Članek
Dr. France Bučar Kučanov hlapec?!
Objavljeno Jan 20, 2016

Zadnje čase berem, da naj bi bil pokojni dr. France Bučar Kučanov hlapec?  Kar se spomnim njegovih nastopov na TV, tudi še lani, nikoli ni deloval kot hlapec, nasprotno. Tudi sam se čudim nekaterim njegovim dejanjem, a to je za  dr. Bučarja le preneumna trditev, je žalitev!

Skrajno pristranski, nepošteni so torej nekateri  komentarji o delu in liku dr. Franceta Bučarja, nekdanjega člana SDZ in zmagovitega DEMOS- a.

Dr. Bučar  je namreč kot prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta,  9. maja 1990 izrekel: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« Temu je sledil aplavz v DZ RS!

Ta izjava je zgodovinsko dejstvo. Njeno priznanje pa je osnova za prehod v demokracijo. S tem se je dr. Bučar  vpisal v slovensko zgodovino.

Dr. France Bučar pa naj bi bil "Kučanov hlapec", a Milan Kučan se še do dandanes ni distanciral od revolucije med NOB in po vojni?

To je neumna in nepoštena  trditev Maje Sunčič in še nekaterih!

Nepojmljivo za zgodovinsko resnico je tudi, ko berem  v DEMOKRACIJI celo trditve, da med NOB ni bilo državljanske vojne.

Zgodovinarja, doc. dr. Tamara Griesser Pečar in dr. Damjan Hančič, pa sta te dni, med predavanjem na Študijskem centru za narodno spravo v  Ljubljani,  jasno in glasno ovrgla to trditev in potrdila in pojasnila za Slovenijo usodno državljansko vojno.

Korektnost do zgodovine je pogoj za spravo in razvoj demokracije in države!

Franc Mihič