Članek
Levičarska provokacija sredi Ljubljane: "Rdeči džihadist" mahal z islamsko zastavo
Objavljeno May 03, 2015

Na nasprotno stran shoda Odbora 2014 pred vrhovnim sodiščem so nasprotniki prišli »oboroženi« z zastavo skrajnih muslimanov. Zastava na sliki je zastava somalijske politične stranke Hizbul Islam.

Tekst: Jože Biščak | Foto: Urban Cerjak/Demokracija

Na zadnjem shodu Odbora 2014 pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se je na drugi strani Tavčarjeve ulice, ob robu Miklošičevega parka, pojavila tudi zastava, ki je zelo spominjala na zastavo samooklicane Islamske države. Nosil naj bi jo neki Matevž, ki se tam pogosto pojavi, poleg njega pa je bil moški, oblečen v rumeno majico z napisom »Sem rdeči džihadist«. Policija, ki nadzora in varuje shod, je možakarja prestavila čez park pod stavbo, kjer domuje Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Ugotovljeno je bilo, da ne gre za zastavo Islamske države, pač pa za zastavo somalijske skrajno islamistične stranke Hizbul Islam (Islamska stranka). Stranka se je v svoji kratki zgodovini (ustanovljena je bila leta 2009) že znašla v dokumentih Združenih narodov (ZN) in Evropske unije (EU). Povezujejo jo z novačenjem in uporabo otrok v oboroženih spopadih ter kršitvami mednarodnega prava v Somaliji z dejanji, katerih tarča v oboroženih spopadih so civilisti, tudi otroci in ženske, vključno z ubijanjem in pohabljanjem, spolnim in seksističnim nasiljem. Huzbul Islam je že večkrat javno prevzel odgovornost za napade na zvezno vlado, pred leti pa tudi za napade na področne urade mednarodnih organizacij, kot je denimo UNDP (Program Združenih narodov za razvoj). Za politično stranko in nasiljem so militantni muslimani.

Zastava ni bila zastava Islamske države, ampak tuje politične stranke (nasploh je za skrajne muslimane značilno, da imajo črno zastavo z belimi napisi), ki jo mednarodna skupnost povezuje z nasiljem. Nekateri so menili, da bi morala ukrepati policija. Vendar ni. Zakaj?

Vinko Stojnšek, predstavnik za odnose z javnostjo na Policijski upravi Ljubljana, je za Reporter pojasnil, da so na shodu opazili nošnjo zastave, ki pa ni državna zastava. »Slovenska zakonodaja take uporabe ne opredeljujejo kot prekršek ali kaznivo dejanje. Prav tako ne gre za uradno zastavo neke mednarodno priznane države,« je še dejal Stojnšek.