Šele pod težo vložene obtožbe zoper Polko Boškovič in enajst drugih, obtoženih goljufije, zlorabe in ponarejanja listin, ki jih je koprsko tožilstvo obtožilo po petih mesecih preiskave, so mediji spregovorili o vpletenosti koprske notarke v nečedne posle.

Ko je spletni portal Ekoper pred skoraj šestimi meseci prvi zapisal, da naj bi med skrivnostno ovadenimi notarji v odmevni kriminalistični akciji, kjer so organi pregona razbili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala z oderuštvom, ponarejanjem listin in overitve lažnih vsebin, bila tudi koprska notarka Polka Boškovič, je bila ta informacija zamolčana. Čudno, saj gre za razvpito javno osebo, nosilko javnih notarskih pooblastil, ki se je v lanskem letu na lokalnih volitvah potegovala za županjo Mestne občine Koper. Dovolj, da bi se v normalno urejeni državi, kjer mediji delujejo po načelu demokratičnosti in zasledujejo cilj nepristranskega poročanja, začel lov na informacije, ki bi potrdile, ali ovrgle sume težkih kaznivih dejanj, ki bremenijo tako izpostavljeno javno osebo.

Blamaža Boškovičeve in Nataše Pirc Musar

Namesto, da bi mediji preverili informacije portala Ekoper, ki so prihajale iz zanesljivih virov, se je začel lov na tiste, ki so novico o sumih zoper Boškovičevo obelodanili. Nataša Pirc Musar, ki se je po spodleteli kandidaturi za generalno direktorico RTV Slovenije, do zasedbe varnega delovnega mesta predsednice Rdečega Križa Slovenije, za borih nekaj mesecev na trgu preizkusila kot odvetnica, je v imenu njene takratne klientke Polke Boškovič zapisala, da »Notarka Boškovićeva namreč ni med ovadenimi, niti pri njej ni bila izvedena hišna preiskava. V članku tudi niste pravilno povzeli članka Primorskih novic, saj je avtor v njem zapisal, da je med ovadenimi primorski notar, vi pa ste to predrugačili v koprskega notarja in nato izvedli zlonameren sklep, ki naj bi imel celo podlago v zanesljivih virih, da gre za notarko Boškovićevo«.

Lahko le počakamo, s kakšnimi pravniškimi bravurami bo Pirc Musarjeva ocenila pisanje včerajšnjih Primorskih novic, kjer so zapisali, da je »med dvanajstimi obtoženimi za goljufije, zlorabe in ponarejanje listin, ki jih je koprsko tožilstvo obtožilo po petih mesecih preiskave, sta tudi koprska notarka Polka Bošković in sežanski notar Gregor Mesar«. Kot kaže, se je Boškovičeva po čudežu od priče, celo žrtve, naenkrat v preiskavi prelevila v preiskovanko, ki ima sodeč po informacijah, zapisanih v Primorskih novicah, kar nekaj masla na glavi.

Notarka Boškovičeva osumljena najslabših kaznivih dejanj

Tokratna preiskava zoper Boškovičevo očitno ni tako nedolžna. Dvanajsterica, katere del je tudi razvpita koprska notarka, je osumljena organiziranega izsiljevanja podjetij, ki izvajajo pretovorne storitve za Luko Koper. Osumljeni naj bi znancem in poslovnim partnerjem, predvsem iz vrst ponudnikov pristaniških storitev, posojala večje vsote denarja in jih nato izsiljevala z oderuškimi obrestmi. Ko dolžniki dolga niso uspeli vrniti, je dobro organizirana kriminalna združba celo prevzemala luške posle, podjetja in njihove delavce. Do razkritja kriminalnega sistema, ki je očitno dobro deloval več časa, je prišlo, ko je prekipelo posojilojemalcu, ki si je od domnevnih oderuhov izposodil 300.000 evrov in bi moral vrniti kar 600.000 evrov.

Zgodba, nezanimiva za medije?

Kot običajno, se politično korektni mediji niso lotili prvovrstne afere, kakršnih je v Evropi zelo malo. Novico so včeraj objavile le Primorske novice in lokalni spletni portal Regional Obala, več od tega pa ni bilo. Slovenka leta in drugi zaskrbljeni mediji, ki so minorne lokalne zgode, kot je »razkritje« uvoza zelenjave iz Trsta, ki je prebivalcem Istre znana vsaj od začetka ’80 let, razglasili za novinarska dela, vredna Pulitzerjeve nagrade, so bili v tem vikendu odsotni. Slovenka leta, ki je tudi javna oseba, je s svojim delom odkrito »promovirala« notarko Polko Boškovič in jo lansirala za župansko kandidatko že nekaj mesecev pred lanskimi lokalnimi volitvami. Podpora se je danes očitno sfižila, saj je Boškovičeva z vloženo obtožbo izgubila še tisto malo političnega kapitala, ki ga je kot edina izvoljena občinska svetnica na svoji listi unovčila na lanskih lokalnih volitvah. Preračunljivo oddaljevanje od takšnih novic sicer ni v čast novinarskemu poklicu, vendar smo v Kopru tega navajeni. Samo nekaj dni nazaj se je podobno zgodilo ob izreku oprostilne sodbe zoper koprskega župana Borisa Popoviča in Georgija Bangieva, ki sta bila oproščena vseh obtožb v zvezi z menjavo zemljišč nad Dolinsko in v Valdoltri. Slovenka leta je bila ob politčno sproducirani preiskavi in začetku procesa še kako prisotna in s prstom kazala na krivo obtožene. Ob oprostitvi je seveda ni bilo in je bila slovenska javnost zelo prikrajšana za informacijo, da sta bila župan Popovič in Bangiev po krivem obtožena.

Notariat Boškovičeve ogrožen

Pred kratkim je sama notarka Boškovičeva razkrila, da je notarska zbornica začela s postopkom njene razrešitve z mesta notarke v Kopru. Boškovičeva je kot krivca za to označila nikogar drugega kot koprskega župana Borisa Popoviča. Očitno je razvpita notarka že slutila, da se v resnici dogajajo preiskave, ki so lahko za njeno notarsko kariero veliko bolj usodne kot lokalna politika, kjer sicer nastopa v številnih prepletenih vlogah, ki z notarsko etiko in nepristranskostjo nimajo nobene zveze, in se poskusila vsaj nekoliko zavarovati pred obtožbo, ki je vendar bila vložena zoper njo. Možnosti, da bi z obtožbo, ki jo bremeni kaznivih dejanj najhujše vrste, še naprej opravljala notarski poklic, je zelo malo. Po vsej verjetnosti je odvzem notariata Boškovičevi le vprašanje dni, ali tednov.

Obtožba: Boškovičeva vpletena pri oderuških poslih. 6 mesecev po razkritju Ekoper mediji odvezali

Ko je spletni portal Ekoper pred skoraj šestimi meseci prvi zapisal, da naj bi med skrivnostno ovadenimi notarji v odmevni kriminalistični akciji, kjer so organi pregona razbili kriminalno združbo,...