Članek
Zgodovine za nazaj ne moremo spreminjati
Objavljeno Aug 09, 2016

Zgodovine za nazaj ne moremo spreminjati

ONA, 9. avgust 2016

Tako trdi Slavko Grčar, podpredsednik ZZB  za vrednote NOB Slovenije.

Ali g. Grčar in podobni zagovorniki res ne morejo sprejeti, da že 25 let ne živimo več v enopartijskem enoumju SFRJ, ki je tudi zaradi »vrednot revolucije« razpadla in propadla ob 2.764 odstotni inflaciji?

Ne sprejmejo, da imamo sedaj vsi, ne samo »napredni«, svobodo javne besede, tudi glede zgodovine.

Ne sprejmejo, da od kar obstaja zgodovinska znanost, ta proučuje zgodovino za nazaj in  nikoli za naprej.

Zgodovina se nenehno  raziskuje in dopolnjuje ter spreminja. Javna diskusija poteka povsod v svobodnem svetu!

»Naša oblast« pa naj ukine in prepove zgodovinsko znanost in javno besedo na to temo?

Nisem ne slep, ne gluh in niti nisem nepismen g. Grčar, tako da vem, da so nas napadli trije okupatorji.

Ne sprejmem pa trditve, da je bila revolucija, ki so jo med okupacijo sprožili komunisti, potrebna za osvoboditev Slovencev izpod okupatorjev.

Enakega mnenja so bivši sodnik prof. dr. Boštjan M. Zupančič, zdravnik, prof. dr. Matjaž Zwitter, zgodovinar prof. dr. Janko Prunk i.d., kot tudi pokojna akademik prof. dr. Aleksander Bajt in dr. France Bučar, i.d., katerih mnenja hranim.

Dr. Spomenka Hribar jasno pravi:»Če bi se distancirali od revolucije, če bi priznali njeno narodno razdiralno vlogo med samo vojno in po njej, če bi se Zveza združenj borcev kritično distancirala od revolucije, ki je že med vojno, še posebej pa prva leta po njej naredila ljudem toliko hudega,bi bilo prav«.

V Ljubljani je osrednji trg, Trg republike, ni več Trg revolucije!

Berem članek »Vojna je postajala iz leta v leto bolj krvava«, Delo - Znanost, 16.05.21012, o prvem pravem popisu slovenskih žrtev druge svetovne vojne in neposredno po njej, ki ga je opravil Inštitut za novejšo zgodovino: «Trenutno je v bazi 97.500 evidentiranih žrtev. Največ žrtev je povzročil nemški okupator, več kot 31.700. Partizansko-revolucionarni tabor je povzročil več kot 24.000 žrtev – med vojno in po njej. Če ne bi bilo povojnih pobojev, bi Slovenci imeli za 15 odstotkov manj žrtev. Italijanski okupator je povzročil nekaj čez 6.400 žrtev. Protirevolucionarni tabor, v katerem so zajete vaške straže, četniki in vse tri veje domobranstva, so zakrivili smrt 4.400 ljudi – to so žrtve, ki so padle v njihovih samostojnih akcijah, ne pa žrtve, ki so jih povzročili v sodelovanju z okupatorjem (te žrtve so prištete k številu žrtev okupatorja). Za Rdečo armado imamo ugotovljeno, da je povzročila nekaj več kot 5.000 slovenskih žrtev. Zavezniške vojaške enote so predvsem v bombardiranjih pustile skoraj 1.900 žrtev…«

Toliko o zgodovini, ki je bila zamolčana.

Kdo služi interesu političnih manipulatorjev, kot me g. Grčar obtožuje?

Franc Mihič, Ribnica