Članek
Obsojeni Bine Kordež zrel za osebnost leta?!
Objavljeno Feb 01, 2016

Vsako kaznivo dejanje je po moje nemoralno! Berem, da se obsojeni Bine Kordež, ki je oškodoval MERKUR, vede dostojno, analitično, po moje tudi preudarno in preračunljivo. Ima vso pravico.

A njegovo priznanje  krivde za kaznivo dejanje šele potem, ko se je pogodil s tožilstvom,  le ne kaže da Kordež predstavlja moralnega človeka, kot to pravi državni tožilec Jože Kozina in tudi nekateri novinarji menijo tako. Obsojenega Bineta Kordeža  povzdigujejo na piedestal moralnega človeka, pa še ni odslužil kazni.

Ali bodo obsojeni, ki so se pogodili s tožilci in priznali krivdo in se še »lepo in skesano« vedli, postali kandidati še za slovensko osebnost leta? Menda ne!? To ni podpora morali!

Od kod pa je pojav oškodovanja podjetij?

Rektor dr. Jože Mencinger, pravnik in ekonomist, je v letih 1996/98  izjavil: «Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje."

Predsednik države Milan Kučan, pravnik, pa je na nacionalni TV, torek 15. januarja 2002, izjavil, da je nameravani menedžerski odkup  v podjetju BTC-Ljubljana neetičen, saj pomeni »siromašenje« podjetja!

Predsednik države Milna Kučan je imel prav, ne pa rektor!

Bine Kordež, nesojeni glavni lastnik Merkurja, pa je še oktobra 2007 dejal: »Saj ni potrebe, da bi kredite vračali«.

Nihče od poklicanih in pristojnih, njemu in podobnim, tedaj ni niti oporekal. Pravna država tedaj torej ni ukrepala.

Ne politika, ne desna, ne leva, ki jo je usmerjal interes Foruma 21.

Vse stranke in vlade, leve in desne, dotlej niso sprejele ali ne dojele ključnih EU direktiv! Načrtno ali iz neznanja?

Šele l. 2008 je Janševa vlada le spremenila zakon o prevzemih, da se onemogoči izčrpavanje prevzetih gospodarskih družb.

Vse do tedaj  država ni sledila evropski direktivi o varovanju delničarjev in upnikov. Kar je zame še vedno nezaslišano!

Večina držav EU prevzemniku zakonsko prepoveduje finančno pomoč družbe, ki se prevzema. Prepovedano je, da ta zastavi vrednostne papirje, delnice ciljne družbe za pridobitev denarja ali posojila (kredita) s strani finančnih institucij (bank).  EU torej prepoveduje prevzemniku izčrpavanje in oškodovanje gospodarske družbe.

Žal je to pri nas še vedno strogo zaupna in »tabu tema«.

Kdo vse  je povzročil oškodovanja in propadanje podjetij, slabe kredite »na lepe oči«, bančno luknjo, ki jo vsi plačujemo?

Dokler je »oškodovanje pri gospodarjenju« za nagrade izbrancem sprejemljivo,  državljanom preostane le še pošteno ustvarjalno delo za » vsako ceno«!

Franc Mihič