Ponatis romana Ki jo je megla prinesla v zbirki Kondor

( Film Mokuš pa še kar ostaja v »bunkerju« )

 

Založba Mladinska knjiga je v zbirki Kondor, ki že šestdeset let prinaša izbrana dela iz slovenske in svetovne književnosti, ponatisnila roman Ferija Lainščka Ki jo je megla prinesla. Knjigo je uredil Andrej Ilc, spremno besedo z naslovom Dvom kot počelo pristnega zbliževanja z najvišjim, pa je prispeval Urban Vovk. V knjigi je objavljena tudi celovita bibliografija avtorja Ferija Lainščka, ki jo je sestavil Matjaž Hočevar.

 

Roman Ki jo je megla prinesla je bil prvič natisnjen leta 1993 pri založbi Prešernova družba v zbirki Vrba, avtor pa je zanj prejel nagrado Prešernovega sklada. Delo je bilo deležno številnih znanstvenih obravnav in je vključeno v mnoge diplomske in raziskovalne naloge. Na voljo so tudi prevodi v nemški, madžarski, hrvaški, makedonski in srbski jezik. Osrednji protagonist romana je duhovnik Jon Urski, ki je razklan med dvomom in vero ter išče svojo identiteto. Njegova občutja do skrajnosti pripelje nemoralno družbeno okolje in turobna pokrajina, ki njegovo izgubljenost le še stopnjuje. Po kazni ga namreč pošljejo v zakotno faro Mokuš, kjer so se krajani odvrnili od vere in mu skušajo na vse načine preprečiti, da bi med njih »spet priklical Boga«.

 

Po romanu je režiser Andrej Mlakar leta posnel celovečerni igrani film z naslovom Mokuš, ki je bil leta 2000 premierno prikazan na 3. festivalu slovenskega filma v Portorožu, nato pa ni prišel na redni kinematografski spored, temveč je zaradi spora med Pegaz filmom ( kot producentom ) in Filmskim skladom (kot glavnim financerjem ) pristal na sodišču. Začeli so se zapleti in nikoli povsem pojasnjeno »nagajanje« temu filmu, ki je prispevalo, da film vse do danes ni prišel do gledalcev, oziroma je povsem dobesedno ostal skrit pred njimi. Ponoven poskus, da bi bil film dokončan in prikazan po Sloveniji, beležimo leta 2006, a zgodilo se je zgolj to, da je od takrat uradna letnica nastanka filma v arhivih Slovenskega filmskega centra pač leto 2006. Spodleteli so tudi vsi poskusi, da bi bil film Mokuš prikazan v programih RTV Slovenija, čeprav je bila ta televizijska hiša njegov koproducent.