Članek
Zatajevana spominska slovesnost društva Domoljubni TIGR – 13. maj
Objavljeno Jun 03, 2016

V ribniškem občinskem glasilu REŠETO berem prispevek, da so se spominu spopada pripadnikov TIGR-a z italijanskimi okupatorji, 13. maja 1941 na Mali gori pri Ribnici, letos predstavniki društva TIGR Primorske poklonili že 12. maja.

Združenje  borcev za vrednote NOB Ribnica pa se je spominu pri spomeniku poklonilo 14. maja. Slavnostni govornik je bil njihov predsednik Danilo Divjak, kar je prikazano na sliki v prispevku v REŠETU.

O spominski slovesnosti 13. maja, ki jo je izvedlo društvo Domoljubni TIGR – 13. maj, na dan obletnice dogodka, pa ni v glasilu nobenega sporočila.

To društvo, ki ga vodi predsednik Vili Kovačič, si prizadeva, da 13. maj postane državni praznik. Evropskemu parlamentu predlagajo postavitev spomenika TIGR – ovcem, prvim antifašistom v Evropi. Predlagajo, da se v Ljubljani, v Parku sveta Evrope,  postavi spomenik vojaškemu poveljniku Danilu  Zelenu, vojaškemu poveljniku TIGR – a, ki je umrl v spopadu 13. maja1941.

Na njihovi slovesnosti je imel uvodni govor predsednik društva Vili Kovačič. Prisotne je nagovoril ribniški župan Jože Levstek, SDS. Slavnostni govornik je bil dr. Mihael Petrovič, prvi predsednik SO Kočevje, izvoljen na prvih svobodnih volitvah. Spominski venec je pri spomeniku položil brigadir Tone Krkovič.

Ne morem razumeti in sprejeti, da ribniški župan ni poskrbel, da občani Ribnice s pomočjo občinskega glasila zvedo tudi o slovesnosti društva Domoljubni TIGR – 13. maj, saj ima SDS v Ribnici že dolgo celo večinsko oblast in na novo zaposlenega vodjo stikov za javnostmi, ki je hkrati tudi član uredniškega odbora občinskega glasila.

Politična omika, ki ne obeta povrniti TIGR – u  zasluženo mesto v zgodovinskem spominu.

Franc Mihič