Članek
Otroška soba je svet igre, učenja in zabave
Objavljeno Nov 03, 2015

Pri opremi otroške sobe je treba upoštevati (tudi) želje najmlajših, saj bodo v njej preživeli veliko časa.


							   

»Oprema otroške sobe je najbolj kompleksna in funkcionalno najbolj premišljena celota v stanovanju ali hiši. Otroku v njegovi sobi združimo vse funkcije; od spanja do dnevnega bivanja, učenja in druženja s prijatelji. Ker je otroška soba po kvadraturi v klasičnih stanovanjih relativno mala, je potrebno prav vsak centimeter pametno izkoristiti, predvsem pa vzpostaviti logistiko posameznih sklopov tako,da bo program berljiv, preprost in uporaben. Večkrat si otroci sobo tudi delijo, kar je še večji izziv. Pri sobivanju je navidezna intima, hkrati pa prepletenost celote zelo pomembna,« svetuje Petra Zakrajšek, univ. dipl. inž. arh., ki je opremila že veliko otroških sob in dobro ve, kaj je otrokom všeč in s kakšnimi triki lahko navadno otroško sobo spremenimo v pravljični grad ali pustolovsko ladjo, na kateri plujemo v dogodivščine.

Da v otroške sobe vnesemo čim več živahnih barv, je jasno vsem, a pomembna je tudi kombinacija barv, materialov in ostalih elementov, ki zaokrožijo celoto in izražajo otrokove dejavnosti, njegovo osebnost in karakter. Močne barve, kot je na primer rdeča, roza, sinje modra, niso dobra izbira za stene in večje kose pohištva, saj povzročajo razdražljivost, zaspanost in utrujenost, lahko pa jih uporabite za detajle. Za večje površine so priporočljive svetlo modra, svetlo zelena, oranžna in nežno roza, dokončni izbor barve pa prepustite otroku.

Petra Zakrajšek ob tem svetuje, da »nam stene in niše ponujajo številne možnosti tapet, fototapet, otroku ljubih motivov in zgodb. Bolje se je odločiti za nevtralno pohištvo, definirano zgolj z barvo in detajli, ki služijo funkciji, domišljijo pa pokazati tam, kjer je možnost spremembe enostavna in hitra. Tako dobro zamišljena soba spreminja svojo likovno podobo in sledi razvoju otroka in njegovim spreminjajočim se interesom.«

(Notranja oprema in foto: Gao arhitekti)