Kdo ima pravzaprav oblast? Kdo je najbolj odgovoren za stanje države?

OddajFranc Mihič, dne 2015-02-03 ob 13:42:46

Na volitvah izbiramo oblast, volilni sistem pa odloča, kdo dobi dejansko oblast. Po nedavni javni razpravi o spremembi volilnega sistema v DZ ni več upanja za njegovo spremembo. Vzrok; stranke in njihovi kandidati bi morali garati za glasove volivcev, a jim sedaj nobeno delo z in za volivce ni potrebno.  Poslanci ostajajo še naprej» udobno mirni« , neodvisni od volivcev,  saj jih ne potrebujejo za svojo izvolitev. Lahko se jim celo rogajo, kar ni redkost. Poslanske pisarne so po večini v »ilegali in prazne«!  Glasove volivcev potrebujejo le stranke oz. vodje strank za izvolitev njihove liste, ki jo sestavijo in tako odločijo, kdo bo izvoljen za poslanca, kdo bo » del njihove nove oblasti«. Volivec pa nima pravice izbire kandidata po njegovi meri.  Oblast imajo torej vodje strank in ne ljudstvo! Bivši predsednik Milan Kučan pa pravi,  spremembe niso potrebne.  Ali je to res »demokracija po meri človeka«?  Zabloda in/ali prevara?!  Zato so res najbolj odgovorni poslanci LDS, SLS, SD in Desus, ki so l. 2000 spremenili ustavo. Ta javna razprava v DZ o spremembi volilnega sistema je bila tudi test, ali so volitve odpravile kompromis, ki ga je predsednik republike Borut Pahor  pred letom dosegel, ko je želel odpraviti »ledeno dobo v slovenski politiki«.  Očitno ledena doba ostaja. Ali je koga zato sploh sram?! Vodje strank ne jemljejo resno celo predsednika države, kaj šele javnosti, volivce?! Žalostno! Premier Miro Cerar, predsednik SMC je sicer ocenil, da zdajšnji sistem ni optimalen in potrebuje izboljšave. Poudaril pa je, če ni realne možnosti za dosego širokega konsenza, se velja raje dejavno posvetiti reševanju drugih problematik.  Razprava v DZ je nazorno pokazala, da ni nobene realne  možnosti za potreben konsenz, saj so razpravo ignorirali vsi preostali vodje parlamentarnih strank,  pozicije in opozicije, kakor večina poslancev .  

Iz vrst  SDS ni bil nikogar.  Ledena doba v slovenski politiki ostaja, so odločili voditelji vseh parlamentarnih strank. Ljudstvu ostane teoretično še referendum,  če in ko bo dojelo problem,  in če mu ga bodo voditelji strank odobrili in  rezultate sprejeli? Le oni imajo žal zadnjo besedo. Dr. Ciril Ribičič je ocenil, naslednje volitve bodo še brez sprememb! Volivcem torej ostane samo to, da sedanjih političnih strank enostavno ne volimo.  Jaz to že počnem, ne volim ne levih niti desnih. »Pogoji za spremembe  bodo očitno dozoreli šele po tem, ko se bo kriza tako zaostrila, da se bo narod sedanji politiki množično uprl«.

Kaj pa je pravzaprav problem in vzrok, ki ljudi odbija od volitev in ne cenijo politikov, niti države  niti demokracije? To, da vodje strank okoli sebe forsirajo podpovprečne in kimavce, ki so v sedanjem proporcionalnem sistemu seveda gladko vedno izvoljeni, če uspe lista! A  tem izvoljencem je malo mar za volivce, zadošča jim, da ustrezajo predvsem vodji stranke! Volivce pa zanemarijo, jih celo ignorirajo, kar sam in tudi mnogi desničarji od »plemenite desnice« doživljamo v živo. Nedavno je ravno to nedelo z volivci, odmik od volivcev, problematiziral tudi  dr.  Hubert Požarnik, kot predstavnik DEMOSA ob obletnici DEMOSA, na posebni oddaji na TV1. Zanj je to glavna hiba vseh naslednikov Demosa. Volilni rezultati so temu ustrezni, kar je strahotno žalostno za demokracijo oz. blagostanje državljanov!

To je negativna selekcija v vseh strankah, sposobni pa se izogibajo takšni politiki oz. "kimavski družbi"! Tudi  v SDS in na desnici! Problem so obstoječi volilni sistem in seveda kandidatne liste strank, kjer kandidate razvrstijo in  postavijo partijski veljaki, kot v komunizmu, enoumju! Pri teh početjih mene ni več  in me ne bo,  tudi na volitve ne grem, saj nimam možnosti prave izbire, komu lahko osebno podelim moj (preferenčni) glas, mandat za oblast in seveda odgovornost za rezultate mandata. Tudi poslancu Jožetu Tanko npr. in podobnim poslancem, ignorantom volivcev, nikoli več ne dam glasu, niti ne takšnim listam, kar sem že večkrat javno napisal. Namreč, bil sem že elektor v interni izvedbi večinskega volilnega sistema, to je izbiri kandidata stranke SKD za predsedniške volitve,  ki se je obnesel. Tudi Jože Tanko in SDS  se zelo sprenevedajo in blefirajo, ko pravijo, preferenčni glas je »brez veze«. Naj potem vendar SDS  to dopusti,  če ji je to vseeno, če ne razume ali  laže!? A je res vseeno, stranki SDS in njenim volivcem in vsej politiki, če bi bil na njeni listi izvoljen dr. Turk s preferenčnimi glasovi, Janez Janša pa bi izpadel, čeprav bi bil prvi nosilec liste?

Ne razumem nasprotovanja desnice celo realnim minimalnim spremembam volilnega sistema v pravo smer, zlasti ne SDS, ki pa se da mirno voliti v evropski parlament po proporcionalnem volilnem sistemu s preferenčnim glasom. Tako je na zadnjih volitvah volilo in uporabilo 70% volilnih udeležencev. Lani sta tako odpadla najbolj pomembna skrajna levičarja, "popularni" dr. Jože Mencinger, kandidat PS, največji zavetnik menedžerjev in zagovornik nacionalnega interesa, -baje zaradi interesa ljudstva-, in dr. Igor Lukšič, SD, največji zagovornik obstoječega volilnega sistema. Oba pa sta velika nasprotnika privatizacije neučinkovitih državnih podjetij, kjer  delavci tudi ostajajo brez plač in prispevkov. A to desnici res nič ne pove? Meni veliko in zadosti! Dokler bo še tako, bo za poštene še zelo hudo!

V javni razpravi o morebitnih spremembah spornega volilnega sistema v DZ RS sem javnosti povedal, da je za Slovenijo, iz enakih razlogov kot za Nemčijo, prava rešitev  nemški kombinirani volilni sistem, ali eventualno kompromisi v to  smer. Vse drugo je še naprej »ledena doba« v politiki kot pravi predsednik države Borut Pahor!

Franc Mihič, Ribnica


»DRŽAVA, KJER POŠTENI LJUDJE NISO TOLIKO ENERGIČNI KOT  POKVARJENCI, JE IZGUBLJENA.« Franklin Delano Roosvelt

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
2
naprimer Janez
0
Feb 06, 2015
Na volitve ne hodim že več let. Že dolgo ne vidim poante.
#2
dragica cuk novak
1
Feb 04, 2015
Citat, ki ga navajate na koncu vašega teksta drži kot pribito, le da se v naši lepi deželi na sončni strani Alp, prvi ne znajo ali ne znamo povezati, ker se posameznikov žal ne sliši ali pa tudi noče slišati
#1
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2015-02-03 13:42:46 (Feb 03, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Ne dražgoški mitingi, pohlep pogublja duše!
Sedanji volilni sistem za volitve v državni zbor je nedemokratičen
Vprašanje za Šarca: Ima prav ministrica Katič, sodnik Florjančič ali tožilka Brezigar?
Policisti, tožilci in sodniki ne morejo ubežati pred odgovornostjo
Ne verjamem v pravno državo.
Ali je to prav Marjan Šarec predsednik vlade?
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj