Zatajevana spominska slovesnost društva Domoljubni TIGR – 13. maj

OddajFranc Mihič, dne 2016-06-03 ob 20:23:45

V ribniškem občinskem glasilu REŠETO berem prispevek, da so se spominu spopada pripadnikov TIGR-a z italijanskimi okupatorji, 13. maja 1941 na Mali gori pri Ribnici, letos predstavniki društva TIGR Primorske poklonili že 12. maja.

Združenje  borcev za vrednote NOB Ribnica pa se je spominu pri spomeniku poklonilo 14. maja. Slavnostni govornik je bil njihov predsednik Danilo Divjak, kar je prikazano na sliki v prispevku v REŠETU.

O spominski slovesnosti 13. maja, ki jo je izvedlo društvo Domoljubni TIGR – 13. maj, na dan obletnice dogodka, pa ni v glasilu nobenega sporočila.

To društvo, ki ga vodi predsednik Vili Kovačič, si prizadeva, da 13. maj postane državni praznik. Evropskemu parlamentu predlagajo postavitev spomenika TIGR – ovcem, prvim antifašistom v Evropi. Predlagajo, da se v Ljubljani, v Parku sveta Evrope,  postavi spomenik vojaškemu poveljniku Danilu  Zelenu, vojaškemu poveljniku TIGR – a, ki je umrl v spopadu 13. maja1941.

Na njihovi slovesnosti je imel uvodni govor predsednik društva Vili Kovačič. Prisotne je nagovoril ribniški župan Jože Levstek, SDS. Slavnostni govornik je bil dr. Mihael Petrovič, prvi predsednik SO Kočevje, izvoljen na prvih svobodnih volitvah. Spominski venec je pri spomeniku položil brigadir Tone Krkovič.

Ne morem razumeti in sprejeti, da ribniški župan ni poskrbel, da občani Ribnice s pomočjo občinskega glasila zvedo tudi o slovesnosti društva Domoljubni TIGR – 13. maj, saj ima SDS v Ribnici že dolgo celo večinsko oblast in na novo zaposlenega vodjo stikov za javnostmi, ki je hkrati tudi član uredniškega odbora občinskega glasila.

Politična omika, ki ne obeta povrniti TIGR – u  zasluženo mesto v zgodovinskem spominu.

Franc Mihič

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
Franc Mihič
0
Jun 04, 2016
Zatajevani primorski TIGR!
Zadnja leta se v maju spominjamo TIGR- a, to je, spomin na borce za osvoboditev Slovencev in Primorske izpod italijanskega fašizma. Šele v samostojni Sloveniji pa se spominjamo prvega spopada primorskega TIGR-a z italijanskim okupatorjem, ki je bil 13. maja 1941 na Mali gori pri Ribnici. Dokler nismo pod vodstvom DEMOSA s plebiscitom naroda dobili samostojne demokratične Slovenije, ni bilo na Mali gori nobenega spomenika v spomin TIGR-u. To vse pove o odnosu KPS in enopartijske oblast v SFRJ do organizacije in članov TIGR-a. Tudi o odnosu ZZB. To še vedno potrjuje spominska plošča na trgu v centru Ribnice, ki je bila postavljena v spomin Antona Majnika še v času enoumja SFRJ. Niti besede ni na plošči, da je bil Anton Majnik primorski TIGROVEC!
Še 1. maja letos predstavnik Inštituta za novejšo zgodovino, doc. dr. Bojan Godeša, slovenski javnosti na nacionalnem mediju pove, da so bili komunisti do organizacije TIGR normalno zadržani, saj se je organizacija TIGR naslonila na reakcionarne sile, kot je to kralj, oblast Kraljevine Jugoslavije ter bil le nacionalno orientiran. Komunisti pa so bili torej revolucionarni in orientirani »internacionalno« in zato napredni? Žrtev spopada na Mali gori je bil vojaški vodja TIGR-a Danilo Zelen, ki je bil tudi državljan kraljevine Jugoslavije in rezervni obveščevalni častnik Dravske divizije VKJ - Vojske kraljevine Jugoslavije, ki je podpirala primorski TIGR. Ali je bil to reakcionarno in je torej Danilo Zelen bil potem zato reakcionar in nacionalist in ne borec za osvoboditev Slovencev in Primorske izpod italijanskega fašizma? Kako se lahko še vedno javno omalovažuje in ponižuje primorski TIGR in s tem njegove borce, ki jim revolucija ni bila cilj žrtvovanja?
Dejstva, ki povedo vse!
Franc Mihič
#1
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2016-06-03 20:23:45 (Jun 03, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Pravna država za »uspešne« da, za »Smrtnike« pa ne?
Ne dražgoški mitingi, pohlep pogublja duše!
Sedanji volilni sistem za volitve v državni zbor je nedemokratičen
Vprašanje za Šarca: Ima prav ministrica Katič, sodnik Florjančič ali tožilka Brezigar?
Policisti, tožilci in sodniki ne morejo ubežati pred odgovornostjo
Ne verjamem v pravno državo.
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj