Članek
Države nam niso ukradli, naredili so jo zase
Objavljeno Sep 19, 2016

Delo, 19. september 2016

Tako piše g. Branko Poženel, Delo, 9.7.2016. Toda to je podcenjevanje državljanov, ki so se odločili za demokratično državo, ki ima vsake štiri leta svobodne volitve in priložnost za spremembe  v družbi.

G. Poženel piše: »Državo so si mnogi, danes »zaslužni osamosvojitelji«, ustvarjali po svojih merah in potrebah, torej so jo naredili zase.«

To v  demokraciji ni mogoče, če deluje pravna država, za katero je odgovorna izvoljena politika. V enopartijskem sistemu  je to pravilo, ki je veljalo 45 let v SFRJ.

V 25. letih samostojne RS so bile »pomladne stranke le 15 % časa na oblasti. »Krive« pa naj bi bile za vse težave države.

Menim, da je glavni vzrok nezadovoljstva državljanov z državo, nepravično izvedena privatizacija  »našega« skupnega kapitala, ki ni bila skladna ustavi,  saj državljani pri tem nismo bili enakopravni.

Politika je pri privatizaciji menedžerje  neupravičeno privilegirala, drugi pa smo ostali drugorazredni »proletarci«.

Ljudje so v demokraciji pričakovali pravičnost in enakopravnost pri privatizaciji skupne lastnine. Razočaranje je zato ogromno. Država prava ne deluje kot je treba. Prisotna je negativna selekcija kadrov.

Uresničilo se ni tisto, kar je prvotno načrtoval DEMOS, temveč kar je zagovarjal »pedagog naroda«, bivši minister in rektor univerze dr. Jože Mencinger, ki je dejal: »Narobe je narejena že privatizacija, s katero smo dobili dva milijona »kapitalistov«, njihov cilj je bil proizvodno premoženje čim prej pretopiti v potrošno premoženje - avtomobile in stanovanja. Še večja nesreča so bili pidi, tudi oni le lastniki premoženja. Tako pravih lastnikov podjetij sploh nismo dobili. Certifikati so ničvredni papirji. Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.«

V stroki in politiki so bili in so še kar tiho. Oškodovanje torej ni kaznivo ravnanje?

Ali je lahko je to način za  zaslužek, za pridobivanje lastnine. Ali je to res demokracija in pravna pravična država enakopravnih državljanov?

Bo kdo odgovoril?

Franc Mihič