalitska depolimerizacija
Vlak
Recikliranje
ISLANDIJA
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj