Članek
Dr. Franci Križanič, ne!
Objavljeno Feb 12, 2016

Ne, ne strijam se z vami in SD!

 Ne morem sprejeti vaše trditve, da državna  NLB, ponovno sanirana od davkoplačevalcev, »namensko« (!)  ne daje kreditov gospodarstvu, sicer bi gospodarstvo cvetelo in Slovenija sploh ne bi imela razvojnih problemov.

To je nerealna in nepoštena obtožba banke. To je vaša mantra, ki jo vi pogrevate venomer.

 Tudi v zadnji »Tarči«, kjer je bilo tudi zelo očitno, da je uprava SDH kadrovala v državni NLB zelo ne transparentno in neobičajno, kar ni praksa v EU. To ne  povečuje zaupanje, kar je temelj delovanja in uspeha bank.

Nočete slišati ali prezrete, da tudi državne banke povsem normalno dajejo kredite podjetjem, ki predložijo poslovni načrt z realnim planom razvoja prodaje na trgu in realnim planom vračanja kredita.

Banke torej dajejo kredite podjetjem s poslovnim načrtom, ki ustreza novim postavljenim kriterijem bank za dodelitev kreditov. Novi kriteriji bank za dodelitev kredita, so vendar odgovorni in samoumevni profesionalni preventivni ukrep, da zopet ne nastane bančna luknja slabih nevračljivih kreditov, ki jih kot v socializmu, potem poplačamo vsi davkoplačevalci, sicer gre banka v stečaj.

Noben bankir, ne član uprave, ne član nadzornega sveta, -kar je zelo obremenilno za politike v vlogi lastnikov-, ni sankcioniran, čeprav je banka dajala kredite podjetjem kar na »direktorjeve prijateljeve lepe oči«, ne pa na njegov poslovni načrt.

Kot državljan sem posredno solastnik državnih bank. Kot davkoplačevalec pa moram tudi z mojimi plačanimi davki sanirati državne banke, njene bančne luknje »kreditov na lepe oči«, namesto da bi bil posredno udeležen na dobičku banke.

Zato se ne strinjam z vami in podobnimi zagovorniki slovenskega »kreditizma«, da naj  državna NLB kar daje kredite tudi ne profesionalno vodenim podjetjem, ki nimajo poslovnega načrta, ki ustreza bančnim kriterijem, saj ravno zato davkoplačevalci na koncu rešujemo državne banke.

Ker ste ekonomist in univerzitetni  profesor, med katerimi so večinoma vodilni že vseskozi iz vrst SD, vas sprašujem, od kje je pojav, da eni znajo banki predložiti ustrezno kvaliteten, profesionalen poslovni načrt in dobijo kredit, drugi pa tega očitno ne znajo, le kričijo: »Naše banke so polne denarje, a nam ne dajo kreditov!«

Kdo vse je v vsaki družbi odgovoren, da eni znajo in dajejo družbi, eni pa to očitno ne zanjo?

Kdo proizvaja za to potrebna znanja in je za njihovo uporabnost odgovoren? 

Bo odgovor?

Franc Mihič