V sodelovanju z revijo Dober tek objavljamo recept meseca avgusta.

ČAS PRIPRAVE: 1 ura, 45 minut
KOLIČINA: 6 oseb
ZAHTEVNOST: 1/3

SESTAVINE:
500 g listnatega testa
moka za delovno površino
3 velike zrele breskve
nadev
180 g zmletih mandljev
50 g mandljevih lističev
250 g sira maskarpone
25 g zmehčanega masla
200 g rjavega sladkorja
2 jajci
½ žličke mandljevega ekstrakta

mandljevi lističi in 1 žlica rjavega sladkorja za posip
model za pito 24 cm
papir in fižol za slepo peko
stepena sladka smetana za postrežbo

PRIPRAVA
1. Pečico segrejemo na 200 °C. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo v tako velik krog, da z njim obložimo model in testo visi čez rob. Zvijemo ga čez valjar, prenesemo nad model in previdno odvijemo. Robove testa dvignemo, testo potisnemo na dno in ob rob modla. Odvečno testo ob zunanjem robu nežno spodvihamo ob zunanji rob modla. Testo vsepovsod z vilicami večkrat prebodemo, obložimo ga s papirjem za peko in nanj nasujemo fižol za slepo peko. Pečemo ga 20 do 25 minut, da se stranice utrdijo, nato fižol in papir odstranimo in testo pečemo še 10 do 15 minut, da postane lepo vzhajano, zlato in hrustljavo. Malo ga ohladimo in nato odrežemo odvečno testo, ki visi čez model. Vse vzhajane dele pritisnemo, da je testo ravno.
2. Temperaturo v pečici znižamo na 180 °C. Breskvam odstranimo peške in vsako narežemo na 6 krhljev. Vse sestavine za nadev skupaj stepemo in preložimo v testeno osnovo za pito. Obložimo jo z breskvami, potresemo z žlico sladkorja in mandljevimi lističi in pečemo še 40 minut, da postane testo hrustljavo, notranjost pa je še malo majava. Sladico ohladimo na sobno temperaturo in postrežemo s sladko smetano.

Pa dober tek!