V sodelovanju z revijo Dober tek uvajamo rubriko Recept meseca, tako vam bomo na portalu ekoper.si vsak mesec postregli z enim od svežih in sezonskih receptov. Pa dober tek!

ČAS PRIPRAVE: 50 minut

KOLIČINA: 6 kosov

ZAHTEVNOST: 2/3

SESTAVINE:

krhko testo

140 g moke

50 g naribanih lešnikov

100 g masla

50 g sladkorja

1 rumenjak

nadev

250 g sira maskarpone

2 žlici sladkorja v prahu

1,5 dl sladke smetane

450 g jagod

karamel

100 g sladkorja

0,5 dl smetane

20 g masla

 

80 g nasekljanih praženih lešnikov

model za pito premera 24 cm

 

PRIPRAVA

1. Pečico segrejemo na 190 °C. Moko in mlete lešnike damo v multipraktik in dodamo na koščke narezano maslo. Vključimo strojček, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo sladkor in hitro premešamo. Dodamo rumenjak in žlico ali dve hladne vode in zmešamo v čvrsto testo.

2. Na rahlo pomokani delovni površini testo še na hitro pregnetemo in razvaljamo. Model za pito obložimo s testom, odvečno testo odrežemo, nato model postavimo za 15 minut v hladilnik. Površino testa pokrijemo s papirjem za peko in obtežimo s fižolom (za slepo peko). Pečemo v pečici 15 minut,  nato odstranimo fižol in papir in pečemo še 5 do 7 minut, da se testo zlato obarva.

3. Sladkor za karamel stresemo v kozico z debelim dnom, primešamo 2 žlici vode in postavimo nad srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi. Moč ognja povečamo, da se sladkor karamelizira. Vzamemo z ognja in previdno vmešamo maslo in smetano. Ko se omaka ohladi, jo prelijemo v drugo posodo in prihranimo.

4. Maskarpone zmešamo s sladkorjem v prahu in vmešamo čvrsto stepemo sladko smetano. Jagode očistimo. Polovico jagod narežemo na četrtine in vmešamo v kremo. Ohlajeno krhko testo preložimo na servirni pladenj. Dve tretjini karamelne omake polijemo po testu, nato nanj nadevamo jagodno kremo.

5. Preostale jagode narežemo in z njimi obložimo površino pite. Pokapljamo s ostalo karamelno omako in potresemo z nasekljanimi praženimi lešniki.

 

Revija Dober tek že 20 let vsak mesec svoje bralce razveseljuje z novimi in sezonskimi recepti ter s kulinariko povezanimi vsebinami. Recepti so preizkušeni, zato zagotovo uspejo. Ne verjamete? Svoj izvod si lahko zagotovite na spletni strani Dober tek ali v bolje založenih trgovskih centrih, poštah, trafikah in na nekaterih bencinskih servisih. Več o reviji Dober tek in prednostih za naročnike si preberite tukaj.

Recept meseca: Jagodna pita z lešniki in karamelno omako | eKoper

ČAS PRIPRAVE: 50 minut KOLIČINA: 6 kosov ZAHTEVNOST: 2/3 SESTAVINE: krhko testo 140 g moke 50 g naribanih lešnikov 100 g masla 50 g sladkorja 1 rumenjak nadev 250 g sira maskarpone 2 žlici sladkorj...