Članek
Za migracije so krive le ZDA?!
Objavljeno Nov 12, 2015

Veliko Slovencev je prepričano, da so za vse tegobe sveta krive le ZDA, kjer imajo demokracijo s tržno ekonomijo, kjer se ustvarja kapital.  Zato mi je nepojmljivo, da  migranti že stoletja tja drvijo, vračajo se pa poredko.  Moja stara očeta sta tudi tam kruh služila.

Prebivalstvo  ZDA raste, saj nadzorovano sprejemajo migrante. Ne poznajo torej krčenja  in staranja prebivalstva. Njihova ekonomija ni ogrožena, kot je to pojav v Evropi oz. EU, ki pa ima visoke humane bivanjske standarde. To pa očitno dobro vedo migranti, ki se selijo v Evropo, zaradi vojn  in drugih tegob v »avtokracijah«.

To vedenje o evropskem blagostanju pa jim nudi »ameriški internet« in pametna telefonija kapitalističnega zahoda, kot rezultat spontanih potreb ljudi v demokraciji, glede svobode izražanja in sobivanja  različnih misli in različno mislečih v demokratično urejenih državah.

Migranti celega sveta torej emigrirajo predvsem v »demokracijo«, nikakor nočejo ostati v »avtokraciji«.

Najbolj vpliven zemljan, to je ruski predsednik Vladimir Putin,  pa izvaža »avtokracijo« in v Siriji podpira Asadovo »avtokracijo«, ki je glavni generator migrantov.  Mnogi migranti drugih držav temu sledijo in še bodo.

 Mnogi avtokratski režimi, tudi Kitajska in Rusija in podobni režimi, imajo dovolj vpliva, da bi v Siriji zavladal mir, a podpirajo avtokracijo,  mnogi ogroženi Sirci pa bežijo.

V Sloveniji pa prevladuje mnenje, za migracije so krive le ZDA, ki zagovarjajo in podpirajo »demokracijo«.

Meni to ni razumljivo!

Franc Mihič