Članek
Putinov obisk in pieteta
Objavljeno Aug 05, 2016

Kaj je pomenil Putinov obisk za Slovenijo, ko je politika poudarjala prioriteto, to je pieteto do žrtev plazu, nesreče pod Vršičem? To je jasno ocenil Jure Apih: »Pietetno,  a malce absurdno se zdi gromoglasno čaščenje spomina na 110 žrtev plazu ob vznožju milijonske morije«.

Žalostno dejstvo. To kaže na državo in njeno nepravičnost do mrtvih. Smo brez prave mere, sorazmernosti tudi do slovenskih žrtev v obeh svetovnih vojnah.

Nacionalna TV nam je te dni le pokazala in nakazala, kako je slovenska država nepravična pristranska mačeha, brez pietete do mnogih umrlih Slovencev. V prvi svetovni vojni so Slovenci živeli  in služili Avstro- Ogrski državi. V Galiciji in drugih frontah je obležalo 35.000 slovenskih mož. Za njihove grobove skrbita Avstrija in Poljska, ali pa so strašno zanemarjeni, kot v Olomoucu.

Med drugo svetovno vojno je bilo prisilno mobiliziranih samo v nemško vojsko približno 70 tisoč Slovencev. Na raznih frontah jih je padlo 15 tisoč. Za njihove grobove skrbi nemška država.

V vojni vihri in revoluciji oz. državljanski vojni ter še po vojni je umrlo več kot 97.500 Slovencev.

Mnogi še nimajo urejenega groba, med temi večina 24.000 žrtev proti revolucionarnega tabora Slovencev, kar preberem v članku »Vojna je postajala iz leta v leto bolj krvava«, Delo-Znanost, 16.05.21012. Tam tudi piše: »Za Rdečo armado imamo ugotovljeno, da je povzročila nekaj več kot 5.000 slovenskih žrtev.«

Kdaj bo slovenska država poskrbela za vse umrle v vojnih in revolucionarnih vihrah?

Kdaj bosta predsednika Vladimir Putin in Borut Pahor izkazala pieteto tudi do Slovencev žrtev »Rdeče armade«, ki je osvobajala Slovenijo?

Franc Mihič