Članek
Izkoriščanje delavcev tabu tema za politike in vlado?
Objavljeno Mar 21, 2016

 

Ne pozabimo. »Delu čast in oblast« je tisto vabljivo geslo, ki je prispevalo k temu, da so bili premagani domači in tuji izkoriščevalci delavskega razreda. To je geslo politike, ki nas je vodila v enopartijskem socializmu, ki pa je moralno in ekonomsko propadel, saj nismo bili vsi enakopravni, ne pri oblasti ne pri skupnem premoženju. Režim je končal z 2764-odstotno inflacijo in z razpadom države.

Ta ekonomsko-politična »šola«, katere večji del je še na oblasti, je na to obljubo popolnoma pozabila. Ne samo to. Ravno ta politika oz. politika ministra mag. Antona Ropa, SD/LDS, je uzakonila prikrito neplačevanje prispevkov za delojemalce. Edino Ustavno sodišče  je ugotovilo, da so s takšnim zakonom kršene ustavne lastninske pravice delojemalcev. Za DZ RS in za vlade, in seveda za voditelje strank, levih in tudi desnih, pa je sankcioniranje te kršitve, sramotne goljufije očitno »postranska zadeva, čeprav zadeva  eksistenčen problem mnogih sodržavljanov. Sicer ne bi že desetletja poslušali, kot te dni na nacionalni TV, o delovanju slovenskih brezvestnih izkoriščevalcev, doma in celo v tujini. Vse to že leta dopušča zakonodaja, a zakonodajalec za to sramoto ne odgovarja, pred javnostjo niti ne reagira, saj na javne obravnave pošlje le uradnike, inšpektorje, ki pa jih omejuje zakonodaja. Ali je to res lahko še vedno tabu tema in skrivanje pred očitno odgovornostjo?

Državljani se zato že dolgo ne počutimo varno, potem ko se tako zlahka kršijo lastninske ustavne pravice, učinkovite sankcije pa nobene. Kako lahko oblast, to so DZ RS, poslanci, predsedniki strank, vlade, že več kot 20 let dopušča to nepojmljivo goljufijo? Mar nimajo empatije in sramu, odgovornosti za sramotno stanje? Kdaj bo izkoriščanje in kršenje lastninskih pravic resen problem države, tudi za strankarske veljake? Doslej so bili premeteno tiho. Kje je tu inovativnost prava in pravne države? Ne vidi niti čez plot države? Zaščitene lastninske pravice državljanov so namreč temelj uspešne demokratične države.

Franc Mihič

DELO, 21. marec 2016