Članek
Res ni nikogar sram?
Objavljeno Jul 11, 2017

Res ni nikogar sram?

ONA, 11. julij 2017

Župan glavnega mesta in nekdanji menedžer Zoran Janković je letos podelil naziv častnega občana tudi menedžerju Jožetu Mermalu, predsedniku uprave BTC. Predsednik države gospod Milan Kučan pa  je v televizijskem  pogovoru v torek 15. januarja 2002 med drugim izjavil, da je nameravani menedžerski odkup  v podjetju BTC-Ljubljana neetičen, saj pomeni »siromašenje« podjetja.

Po mojem je to bila izjava desetletja o slovenskem »problemu stoletja«, ki ga predstavljajo »revolucionarni  preskoki« iz socializma v turbo-kapitalizem. Tedaj sem upal, da bo pri razvoju demokracije, družbe enakopravnih državljanov, pravne oziroma socialne države, imela prednost etika in ne pohlep po kapitalu.

 Upal sem, da bo tej predsednikovi izjavi sledil »etični odmev« oblasti, politike in civilne družbe?! 

Dejstva govore, da sem se zmotil, enako kot predsednik Milan Kučan.

Nekdanja direktorica SDK Romana Logar je o tej problematiki tedaj javno zapisala: »V BTC se je dogodil nenavadno veliki notranji prevzem, v katerem je prvi mož (uprave) za nekaj milijard tolarjev povečal svoj lastniški delež, ne da bi zanj sam kaj plačal.«

Bivši rektor dr. Jože Mencinger je očitno imel prav, ko je izjavil: »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.«

 Ali res neetično ravnanje lahko častno dejanje?  

Na strani Fakultete za poslovne vede, ki spada v okvir Katoliškega inštituta,  je nagovor zasl. prof. ddr. Antona Stresa rektorja Katoliškega inštituta, ki je bil ljubljanski metropolit. Vabi na študij poslovnih ved. Te so  po moje le tedaj koristne, če uče etiko in odgovornost, podprto z referencami v praksi. Dr. Stres je še kot nadškof metropolit dejal: »Če ne bi  bilo T – 2, bi cerkveni »Zvonovi« še lepo zvonili!« Torej je dr. Stres jasno vedel za vlaganja v T- 2, ki je ves čas cerkvenega lastništva razpečavala pornografijo. To je po cerkvenem nauku velik greh. Je škodljiva za mladoletne in družino.

Najprej so torej prodajali  »greh« nato pa še odpustke in povzročili še veliko bančno luknjo,  za kar doslej nihče ne odgovarja, kljub jasnemu cerkvenemu nauku.

Bivši predsednik škofovske konference škof Andrej Glavan je celo izjavil in opravičeval: »To dogajanje je sad nerazumljivega delovanja zlih.« Kriv je torej zlodej, hudič, škofje pa nič?

Ali je to referenca za poučevanje etike in odgovornosti na katoliški poslovni  fakulteti?

 Zgledi vlečejo! Dekan in lastnik zasebne Fakultete za management in pravo, prof. dr. Srečko Devjak, je kot bivši dekan javne Fakultete za upravo služil z državo in pridobil  526.050 evrov. Končno revizijsko poročilo, spisano januarja 2010, razkriva, da je Fakulteta za upravo delovala celo nezakonito, neskladno z načelom gospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi, tudi koruptivno. Dekanu se ni nič zgodilo.  Ustanovil je le lastno fakulteto, kjer učijo poslovno moralo in odgovornost, ter seveda pravo?

Ali primeri, seveda ne edini, ne kažejo na akutno pomanjkanje etike, sramu in odgovornosti?

Doklej bo še mogoča takšna pogubna dvojna moralna? Kaj še pomeni čast? Ni nikogar sram?

Franc Mihič, Ribnica

 

 

To so neumne trditve tistih, ki odobravajo lumparije.

"Zamenjali ste s sistemom "Vse je naše"" In bilo je naše. Svetovne firme: Litostroj, Metalna, Metalka, Tam, Emona, Slovenijales, Iskra in še mnoge. Po letu 1990, ko je Demos prevzel je vse šlo v maloro. Vse je propadlo v kapitalizmu. V socializmu smo bili vzorčna, uspešna socialistična Republika. Danes pa smo Bruseljski konjušari.

Zamenjali ste s sistemom "Vse je naše", kjer se je lagalo in kradlo toliko, da je propadel.

Mihiču, le čemu se pritožuješ? V kapitalizmu smo. Dovoljeno je bogateti. Politikom je dogovoljeno lagati za dosego njihovih ciljev. Proizvodi reklamirani na Tv prodajah smejo obljubljati lastnosti, ki jih v resnici nimajo. Zavarovalnice smejo z drobnim tiskom negirati tisto, kar obljubljajo z debelim tiskom. Moški smejo obljubljati ženskam karkoli, le da jih dobijo v posteljo. Lastnina ima prednost pred človekom. Za 200 evrov dolga ti lahko zaplenijo hišo. Le o kakšni morali govoriš? V letih si že, ko ne bi smel več biti naiven tepec. Vse to je svetopisemsko determinirano /začelo se je z "goljfivo kačo"!/ V okviru tega družbenopolitičnega sistema drugače pač ne more biti.