Izkoriščanje delavcev tabu tema za politike in vlado?

OddajFranc Mihič, dne 2016-03-21 ob 08:40:56

 

Ne pozabimo. »Delu čast in oblast« je tisto vabljivo geslo, ki je prispevalo k temu, da so bili premagani domači in tuji izkoriščevalci delavskega razreda. To je geslo politike, ki nas je vodila v enopartijskem socializmu, ki pa je moralno in ekonomsko propadel, saj nismo bili vsi enakopravni, ne pri oblasti ne pri skupnem premoženju. Režim je končal z 2764-odstotno inflacijo in z razpadom države.

Ta ekonomsko-politična »šola«, katere večji del je še na oblasti, je na to obljubo popolnoma pozabila. Ne samo to. Ravno ta politika oz. politika ministra mag. Antona Ropa, SD/LDS, je uzakonila prikrito neplačevanje prispevkov za delojemalce. Edino Ustavno sodišče  je ugotovilo, da so s takšnim zakonom kršene ustavne lastninske pravice delojemalcev. Za DZ RS in za vlade, in seveda za voditelje strank, levih in tudi desnih, pa je sankcioniranje te kršitve, sramotne goljufije očitno »postranska zadeva, čeprav zadeva  eksistenčen problem mnogih sodržavljanov. Sicer ne bi že desetletja poslušali, kot te dni na nacionalni TV, o delovanju slovenskih brezvestnih izkoriščevalcev, doma in celo v tujini. Vse to že leta dopušča zakonodaja, a zakonodajalec za to sramoto ne odgovarja, pred javnostjo niti ne reagira, saj na javne obravnave pošlje le uradnike, inšpektorje, ki pa jih omejuje zakonodaja. Ali je to res lahko še vedno tabu tema in skrivanje pred očitno odgovornostjo?

Državljani se zato že dolgo ne počutimo varno, potem ko se tako zlahka kršijo lastninske ustavne pravice, učinkovite sankcije pa nobene. Kako lahko oblast, to so DZ RS, poslanci, predsedniki strank, vlade, že več kot 20 let dopušča to nepojmljivo goljufijo? Mar nimajo empatije in sramu, odgovornosti za sramotno stanje? Kdaj bo izkoriščanje in kršenje lastninskih pravic resen problem države, tudi za strankarske veljake? Doslej so bili premeteno tiho. Kje je tu inovativnost prava in pravne države? Ne vidi niti čez plot države? Zaščitene lastninske pravice državljanov so namreč temelj uspešne demokratične države.

Franc Mihič

DELO, 21. marec 2016

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
2
abram1b2 Cej
0
Mar 21, 2016
Martina
Zelo se strinjam z napisanim.To imam za pravi uvid v zadevo. Vidim samostojno neodvisno razmišljanje.
#2
Martina
0
Mar 21, 2016
Uradna mantra razpada bivše države je visoka inflacija.

A si kdo sploh upa misliti, da je bil razpad bivše države orkestriran in planiran v tujini ob močni asistenci domačih veleizdajalcev in je bila ljudem, narodom bivše države vcepljena iluzija, da je to njihova najintimnejša želja, ki je večno tlela v njihovih mislih, katere so bile tako zelo zatirane, da nikakor niso uspele splavati na svetlo. Še več, narodom bivše države je vcepljena iluzija, da nikakor ni mogoče živeti skupaj in da se razveza ne more speljati drugače kot s klanjem, ki je zagotovilo, da bo seme sovraštva še stoletja dajalo obilen sad, ki bo onemogočil kakršenkoli užiten plod.

In ta tuj orkester še danes skrbi za kontinuirano iluzijo samostojnosti, suverenosti, demokratičnosti, skratka edino možne in edine prave poti. Kajti če ne bi bilo vse skupaj skrbno načrtovano, potem se nikoli ne bi mogle zgoditi tako nepojmljive goljufije, ker nihče ne mara v svoji sredini moralnih izmečkov, ki se izživljajo nad lastnim narodom.


Je prijetneje verjetno živeti še naprej v iluzijah. Nobene alternative se ne sme niti misliti, kaj šele glasno povedati. Smo namreč v dobi vsemogočne demokracije, kjer je pot samo ena, prava misel samo ena, gospodarska smer samo ena-ultakapitalistična, en sam pravi pogled na svet skozi TV , ekran. Prav tako obstaja samo en pogled na svobodo-materialno svobodo, ker tej svobodi ni alternative ali nadomestka. In ta edini pravi pogled na svobodo se navadno demonstrira z bombandiranjem in uničevanjem celih držav, narodov, ker alternative pač niso dovoljene. Niso po okusu, sedaj že celo našem, kajti tisti sad sovraštva, ki se je zasejal do nekoč najbližjih narodov, sedaj seje sovraštvo tam na drugi strani sveta, s katerim v resnici nimamo prav nič, ampak tega semena se ne da kar tako uničiti, vsaj ne dokler bomo še kar verjeli, da je bivša država razpadla zaradi nas samih.

#1
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2016-03-21 08:40:56 (Mar 21, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Vprašanje za Šarca: Ima prav ministrica Katič, sodnik Florjančič ali tožilka Brezigar?
Policisti, tožilci in sodniki ne morejo ubežati pred odgovornostjo
Ne verjamem v pravno državo.
Ali je to prav Marjan Šarec predsednik vlade?
Milan Kučan;Ogenjca je tragedija partizanskega upora in Loškega potoka!
Janković; Politika lahko vedno spremeni zakon, če ne ustreza …
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj