Članek
Hiša kot umetnina I: Hiša na otočku
Objavljeno Feb 13, 2015

Bivanje v individualni arhitekturni mojstrovini je za razliko od tipskega projekta povsem drugačna izkušnja. Že izbira nestandardnih, lokalnih in po meri prirejenih materialov ali notranja oprema najvišjega razreda poskrbijo za visokokakovostno izkušnjo. V sklopu Hiša kot umetnina vam prikazujemo sodobne arhitekturne prakse, ki dokazujejo, da je vse mogoče... Tako kakor tale hiša na otočku.

"Kleine Rieteiland" na Ijburgu v okolici Amsterdama je otok, obkrožen z vodo, ki predstavlja mejo z južnim Diemerparkom. Osrednja ulica na otoku je na obeh straneh obdana z dolgo vrsto zasebnih domov. Znotraj dobro definiranih urbanih pogojev ima vsaka hiša svojo arhitekturo. Hiša na zemljišču 75 je nastala v tesnem sodelovanju med naročnikom in arhitektom, zasnovana pa je na kontrastu med zaprtim interjerjem in zunanjostjo, ki jo opredeljuje pokrajina. Na ulični strani ima hiša vhodno teraso z zaprto fasado iz lahke opeke v kombinaciji s prefabriciniranimi betonskimi pasovi. Za to frontalno fasado se hiša odpira proti soncu, ponuja pa se tudi prelep razgled čez vodo. 

Stavba sledi obrisu profila oziroma roba otoka, z drugo teraso v kletni ravni, ki jo dopolnjuje podzemna etaža s spalnico. Ta kletna terasa predstavlja središče hiše in omogoča prehod dnevne svetlobe globoko v notranje prostore. Na dvoriščni strani diagonalni pogled čez teraso poveže spalnico in študijsko sobo s kuhinjo in dnevno sobo. Neposredno ob terasi se nahaja kuhinja, jedro dnevnega družinskega življenja. Fiksni notranji elementi, kot so kuhinjske omare, električna omarica in stranišče, se nahajajo v poldogovatem lesenem notranjem elementu. Kuhinja vodi proti jedilnici in dnevni sobi v smeri pogovorne niše. Velika strešna terasa v prvem nadstropju nudi lep panoramski razgled po pokrajini. Ta zasebna terasa dopolnjuje prebivalcem otoka skupno zeleno površno ob vodi.