Zakonodaja na področju ugotavljanja psihofizičnega stanja sodnikov in notarjev menda na poti zaostritve. Ali propadla in nesojena političarka Polka Boškovič in sodnica Meri Mikac zaradi tega bežita v luksuzno panogo, kjer naj bi tako ali tako bili domači?

Kot strela z jasnega je včeraj pozno zvečer javnost presenetila novica, da naj bi državo zapuščali propadla nesojena političarka Polka Boškovič in koprska sodnica Meri Mikac, ki je pred kratkim dobila zaušnico s strani višjih sodnikov, ki so raztrgali njeno sodbo proti koprskemu županu Borisu Popoviču, direktorici občinske uprave Sabini Mozetič in sodnemu cenilcu Rajku Sredniku.
Po podatkih, ki nam jih je uspelo zbrati, naj bi Slovenijo dokončno zapustili, ker sta tako ali tako razočarani nad tem, ker v državi, kjer po njuno lahko vsak počenja kar hoče, celo višji sodniki.

Po sledeh sodnice in notarke …

Poizvedovali smo o tem, kam pravzaprav odhaja razvpiti sodniško – notarski par. Kljub temu, da so podrobnosti ovite v skrivnostno tančico, vse sledi vodijo v Dubaj. Pridobili smo podatek, po katerem naj bi propadla nesojena političarka in koprska sodnica dobili zaposlitev pri luksuznem letalskem prevozniku Emirates. Luksuz zloglasni politično – sodni dvojici sicer nikakor ni tuj, saj je tik za tem, ko je sodnica Meri Mikac Borisa Popoviča obsodila na triletno zaporno kazen, po javno objavljenih podatkih za oddih izbrala pregrešno drage Maldive.

Dovolj brezpravne države?

O razlogih za odhod smo iz zanesljivih virov prejeli dokaj verodostojne informacije. Propadla nesojena političarka in sodnica naj bi bili globoko razočarani in jezni nad – po njuno – slabim stanjem pravne države, ki je preko višjega sodišča razveljavila po domače spisano obsodbo Popoviča, Mozetičeve in Srednika. Par nikakor ni sprejel zaušnice višjih sodnikov, ki so opozorili na ekstremne kršitve ustave in zakonov ter elemente izmišljenih sklepov, ki se niso sploh ujemali s stanjem v sodni dvorani ali sodnem spisu. Ker naj bi po njuno politični nasprotniki novodobnih »Thelme in Louise« lahko počeli kar hočejo, ne da bi se ponižno in pokorno uklonili »represivnemu maščevalnemu pohodu” razvpite “pravičniške dvojice”.

Je pravi razlog zakonodajni predlog Združene levice?

Dobro obveščen vir je dodal, da je razlogov za odhod»pravičniškega para« še kar nekaj, predvsem zakonodajni predlog, ki naj bi ga v parlamentarno proceduro posredovali poslanci Združene levice (ZL). Poslanci ZL so namreč ugotovili, da naj bi se splošno stanje v notarstvu in na sodiščih v zadnjih letih tako poslabšalo in kršitve osnovnih človekovih pravic ter zlorabe tako namnožile, da je v ozadju vseh teh nepravičnosti, ki so povzročile travme, bolezni in druge tragične dogodke tisočim družinam in posameznikom v Sloveniji, slabo psihofizično stanje v pravosodno – notarskem sistemu. Zato naj bi po mnenju predlagateljev nove zakonodaje bilo nujno ugotavljanje psihofizičnega stanja sodnikov in notarjev vsaj dvakrat letno, torej na 6 mesecev.

Dr. Brian Weiss: Slovensko pravosodje je žrtev svoje preteklosti

Stališče naj bi poslanci ZL podkrepili s strokovnim mnenjem znanega ameriškega pisatelja in psihiatra dr. Briana Weissa, ki v neodvisni študiji ugotavlja, da sta slovensko pravosodje in notarstvo ujeti v zanikanju svoje preteklosti, ki je v tesni povezavi z nekdanjo politiko, ko so se na vodilna mesta znotraj pravosodja in notarstva imenovali izključno sorodniki, prijatelji ali visoki funkcionarji Partije. »Zadeva v Sloveniji je zelo resna. Sodniki in notarji so v tej državi imenovani pretežno preko vez ali na podlagi družinskega korena. Da je stanje alarmantno, je ne nazadnje ugotovila pred kratkim tudi Evropska komisija, ki je zaznala, da je Slovenija strmoglavila v poglavju neodvisnega sodstva in je tako rekoč že nekaj kilometrov pod zemljo na tem področju. Vendar vrnimo se k izvorni študiji: mnogi, ki zasedajo najvišje funkcije v pravosodju, to so na primer sodniki ali notarji, so bili na te položaje imenovani predvsem s povezavami, ki bi jih lahko postavili v poglavja t. i. političnega klientelizma. Ob tem, da gre za povsem jasno zadevo, so nekateri nosilci teh funkcij prepričani, da so mesta zasedli izključno zaradi kompetenc, ki so pogosto prej kot ne negativne kompetence, ki ponekod mejijo na stanje funkcionalne nepismenosti. Zanikajo preteklost, zanikajo dejstva, odtujili so se od realnosti in izbrisali ključno poglavje svoje preteklosti, na katerem sloni njihova sedanjost. V stanju nezmožnosti ugotavljanja lastnega znanja in popolni odsotnosti samokritike, so prevzeli vlogo nekakšnega Boga, ki pravico deli po občutku. Tako dobimo posameznike, ki se izživljajo nad nedolžnimi žrtvami v postopkih, ki jih vodijo, kar je treba ustaviti in preprečiti. To lahko izboljšamo in težave nekaterih pozdravimo. Zato smo tovarišem iz ZL predlagali, da v zakonodajno proceduro vključijo predpis, po katerem se bo psihofizično stanje notarjev ali sodnikov ugotavljalo najmanj dvakrat letno. Nekatere najbolj kritične primere moramo nemudoma odstraniti iz javnega življenja in jim ponuditi primerne terapije,« je sklenil dr. Weiss.

Združena levica naj bi v zakonodajni predlog vnesla člen, po katerem naj bi v prihodnosti sodniki in notarji padali kot domine. V kolikor bo strokovnjak ugotovil, da psihofizično stanje posameznika ogroža njegovo razsodnost pri delu, bo sodnik ali notar nemudoma in nepreklicno ostal brez notariata.

Beg pred pregledi psihofizičnega stanja?

Govori se, da naj bi par propadle in nesojene političarke ter sodnice tik po napovedi zakonodajnega predloga že pripravil kovček in »odšel na varno«. Že iz lanskega namišljenega procesa proti trojici nedolžnih in tudi predvolilnega obdobja naj bi bili znani primeri ne ravno “lucidnih izpadov” nesrečne dvojice, ki ji nič ne uspe. Dobro obveščen vir nam je povedal, da bi temeljitejši strokovni pregled morda razkril še marsikaj. Temu naj bi bil namenjen nenaden odhod v tujino, saj obstaja velika verjetnost, da bo ZL z zakonodajnim predlogom uspela. Tako ali tako v ZL načrtujejo vzpostavitev čistega socialističnega modela, kjer bo potrebno vse sodnike in notarje na novo imenovati, in sicer s tovariškim dekretom poslanke, tovarišice Violete Tomič, ki naj bi že v kratkem nadomestila pravosodno ministrico, ki baje odhaja na porodniški dopust.

V luksuzu sta tako ali tako domači

Zakaj odhod k Emiratesu? Luksuzna letalska družba Emirates se z luksuznimi produkti menda želi širiti na številna področja na območjih bivše Jugoslavije. Znano je, da ima propadla in nesojena političarka, vsaj po njenih besedah, »jaka« poznanstva in veze na tem teritoriju. V lani prestreženih prisluhih naj bi imela celo moč najeti morilce v teh državah. Nasploh pa naj boi se znani par na luksuz, eksotične kraje, elitne letalske lete, razkošne hotele, peščene plaže in mondena letovišča tako ali tako spoznal. To sta namreč sodnica in propadla nesojena političarka že lani večkrat ponovili in potrdili skupni let na Maldive.

Zato baje tudi veliko zanimanje Emiratesa po vzpostavitvi močne pravne službe, ki bo kos nalogam v državah, kjer veljajo »posebni krajevni običaji«, če se lahko tako izrazimo, in podpora tržnikom, ki bodo svoje produkte prodajali najbolj razvpitim estradnikom in bogatašem vzdolž cele nekdanje Jugoslavije.

Popovič: »Odhod me ne čudi, zdravniki bi verjetno imeli kaj ugotoviti«

Koprskega župana Borisa Popoviča odhod oz. beg pred zakonodajnim predlogom ZL ne preseneča.»Nisem strokovnjak, vendar sem na lastni koži, skupaj s svojo družino, doživel krivico »neuravnovešenih« odločitev ali postopkov v sodni dvorani. Ne preseneča me niti odhod v luksuzno panogo, saj naj bi ta famozni par ves čas živel na visoki nogi in mu je bila Slovenija verjetno prej v napoto, kot kaj drugega. Bolj me preseneča, da se družba Emirates ni predhodno pozanimala o tem, kdo naj bi vodil njihovo pravno službo za območje nekdanje Jugoslavije. Če bosta tudi tam odločali, kot v koprski sodni dvorani ali se obnašali kot med volilno kampanjo, potem lahko v kratkem pričakujemo propad ene od največjih letalskih družb na svetu, ali pa vsaj okrnjen ugled in nepopravljivo škodo blagovni znamki, ki so jo gradili dolgo let in vanjo vložili znatna sredstva,« je sklenil Popovič, ki je spomnil na to, kako je prva neslavno pogorela med volitvami, druga pa dobila tako glasno zaušnico s strani višjih sodnikov, da bi se težko pobrala od sramu pred ostalimi kolegi pravniki in sodniki.

Polka Boškovič in Meri Mikac zapuščata državo? | eKoper

Kot strela z jasnega je včeraj pozno zvečer javnost presenetila novica, da naj bi državo zapuščali propadla nesojena političarka Polka Boškovič in koprska sodnica Meri Mikac, ki je pred kratkim dob...