Za migracije so krive le ZDA?!

OddajFranc Mihič, dne 2015-11-12 ob 16:17:33

Veliko Slovencev je prepričano, da so za vse tegobe sveta krive le ZDA, kjer imajo demokracijo s tržno ekonomijo, kjer se ustvarja kapital.  Zato mi je nepojmljivo, da  migranti že stoletja tja drvijo, vračajo se pa poredko.  Moja stara očeta sta tudi tam kruh služila.

Prebivalstvo  ZDA raste, saj nadzorovano sprejemajo migrante. Ne poznajo torej krčenja  in staranja prebivalstva. Njihova ekonomija ni ogrožena, kot je to pojav v Evropi oz. EU, ki pa ima visoke humane bivanjske standarde. To pa očitno dobro vedo migranti, ki se selijo v Evropo, zaradi vojn  in drugih tegob v »avtokracijah«.

To vedenje o evropskem blagostanju pa jim nudi »ameriški internet« in pametna telefonija kapitalističnega zahoda, kot rezultat spontanih potreb ljudi v demokraciji, glede svobode izražanja in sobivanja  različnih misli in različno mislečih v demokratično urejenih državah.

Migranti celega sveta torej emigrirajo predvsem v »demokracijo«, nikakor nočejo ostati v »avtokraciji«.

Najbolj vpliven zemljan, to je ruski predsednik Vladimir Putin,  pa izvaža »avtokracijo« in v Siriji podpira Asadovo »avtokracijo«, ki je glavni generator migrantov.  Mnogi migranti drugih držav temu sledijo in še bodo.

 Mnogi avtokratski režimi, tudi Kitajska in Rusija in podobni režimi, imajo dovolj vpliva, da bi v Siriji zavladal mir, a podpirajo avtokracijo,  mnogi ogroženi Sirci pa bežijo.

V Sloveniji pa prevladuje mnenje, za migracije so krive le ZDA, ki zagovarjajo in podpirajo »demokracijo«.

Meni to ni razumljivo!

Franc Mihič

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
20
Greg Zupan
0
Dec 10, 2015
Kuba je zmagala, David je premagal Golijata. Ameriški predsednik Obama je sporočil, da se je z Raulom Castrom dogovoril o obnovi pol stoletja prekinjenih diplomatskih stikov in da bo v najkrajšem času preklicana gospodarska blokada proti Kubi. Otoplitev med Havano in Washingtonom je delo papeža Frančiška, ki je med državama posredoval celo leto dni preko vatikanske diplomacije. To sta priznala oba, Castro in Obama. Kot znak dobre volje in novih odnosov so kubanci izpustili na svobodo ameriška vohuna, ZDA pa so po več kot desetih letih izpustile kubanske protiteroristične agente, aretirane v Miamiju.Kakšne bodo politične posledice, ni mogoče predvideti. Eno pa je vendarle gotovo. Kuba ni klonila pred ameriško velesilo, ki se je morala sprijazniti z dejstvom, da ni porazila revolucije. Gospodarska blokada je ponosne Kubance celo utrdil v prepričanju, da so na pravi poti. Sam Obama pa je priznal, da je izolacija Kube pripomogla k temu, da so se ZDA osamile v zahodnem svetu, medtem ko je Latinska Amerika sledila Kubi.

Embargo nad vsakršno trgovino s sosednjo Kubo je vlada ZDA odločila pred več kot pol stoletja, ko je zmagovita Castrova revolucija nacionalizirala veleposestva in velika ameriška podjetja.

Zaradi embarga je bilo življenje na Kubi skromno, večkrat odvisno od oddaljene Sovjetske zveze, po padcu vzhodnega bloka pa je moralo otoško prebivalstvo računati samo na svoje sile in pa na solidarnost latinskoameriških narodov, začenši s sosednjo Venezuelo.

Pod blokado je Kuba bila prisiljena računati na lastne sile in je pri tem marsikje tudi uspela, kot priča primer zdravstva.

Ves čas so ZDA skušale na vse načine utrditi blokado, tudi z zakonom Torricelli, po katerem so ZDA bojkotirale vsa svetovna podjetja, ki so trgovala s Kubo.

Do ponovne zaostritve je prišlo pred dobrimi desetimi leti, ko so v Miamiju zaprli pet kubanskih agentov protiteroristične službe, ki so preprečili ugrabitev potniškega letala. V ječi so jih držali več kot deset let. Zdaj so končno na svobodi.

V zadnjem desetletju je Kuba skušala doseči z mogočno severno sosedo kompromis. Ponudila ji je skupno izkoriščanje naftnih polj v mehiškem zalivu, ob kubanskih obalah, a je Washington tudi to zavrnil. Zdaj pa se je ustrašil novice, da se za ta naftna polja zanima Putinova Rusija, ki je Kubi odpustila ves trgovinski dolg.

Seveda, ukinitev (politično) neučinkovitega embarga ne pomeni, da bodo ZDA vodile do kube prijateljsko politiko. Le sprijaznile so se z dejstvom, da kubanske revolucije ne bodo premagale, saj se je nekako razširila na celotno Latinsko Ameriko.

www.iskraonline.eu
#20
Franc Mihič
0
Dec 08, 2015
To je pa res bosa.
#19
Greg Zupan
1
Nov 27, 2015
Franček, Kubanci ne bežijo zaradi diktatorjja, temveč revščine, kimje posledica gospodarske blokade DEMOKRATIČNIH ZDA. Bo sedaj šlo?
#18
Sponko
0
Nov 20, 2015
Se strinjam Franc.
Le nekaj tisoč jih gre v Sirijo, Irak, na kratek tečaj, da se z novimi idejami hitro vrnejo v objem Zahodne matere.
#17
Franc Mihič
0
Nov 20, 2015
Dejstvo je da ljudje migrirajo, če le morejo, iz diktatur v demokracije, tudi v EU in ZDA in še kam, a ne obratno.
#16
Sponko
0
Nov 19, 2015
Franc.
Razloži zakaj so kruti diktatorji pregnali tisoče, deset tisoče, demokratični prijemi (vladavina ljudstva) pa so pognali v smrt in beg , milijone.

Beda pribežnikov je v Ameriki očitna, zdaj se ustvarja zrcalna slika v Evropi.
Poceni delovna sila, črpanje naravnih danosti, do uničenja je na pohodu.
Idealiziraš zločinske načine, uničevanja planeta.

Sicer je pa vse zapisano v zvezdah, tudi tvoj način "nič ne vidim, nič ne slišim".

Si pa sam sebi v nasprotju, ko avtokrate nagovarjaš v discipliniranje avtokratov. :-o
#15
Franc Mihič
0
Nov 19, 2015
A so migranti, ki se selijo v Evropo, Kubanci, Mehičani,"kamele "? Migranti zapuščajo diktatorje, beže v demokracijo, kot včasih vzhodnjaki iza železne zavese! ZDA podpirajo demokracijo, ne pa avtokracijo, od koder beže migrantje, kot mnogi Slovenci iz komunistične SFRJ.
#14
Sponko
1
Nov 19, 2015
Ej Franc preidi iz galopa v kasko.
Širjenje demokracije z orožjem razumeš na nenavaden način.
Dnevno bombardiranje, tudi sredi puščave, bi pognalo v beg in v okrilje Amerike še kamele ne samo ljudi.

Interesi za prevlado, omogočijo, uporabo vseh sredstev.
#13
Franc Mihič
0
Nov 19, 2015
Kubanci v kolonah korakajo v »ameriški raj«

Delo, 18.11.2015


Nikaragva v sporu s Kostariko V Hondurasu so našteli že 300.000 kubanskih prebežnikov – Ekvador, zbirališče za Kubance

Med Nikaragvo in Kostariko je ta konec tedna izbruhnil še en diplomatski spor.

Nikaragovske oblasti so na meji protestno zaprle pot kolonam kubanskih prebežnikov, ki korakajo po Srednji Ameriki proti severu, v obljubljeni raj Združenih držav Amerike.

Podobe so na las podobne tistim na mejah ob balkanski poti z Jutrovega proti Nemčiji.

Kuba po reformnih spremembah svojim državljanom dovoli odhod iz države, za izselitev ne zaračuna več astronomskih vsot.

Tone Hočevar
#12
Franc Mihič
0
Nov 19, 2015
Gospod Tone Rački ni ovrgel z niti enim dejstvom, da migranti migrirajo iz avtokracij v demokracije. ZDA pa podpirajo demokracijo!
Gospod Rački razmišlja ideološko.
#11
Greg Zupan
2
Nov 19, 2015
Franc Mihič se v svojem prispevku (Dnevnik, 14. november 2015) sprašuje, kako je mogoče, da se v Sloveniji pripisuje krivdo za aktualne migracije predvsem ZDA, saj so te vendar zgled demokracije in tržnega gospodarstva. Seveda so zgled demokracije in tržnega gospodarstva, a ne bi smeli spregledati njihove vloge svetovnega hegemona, ki trenutno nima enakovrednega tekmeca.
ZDA kot hegemon pa so do zdaj podpirale še vsako avtokracijo in diktaturo, če so le imele kako gospodarsko ali politično korist od tega. Trenutno ena najbolj nagnusnih avtokracij na planetu, Savdska Arabija, je tudi ena večjih zaveznic in prijateljskih držav ZDA.

Mihič gleda predvsem ideološko, zato vidi le, da migranti migrirajo iz avtokracij v demokracije, spregleda pa, da so ti migranti desetletja živeli v teh avtokracijah, pa niso migrirali. Iz avtokracij, ki so gospodarsko vsaj znosne, migrirajo namreč le posamezni politični disidenti, nikoli pa množice.

In takšne so bile bližnjevzhodne države do napada na Irak. Napadle in uničile pa so ga ZDA in koalicija voljnih, med katerimi je na žalost tudi moja domovina. Do danes ni jasno, s kakšnim ciljem, rezultat pa je popolna destabilizacija regije. Brez tega ne bi bilo ne islamistov, ne islamske države, ne državljanske vojne v Siriji, ne reke beguncev, ki se vije skozi Slovenijo.

Ker so med begunci tudi Afganistanci, kaže pripomniti, da so tudi talibane, pred katerimi bežijo ti, ustvarile ZDA, ko so jih podpirale kot borce proti sovjetskim okupatorjem. In zloglasni bin Laden je bil najprej družinski prijatelj Bushevih. Torej pripisovanje krivde za migracije ZDA ni levičarska ideološka izmišljotina, kot verjetno domneva Mihič, ampak realna analiza stanja stvari.
Tone Rački, Ljubljana
#10
Franc Mihič
0
Nov 18, 2015
»Ameriški sistem je kredibilen."
"Ameriški profesorji prava imajo, ob praktično vsepovsod istih plačah, interes predavati na Harvardu, Yaleu, Stanfordu …, na boljših pravnih fakultetah, kjer je kolektivni IQ visok, ker se tam, ko vstopiš v predavalnico, začne nekaj dogajati. Dialog, sokratični dialog, ki se lahko razvije v nekaj zanimivega, če je populacija v letniku odlična. Pri nas pa se v predavalnici ne zgodi nič. Pri nas gre profesor noter, ex chatedra predava, študenti si zapisujejo, skratka srednji vek! Slabše kot srednji vek!
V Ameriki je po prepričljivih merilih ustvarjalnosti, ki v Evropi sploh še ne obstajajo, najbolj ustvarjalna, od vseh - zanimivo, paradoksalno - ravno pravna profesija. To so potrdili psihološki testi ustvarjalnosti.
Veste, pedagoški proces ni proces učenja. Najboljše ameriške pravne firme, ki iščejo najboljše pravnike, sploh ne gledajo, kaj so se naučili v šoli, ker se tako ali tako niso naučili nič. Ameriški profesorji priznavajo, da jih naučijo samo pravno misliti. Te firme najemajo diplomante z vrhunskih fakultet samo iz enega razloga. Ker imajo visok inteligenčni kvocient!
V slovenski ustavi piše: državne univerze so avtonomne, financiranje univerze ureja zakon. Po pravni logiki to pomeni, da je v prvem odstavku princip, v drugem odstavku pa izjema od tega principa, se pravi, vse razen financiranja ureja univerza sama. Ampak takoj ko se država vtika, vpleta v selekcijo, v kriterije, odpira vrata, gre tudi za to, da rešuje problem nezaposlenosti.
Tega pa na ameriških zasebnih univerzah ni. In tudi na Sorboni ne.
Ameriško vrhovno sodišče je vrh rednega sodstva.
Sistem deluje po enem tiru, vrhovno sodišče ima ustavno presojo, nižja sodišča pa so vezana na precedense višjih sodišč.
V Evropi tega niti poznali niso, pred Evropskim sodiščem precedenčnega prava sploh niso poznali, sodne odločbe niso bile vir prava, veljalo je, pod nalepko neodvisnega sodstva, da je vsaka pravna presoja neodvisna, da višja instanca s tem nima nič.
Revolucija se je zgodila z ustavnimi sodišči, tam je pa jasno, da je precedenčni učinek pravnih odločb, ki so vezane praktično samo na ustavo, za vsa ostala sodišča obvezen.
Ste kdaj v Evropi slišali govoriti o modri osebi sodniku? Ni govora, saj to bi bilo skoraj cinično. Ampak ameriški sistem je kredibilen."
DR. BOŠTJAN M. ZUPANČIČ, slovenski sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu, VEČER, Petek, 14. avgust 2015
http://www.vecer.com/clanek/201508146135629

Večer: Ne vem, če so to mišice

Gospod Zupančič, čakali smo odločitev arbitražnega sodišča o slovensko-hrvaški meji, dobili pa sredi poletja afero arbit
#9
Franc Mihič
0
Nov 18, 2015
Ameriška pomoč, ki je preprečila napad Sovjetov na Jugoslavijo, ki je takrat bila to tretja vojaška sila v Evropi.
Ameriška pomoč je omogočila višji življenjski standard prebivalstva in več političnih svoboščin.
Gre za izjemno veliko pomoč Titovemu režimu v najbolj kritičnih trenutkih spopada s Sovjetsko zvezo (SZ) in njenimi sateliti po resoluciji informbiroja leta 1948.
Pri Titu in njegovih sodelavcih je vzbujala izjemno nelagodje, saj so bili zavedni komunisti, zato so jo potisnili v pozabo in se o njej ni veliko govorilo.
Hruščov je Titu javno očital, da živi od ameriškega žita. Po letu 1956 se je Jugoslavija spet oprla na vojaške dobave iz Sovjetske zveze.
Prav ameriška pomoč naj bi preprečila sovjetsko invazijo na Jugoslavijo, ki so jo pripravljali prek Donave.
Madžari, Romuni in drugi sovjetski sateliti naj bi prodrli v Jugoslavijo prek madžarskega ozemlja, SZ pa naj bi v sklepni ofenzivi zasedla Beograd. Pomoč Američanov je bila res radodarna: Jugoslovanom so takrat podarili 499 tankov Sherman, 319 najsodobnejših tankov , 399 tankov lovcev na tanke Jackson in 10.000 tovornjakov. Poleg tega je jugoslovanska armada dobila 400 letal, od tega 300 sodobnih reaktivcev.
Večji del ameriške pomoči, še posebno tanki, je na ogled v vojaškem muzeju v Pivki.
Jugoslavija je zaradi pretrganih odnosov s Stalinom je v zavezništvu s Turčijo in Grčijo pred morebitno sovjetsko invazijo ščitila hrbet Italiji in Mediteranu.
Takrat je bila to tretja vojaška sila v Evropi. Po ocenah ameriških analitikov je imel Titov spopad s Stalinom enak pomen kot japonski napad na Pearl Harbour.
Amerika se je odločila podpreti Tita v vseh pogledih, tudi gospodarsko, s posojili, hrano, sodelovanjem na vseh področjih, čeprav je šlo za komunistično ureditev.
Titov režim se je precej razlikoval od dežel realnega socializma, ameriška pomoč pa je Jugoslaviji omogočila višji življenjski standard prebivalstva in več političnih svoboščin, kot so jih imeli v Sovjetski zvezi in njenih satelitskih državah.
Ob obsežni pomoči v orožju in opremi ne smemo pozabiti tudi na tisti del pomoči ZDA, ki je bil pomemben za ljudi, to so tiste številke, ki so reševale življenja z neposredno pomočjo v hrani in drugih artiklih, ki so jih potrebovali preprosti ljudje
http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/pomoc-ki-je-preprecila-napad-sovjetov
http://www.delo.si/55let/jubilejni-fokus-porocila-o-svobodi-in-prispevki-k-napadom-na-soldatesko.html

Pomoč, ki je preprečila napad Sovjetov | Slovenskenovice.si

Po sporu med Titom in Stalinom so jugoslovanskemu komunističnemu režimu zelo in odločilno pomagale Združene države.
#8
Franc Mihič
0
Nov 16, 2015
Egoizem je tisto, kar obremenjuje vso Evropo – in še posebno tiste države, ki so izšle iz nekdanjega Balkana – in tega se moramo čim prej rešiti, vendar je to zelo težko.
Če bi hotel nekoliko pretiravati, potem bi rekel, da nam celo genetski inženiring, niti v sto letih, ne bi pomagal, da bi izgubili to lastnost … Evropa, na žalost, živi še vedno v preteklosti in tako tudi reagira. Egoizem je tisto, kar obremenjuje vso Evropo – in še posebno tiste države, ki so izšle iz nekdanjega Balkana – in tega se moramo čim prej rešiti, vendar je to zelo težko. Če bi hotel nekoliko pretiravati, potem bi rekel, da nam celo genetski inženiring, niti v sto letih, ne bi pomagal, da bi izgubili to lastnost … Vsekakor pa potrebujemo več solidarnosti, potrebujemo zavest, da nam preostali svet ne bo dal ničesar zastonj, še najmanj pa znanje, mi pa iz egoizma zmanjšujemo možnosti, da si ga ustvarimo sami. Osebno sem sicer dovolj velik optimist, da verjamem, da bomo v Evropi slej ko prej našli mehanizme, ki bodo zagotovili, da bo skupnost evropskih držav delovala podobno učinkovito, kot zmore to skupnost ameriških držav. Ne pozabimo – tudi Američani so potrebovali kar veliko let in prestali veliko trpljenja, da so ustvarili takšno skupnost.”
Veliko let in trpljenja bo še potrebno za boljšo slovensko skupnost!?

Vsak dan nam praksa to potrjuje.
Tako Slovenec, ki živi v tujini, prof.dr. Joseph Straus, vrhunski strokovnjak za patentno pravo. DELO-10.01.2001
http://www.sazu.si/o-sazu/clani/joze-straus.html

Straus, Jože - Slovenska Akademija Znanosti in Umetnosti - sazu.si

Joseph (Jože) Straus, rojen 14. decembra 1938 v Trstu, dr. pravnih ved, naslovni redni profesor za intelektualno lastnin
#7
Franc Mihič
0
Nov 15, 2015
ZDA kmalu bolj socialistične od Evrope?
Delo, 17.11. 2012
»Primerjava je zanimiva že zdaj. Kot vsa gospodarska območja imata ZDA in Evropa centralni banki, v ZDA so to zvezne rezerve, FED, v Evropi Evropska centralna banka.
FED je naprednejša tudi zakonodajno. FED-u je zakonodajalec naložil dve nalogi. Da kroti inflacijo in ohranja zaposlenost.
ECB pa ima le eno samo nalogo, omejevati inflacijo. Določeno imajo največ 2-odstotno inflacijo, kar je politika nemške Bundesbank.
S tem preprečujejo gospodarsko rast, kar povzroča delitve, ki se pojavljajo v Evropi, in spodkopava gospodarstva šibkejših držav in tudi drugih.
FED pa je sprejela ukrepe, ki sicer niso zadostni, a jih je uvedla, da bi ublažila najhujše posledice krize. Evropska trojka pa uvaja ukrepe, zaradi katerih je kriza še hujša.«
Tako pravi najbolj citirani levičarski intelektualec 20. stoletja, prof. Noam Chomski, v ekskluzivnem pogovoru za zadnjo oddajo Globus na RTV SLO.
Ameriška politična elita, torej zakonodajalec, je ameriški »centralni banki« FED naložila dve nalogi, krotiti inflacijo in tudi nalogo ohranjanja zaposlenosti!
Kakšna razlika v poslanstvu centralnih bank? Vse za ohranitev evropske socialne države?
Franc Mihič
#6
Pavel Ferluga
0
Nov 13, 2015
Tudi meni je nerazumljivo...je pač boljševistična misel "slovencev"
#5
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2015-11-12 16:17:33 (Nov 12, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Pravna država za »uspešne« da, za »Smrtnike« pa ne?
Ne dražgoški mitingi, pohlep pogublja duše!
Sedanji volilni sistem za volitve v državni zbor je nedemokratičen
Vprašanje za Šarca: Ima prav ministrica Katič, sodnik Florjančič ali tožilka Brezigar?
Policisti, tožilci in sodniki ne morejo ubežati pred odgovornostjo
Ne verjamem v pravno državo.
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj