Zakaj se pustimo slepiti?

OddajErik Kos, dne 2015-02-18 ob 00:46:46

Poslušal sem današnji Globus in se vprašal, pa kakšne informacije človek še potrebuje, da se izvije iz primeža tega, kar se pri nas piše o grških težavah. Pogledal sem namreč nekatere komentarje na MMC o Grčiji in o reševanju njene dolžnižke krize. Koliko žolča, kakšno pljuvanje na Grke in navajanje o njihovi lenobi, izkoriščanju drugih etc. Najbolj pa me je zaskrbela naslednja logika opranoglavcev, zakaj bi pomagali tem izkoriščevalcem, saj je njihova povprečna penzija 1.600 slovenska pa le 600 €.

Si predstavljate kakšna je to logika, to pa je res tisto "kretenstvo" o katerem nenehno piše Franc! Namesto, da bi vsi ti razmišljali, da je problem v višini povprečne slovenske, se jim ta dobesedno sramoten znesek zdi kar pravšnji. Ampak, potem pa jim ne da vrag nevoščljivosti miru pri višini povprečne grške pokojnine!

Vem, da eni še vedno ne razumejo bistva problema. Pa gremo še tako. Traktorist je poklic v II. tarifnem razredu (torej približno le 10% nad izhodiščno plačo). V Avstriji ima traktorist nekaj nad 1.700 € pokojnine, v Grčiji nekaj nad 1.150 €. Kaj pa naš? In pomislite, vsi so počeli isto delo, orali so. Le eno vprašanje je smiselno, odkod avstrijcu takšna penzija?

In odgovor - nikakor ne zaradi kapitalizma, demokracije..., temveč zaradi delujoče vloge (pomislite) socialne države! Dobro, seveda je za razumevanje česar takega premalo, da je človek, recimo, elektrikar. Namreč, zadnjič me je nekdo zabil z naslednjim zapisom: 

Vaš pogled na stvarnost je z mojega stališča popolnoma enostranski in zato zgrešen. Današnjo Slovenijo vidim kot državo, ki jo je ugrabila Kučanova UDBOMAFIJA. Po osamosvojitvi se je najprej prihlinjeno vrnila v javne medije in sodstvo ter jih počasi popolnoma prevzela. Vse ostalo je samo še igra mačke in miši. Za vse nevšečnosti pa so krivi Janša, Angela Merkl in Amerika. Sistem je postal skoraj identičen sistemu KGBjevske zatohle Putinove Rusije.

 

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
4
Dajana Babič
1
Feb 24, 2015
Erik, nisem imela interneta en teden. Lepo, da se se udomačil tukaj. Dobrodošel! :)
#4
Erik Kos
0
Feb 18, 2015
Zlobni - vsaj zame, ker sem živel v tistem obdobju le ni bilo vse tako prepleteno kot si misliš. Pa nisi edini, ki izhaja iz takšnega že stereotipa.

Sam sem povsem normalno izstopil iz nje 1987, vendar se ni nič spremenilo, ker tufi že prej ni bilo nič posebnega. Nikoli nisem bil njen funkcionar, niti se nisem gnal za to.

Bil pa sem kadrovski direktor po 1987 v firmi z več kot 3.000 zaposlenimi p me nikoli ni klical noben partijski sekretar in 'posredoval. Vedeli smo dobro, kaj je klientelizem in nepitizem, tolerirali pa ne. Ampak danes preblafujejo neverjetni stereotipi in izguba spomina. Da ne recem, da so sedaj na oblasti dobesedni perverznezi, ki so predvsem spretni v pripisovanju svojih podlosti drugim.

Sam pravim, tudi to obdobje bodo enkrat obdelali zgodovinarji, ampak ne pričevalci a la Možina, temveč strokovnjaki. Bomo pač počakali!
#3
Zlobni
0
Feb 18, 2015
Dajva skupaj razumeti.
Ob osamosvojitvi je bilo vse prepredeno z miselnostjo vodeče partije. Vsi ti ljudje so razumeli, da brez njih ne bo šlo v kapitalizmu. Potrebovali so pa eni in drugi notranjega sovražnika in zdaj se prerivajo za nad oblast. Ljudje pa nasedamo enim in drugim domislicam in uspešno propadamo.
Popravi ali pa razvijaj naprej Erik :-o
#2
Erik Kos
0
Feb 18, 2015
Priznam, da že tri dni berem zadnji odstavek, vendar nekaj tako zmedenega nisem v stanju razumeti! Pravzaprav se s podobnim fenomenom še nikoli v življenju nisem srečal!
#1
Erik Kos
Erik Kos
Objavil/a 2015-02-18 00:46:46 (Feb 18, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Vseodrešujoča 'ekonomija'!
Ko hoče Cerar postati slovenski Mojzes!
Ko nas zanese, pa nismo tega sposobni spoznati!
Mi smo enkratni!
OVS - imenitna kost za glodanje!
Od 'Vebergate' je ostal le še 'Toningate'!
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
december 2022
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj