Znamo opredeliti, v čem smo dobri?

OddajFranc Mihič, dne 2015-07-29 ob 11:31:44

»Če bi združili ves denar, ki ga namenjajo posamezne države EU, in dodali še sredstva iz programa Obzorje 2020, bi bile vsote, ki jih Evropa usmerja v znanost, primerljive z ameriškimi in japonskimi sredstvi.  Če bi združili vsa sredstva, bi lahko evropska znanost postala bolj konkurenčna ameriški in japonski. Na poti do tega cilja pa je treba odgovoriti na več vprašanj. Pri tem se odpirajo logična vprašanja: ali znamo opredeliti, v čem smo dobri? Po čem naj bo Slovenija znana v EU in v svetu?

Za tako odločitev potrebujemo strokovni in tudi politični konsenz. V svetu vlade za takšna mnenja prosijo svoje nacionalne akademije. Kako pa je pri nas? Ravno nasprotno, Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Inženirska akademija Slovenije sta večkrat ponudili svoje sodelovanje. Pobuda je naletela na gluha ušesa. Škoda! Srčno upam, da bo nova vlada razmišljala drugače

Tako poziva in roti prof. dr. Igor Emri, član znanstvenega sveta v bruseljskem združenju Science Europe. To je zelo usoden poziv za vse stanove, generacije in elite, predvsem pa za politike! V čem smo dobri in lahko konkurenčni na globalni sceni? Kdor vodi državo, mora  to poznati in to znati uveljaviti.  Kaj menijo premier in ministra za znanost in za gospodarski razvoj in tehnologijo!?

Franc Mihič  Kosovelova 2a Ribnica

18. september 2014

Delo ni objavilo!

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
2
abram
0
Jul 31, 2015
Manjka nam samozavestno blefiranje,kar drugi narodi zmorejo in znajo.Znebimo se kompleksa majhnosti in ponižnosti,pa bo vse ok.
#2
Franc Mihič
0
Jul 29, 2015
V čem smo dobri, država in EU čaka?!
Ministrica brez resorja za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo RS mag. Violeta Bulc je postala evropska komisarka. Njen resor v vladi pa pripravlja strategijo pametne specializacije države. Zato je to težko razumljiva kadrovska rošada. Kdaj bo sedaj vlada poslala evropski komisiji novo popravljeno strategijo pametne specializacije po navodilih EU komisije, kjer Slovenijo za to področje čaka več kot 3 milijarde nepovratnih kohezijskih evropskih sredstev? Prvo takšno vlogo strategije prejšnje vlade je EU zavrnila kot popolnoma nestrokoven izdelek oz. neprimeren za strategijo Slovenije in za nepovratno financiranje EU! Za kreiranje strategije pametne specializacije države je potrebno zelo kompleksno strateško znanje, prežeto z realno prakso in z realno ovrednotenimi potenciali konkurenčnosti države. Ne pa le špekulativno teoretiziranje, samo da se denar dobi! Strategija bo naša izbrana smer razvoja, bo usodna perspektiva države. Strategijo potrebuje vsaka vlada in država. Dr. Jože Mencinger se sicer sprašuje:«Naj vlada ugotavlja, kateri so globalni konkurenčni razvojni projekti?« On torej meni, da to ni stvar vlade, a se očitno moti. Kdo bo in kdaj nastopi novi minister za strateški razvoj Slovenije? Kdaj bo vlada izdelala potrebno in zahtevano strategijo, da se zažene razvoj Slovenije, tudi z denarjem davkoplačevalcev EU? V čem je torej in bo Slovenija konkurenčna, dobra, mora vedeti vlada, mar ne? Šele ko bo to znano, je mogoče učinkovito vodenje države! V čem smo torej dobri in lahko bolj prepoznavni?
Franc Mihič Kosovelova 2a Ribnica

24. oktober 2014

Delo ni objavilo!
#1
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2015-07-29 11:31:44 (Jul 29, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Pravna država za »uspešne« da, za »Smrtnike« pa ne?
Ne dražgoški mitingi, pohlep pogublja duše!
Sedanji volilni sistem za volitve v državni zbor je nedemokratičen
Vprašanje za Šarca: Ima prav ministrica Katič, sodnik Florjančič ali tožilka Brezigar?
Policisti, tožilci in sodniki ne morejo ubežati pred odgovornostjo
Ne verjamem v pravno državo.
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj