Zamolčana zgodovina in sprava

OddajFranc Mihič, dne 2016-06-13 ob 17:16:06

ZB NOB priznava le zgodovino zmagovalcev še iz časa enoumja. Dejstvo pa je, da je enostranska zgodovina  napisana v enopartijskem režimu preživeta. Komunistična partija je vedno zatajevala, da je med okupacijo potekala revolucija oz. državljanska vojna. Znano je, kdo in kako jo je začel? 

Žalostno je, da tudi politična levica, ko je na oblasti in predstavlja državo, taji revolucijo, čeprav je bila ta opevana vse do osamosvojitve, saj je bila temelj režima SFRJ.

Številke popisa žrtev v vojnem in povojnem nasilju v Sloveniji  Inštituta za novejšo zgodovino so govoreče. Med vojno vihro in revolucijo  je umrlo 97.500 Slovencev, v uporu zoper okupatorje pa 7.800 okupatorjev! To neizpodbitno in nazorno kaže, koliko je bilo med NOB upora zoper okupatorja, ki ga sicer cenim. Žrtve državljanske vojne, na obeh straneh, pa so ogromne.

Šef OZNE Matija Maček je rekel: »Če bi to, kaj se dogaja in kako se živi v SZ, povedali ljudem, ne bi šel nihče v partizane.

Pokojni prof. dr. Aleksander Bajt, član SAZU, medvojni član kraljeve vojske v domovini, enako kot olimpionik Leon Štukelj,  je v knjigi »Bermanov dosje« zapisal: »Partija je med NOB, med okupacijo, prevzemala oblast z lažjo in nasiljem, likvidacijami političnih nasprotnikov. S tem da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije... Ni pa mogoče zanikati, da je partija organizirala obsežen protiokupatorski boj in da so v njem sodelovali tisoči Slovencev.«

Prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta, dr. France Bučar, partizan, kristjan, član DEMOS-a, je tedaj oklical: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« Predsednik parlamenta je s tem priznanjem podal temelj za spravo.

Socialni filozof Jan Philipp Reemtsma, častni konzul Slovenije na temo sprave pravi:« Treba se je tudi pogovarjati in poskusiti razumeti druge. Mogoče bi si bilo najprej dobro predstavljati, da drugi tistega, kar so delali, niso delali iz zlobe. Vsak ima svoje razloge, svoje izkušnje in te je treba jemati zares. Če bi se medsebojno vzeli zares, bi morda nekoč lahko skupaj odkrili spomenik.«

Metropolit nadškof msgr. Stanislav Zore poziva: »Kristjan mora biti prvi, ki se zaveda svoje grešnosti in človeških omejitev, ter prvi, ki bo storil korak čez strahote in odpustil neodpustljivo.«

Predsednik Nove slovenske zaveze, Peter Sušnik, pa je na spravni okrogli mizi v Zavodu Sv. Stanislava vpričo predsednika države jasno in glasno povedal, da je bil boj proti okupatorju, da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena.

V državi, v kateri politiki upoštevajo vse državljane, bi bilo to povsem razumljivo in dovolj za spravo!

Slovenci smo se šele na prvih demokratičnih volitvah odpovedali enopartijskemu totalitarnemu režimu in sprejeli demokracijo, zavrnili revolucijo in končali državljanko vojno.

V državljanski vojni nastopajo samo revolucionarji in proti revolucionarji, oboji so del naroda. Ni izdajalcev naroda! Dejstvo, ki omogoča in terja spravo!  

Med okupacijo je bil upor proti okupatorju in bila je državljanska vojna! Ne tajimo  tega več!

V demokraciji je dopustno, da nismo vsi enakega mnenja.

Skrajni čas pa bi že bil, če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, da državna politika in njene inštitucije, odgovorne za naš razvoj, sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico in prenehajo razdvajati narod »na zmagovalce in izdajalce, na kolaborante s Hitlerjem in/ali Stalinom«.

Samo to je pot do sprave, ki je znak kulture naroda in je predpogoj za naš razvoj, ugled in perspektivo!

Franc Mihič

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
17
Ana Kos
0
Jun 21, 2016
Rado ... ja, marsikaj grdega je bilo tudi na "moji" strani. (Čeprav nimam ravno svoje strani ... oz. se nikjer čisto ne najdem ...)
Ampak tudi "tvoja" stran je naredila marsikaj zelo grdega .... Tudi med vojno. Recimo ločevali so slovenske nosečnice v internaciji med "naše" in "nenaše", pomaga se samo "našim".

Koliko je teh zgodb ...

Takih in drugačnih.

In ja: ne opravičujemnobenih "župnikov".
#17
Rado K.
0
Jun 21, 2016
Vojna je zlo.
In povojni poboji so del istega zla. Formalni konec vojne ne pomeni, da se je človek spremenil v enem samem trenutku. To ni mogoče, če se je štiri leta programiral v hudobiji. In od tod povojni poboji.
Kar se mene tiče, ne iščem nobenega opravičila. Od nikogar. Z vsakomer sem se pripravljen pogovarjati o sedanosti in načrtovati skupno prihodnost. Če mi pa kdo teži s preteklostjo in zahteva opravičilo za tisto pri čemer me ni bilo zraven, ga pa pošljem nekam.

Naj te spomnem Ana. Kleriki iz ljubljanske škofije med vojno niso hoteli pokopavati ubitih partizanov v posvečeni zemlji.
Potem se pa še čudiš, da so jih imeli kasnejši zmagovalci tako v želodcu. Župnike mislim. . . . da so jim storili marsikatero gorko.
#16
Ana Kos
0
Jun 21, 2016
Rado, res je, hudobec se lahko prav povsod skriva ... in skušam sama dan za dnem pregledovat vse kote svoje duše ... :)

... govoriš o kolaboraciji, upam, da vidiš ali da vsaj skušaš videti kdaj tudi s kakšne druge strani ... da postajaš mehkejši človek in ne ostajaš trd ... Kolaboracija je nekaj grdega in izdaja tudi ... in vse to je tudi na Titovi strani.

Odpuščanje niso le besede, so dejanja ... in to, kar morda narediš ti, ki nisi katolik, se mogoče poimenuje kako drugače.
Upam, da kdaj komu kaj odpustiš ...
#15
Rado K.
0
Jun 21, 2016
Odpuščanje je za verne katolike.
Sam nisem veren in nisem zavezan odpuščanju. Ideologiji kolaborantstva ne bom odpustil nikoli. Namesto, da bi skrili glavo med ramena in se pokesali, zdaj z agresijo na drugo stran, skrivate - poskušate skriti neizbrisen pečat sodelovanja s Hitlerjem.
Tako Ana. Hudobec je nadvse zvijačen. Skril se bo tja, kjer ga ne bi nikoli pričakovali. Skril se bo med visoke cerkvene dostojanstvenike, skril se bo med Novo slovensko zavezo in bo vpil filipike zoper brezbožne komuniste.
#14
Ana Kos
0
Jun 21, 2016
Rado, veš, za kaj gre.
Odpuščanje ni to, da pustimo naprej poudarjati le delčke resnice.
Vso resnico je potrebno poznati ... talepo in tagrdo.
Jo priznati, ne skrivati.

Odpustiti nekaj na počez - ali odpustiti tisto, za kar vem, da je bilo?

Žreb na strani samoposvojitve mi je dal v posvojitev nekega komunista ... Ta je moj. Sem ga sprejela. Brez vsake težave - saj gre za človeka.
---

Odpuščanje gradi na tem, da vemo.
Oja, saj odpustimo, toda nismo enakovredni partnerji, nismo na isti ravni, če naj eni sprejemamo udarce, drugi bi jih pa le delili ...
#13
Rado K.
0
Jun 21, 2016
". . . . ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena."

Tako torej Ana, dete krščansko. Podpiraš izsiljevanje: "Ko boste vi priznali, bomo tudi mi"

Žal mi je Ana, da sem nekaj takšnega slišal od tebe.
Dober, srčen človek pove kar ima za povedati in z ničemer ne izsiljuje drugega. Tudi drugi bo sam od sebe povedal, kar ima za povedati. Ali pa ne bo, če ne čuti tako.

Sorry Ana, spoštovana katehetka. Krščanstvo se mi čedalje bolj upira.
#12
Ana Kos
0
Jun 21, 2016
To, kar je povedal Peter Sušnik, govori o tem, kako je resnica nujna!
Povedati resnico, pa naj bo taka ali drugačna.
Šele iz resnice more zrasti kaj dobrega.
#11
vanjo trentelj
1
Jun 17, 2016
Po vojni je bila "vojna" najbolj krvava. V štirinajstih dneh "so jih umrli" več deset tisoč.
#10
Franc Mihič
0
Jun 17, 2016
Bistvo je, da je državljanska vojna bila med okupacijo in kdo jo je začel!
#9
Rado K.
0
Jun 16, 2016
Ta gospa le ponavlja tisto,
kar je bilo že zapisano v zborniku:

http://www.ds-rs.si/sites/default/files/dokumenti/zbornik_zrtve_vojne_in_revolucije.pdf

Glej stran 21, kjer je tabelaričen prikaz žrtev med različnimi skupinami in po pokrajinah.

Še nekaj. V letih 1941, 1942 in 1942 so reakcionarne sile ovajale partizanske sile, gestapu in fašistom. Zato so okupatorji opravljali umazano delo namesto domačih "reakcionarnih sil". Torej gre krivda v večji meri cerkvenemu lobiju, kot pa okupatorskim silam.
#8
Franc Mihič
0
Jun 16, 2016
To ni "rekla kazala"! Vojna je postajala iz leta v leto bolj krvava
Statistika 1941–1946
Končno imamo seznam vseh žrtev, za katere je bilo mogoče izvedeti
Tomaž Švagelj, znanost
DELO -sre, 16.05.2012, 12:00
http://www.delo.si/druzba/znanost/vojna-je-postajala-iz-leta-v-leto-bolj-krvava.html

Vojna je postajala iz leta v leto bolj krvava

Statistika 1941–1946: Končno imamo seznam vseh žrtev, za katere je bilo mogoče izvedeti
#7
Rado K.
0
Jun 16, 2016
Aleksander,
vsaka žrtev II. svetovne vojne je bila prešteta. Vse sprte strani so dale spiske svojih žrtev in o spiski so presojali zgodovinarji tako partizanske, kot domobranske provinience.
Izsledki so bi izdani v brošuri: "Zbornik RS o žrtvah vojne in revolucije, Državni svet, 2005". To je doslej edina verodostojna publikacija na to temo. Vse ostalo je po sistemu "rekla, kazala"
#6
Aleksander Lipi
0
Jun 16, 2016
Citiram: "Med vojno vihro in revolucijo je umrlo 97.500 Slovencev, v uporu zoper okupatorje pa 7.800 okupatorjev! "

Ali obstaja tudi podatek, koliko je umrlo Slovencev v uporu proti okupatorju - tj. v spopadih, v katerih so bile žrtve okupatorjevi vojaki? V šoli so nas učili, da zaradi številčne in oborožitvene premoči več kot 100000, kar pa očitno ne drži. Torej, prosim za podatek o številu padlih Slovencev, ki so padli izključno zaradi upora proti okupatorju (in ne zaradi revolucije), če obstaja.
#5
Franc Mihič
0
Jun 14, 2016
Zgodovina in vizija!
DNEVNIK, 29. avgust 2015
DELO, 31. avgust 2015
DEMOKRACIJA, 3. September 2015
Mnogi svetujejo in pri nas pogosto slišimo, da se ne smemo ukvarjati z zgodovino, ampak gledati naprej in se posvečati prihodnosti.
Berem pa tudi: komisija za resnico in spravo iz Sierre Leone, kjer je še pred leti potekala najokrutnejša državljanska vojna v Afriki, bi nas morda lahko marsikaj naučila. Kot alternativa sodnemu kaznovanju je bila tam oblikovana komisija za resnico in spravo, ki naj bi dokumentirala dogajanje med vojno ter poimenovala odgovorne in žrtve. Komisija je v nekaj letih pripravila dobrih dva tisoč strani poročila, ki si ga lahko ogledate na njihovi spletni strani. Komisija je organizirala tudi razprave o tem, v kakšni državi bi si ljudje želeli živeti, in jih predstavila kot razvojno vizijo. Seveda so bile njene najpomembnejše sestavine mirno sodelovanje in sožitje med ljudmi, demokracija in odprtost, gospodarski razvoj.
Komisija iz Sierre Leone bi nas torej lahko naučila, da sta vizija prihodnosti in sodelovanje za njeno uresničenje sestavna dela sprave oziroma njen cilj, ne pa njeno nadomestilo.
Tudi naša politika oziroma vlada pripravlja našo vizijo, t. j. postavlja strateške razvojne cilje in strategijo pametne specializacije Slovenije, ki bo opredelila, v čem smo dobri v globalni konkurenci. Kaj so torej strateški potenciali in cilji Slovenije za uveljavitev našega znanja in dela na svetovnem trgu? Kateri deli gospodarstva imajo perspektivo za razvoj, katera znanja in poklici bodo perspektivni in kdo bo imel službo?
Osnovni pogoj za učinkovit razvoj in blagostanje pa je kot povsod sprava na državni ravni, torej mirno sodelovanje in sožitje med ljudmi, demokracija in odprtost.
Zato me zelo skrbi in zanima naša perspektiva, saj žal premnoge zanima le to, da se ohrani le zgodovina »zmagovalcev«, ki vzdržuje razkol med državljani, ne pa raziskana zgodovina zgodovinske znanosti na ravni države.
To ne more biti naša perspektiva!
Koga torej res zanima naša objektivna zgodovina in vizija, temelj naše perspektive?
Franc Mihič, Ribnica

https://www.dnevnik.si/1042719344/mnenja/odprta-stran/zgodovina-in-vizija

Zgodovina in vizija! | Dnevnik

Mnogi svetujejo in pri nas pogosto slišimo, da se ne smemo ukvarjati z zgodovino, ampak gledati naprej in se posvečati p
#4
Rado K.
0
Jun 13, 2016
" Levica (oblast) tega ne more in noče storiti. Zakaj? Zato ker so OBLAST in imajo trdno v rokah škarje in platno."

Traparija, levica je bila nazadnje na oblasti 2002 - 2004.
Potem je bil Janša - desnica - do 2008. Potem je bil Pahor - zaščitnik Brezigarce, ki ga je Janša spravil v žep. Potem je bil Janša, pa Bratuškova, ki je vlekla desne poteze. Zdaj pa je največji nateg volivcev, ki so mislili, da so dobili levičarja, dobili pa so obiskovalca maš in žlahtnega konservativca Cerarja, človeka, ki je bolj Janša, kot Janša sam.
Od LDS dalje, levica nima več vzvodov moči.
#3
vanjo trentelj
0
Jun 13, 2016
Kar se pa sprave tiče pa tole:

Gospa Angelca Likovič ali je to sploh mogoče? Da bi stopili skupaj bi morale obe strani (levi in desni) stopiti par korakov nazaj. Zakaj? Ker so stvari šle veliko predaleč, čez razumno mejo. In še v dani situaciji je ta korak sposobna narediti le desnica (NSi je že to storila), SDS pa še ne in tudi mislim (upam), da tega ne bo storila! Levica (oblast) tega ne more in noče storiti. Zakaj? Zato ker so OBLAST in imajo trdno v rokah škarje in platno. Temu se enostavno ne morejo in nočejo odreči in, da bi stopili skupaj, bi morali vsaj nekaj vzvodov, ki jih imajo v svojih rokah, spustiti. NIKOLI, niso bili tako naučeni.
Gospa Likovič, upam, da niste toliko enostranski ali pa pristranski, da bi zahtevali tisti SKUPAJ samo od ene strani, medtem ko bi druga stran ostala še vedno NARAZEN.
#2
Rado K.
1
Jun 13, 2016
Pa ne Mihiču več dolgočasit s spravo!
Le kdo se bo spravljal? Tistih par starcev, ki so se gledali preko puškinih cevi? Tisti imajo druge skrbi. Veseli so, če lahko urinirajo brez bolečin.
Po vojni rojeni pa nimamo nič s problemom sprave. Obsojam kolaborante, če me kdo kaj vpraša, sicer me pa bolj zanima sedanjost.
Nobene sprave!!
#1
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2016-06-13 17:16:06 (Jun 13, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Pravna država za »uspešne« da, za »Smrtnike« pa ne?
Ne dražgoški mitingi, pohlep pogublja duše!
Sedanji volilni sistem za volitve v državni zbor je nedemokratičen
Vprašanje za Šarca: Ima prav ministrica Katič, sodnik Florjančič ali tožilka Brezigar?
Policisti, tožilci in sodniki ne morejo ubežati pred odgovornostjo
Ne verjamem v pravno državo.
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj