Članek
A`Design Award za Barbaro Prinčič
Objavljeno Nov 19, 2014

A`Design Award za Barbaro Prinčič Industrijska oblikovalka Barbara Prinčič, je s svojim stolom iz ksilita pristala med nagrajenci A`Design. Prejela je srebrno nagrado v kategoriji pohištva, dekorativnih predmetov in oblikovanja za dom. Gre za največje tekmovanje na svetu na področju oblikovanja.

A`Design Award je prestižno svetovno tekmovanje oblikovalske srenje, katerega osrednji cilj je promocija in medijska podpora nagrajenim projektom. Eden od pomembnih ciljev tega tekmovanja je tudi globalna zavest o kulturi oblikovanja. Za nagrade se je letos potegovalo več kot 200 oblikovalcev z več kot 12.500 izdelki v nekaj več kot sto kategorijah. Več kot 50-članska strokovna komisija je nagradila 758 oblikovalcev iz 77 držav. 

Nagrajeni stol Prinčičeve 5x5 je narejen iz naravnega materiala ksilita, ki ga v Velenju skupaj z lignitom kopljejo 300 metrov pod površjem zemlje. Ksilit ni ne premog, ne les, njegova starost se ocenjuje na 2,5 milijona let. Zanj je značilna izjemna krhkost, zaradi katere ga je težko oblikovati v dimenzijah večjih od 10 cm. Večino te surovine zavržejo in iz okoljskega vidika predstavlja odpadek. Oblikovalki je tako torej uspelo iz odpadne naravne surovine narediti uporaben, celo prestižen in dragocen izdelek. 

Prinčičeva je zaradi tega za svoje izhodišče izbrala modul 5x5 centimetrov, od koder tudi izvira ime izdelka. Naslon in sedalo sta narejena iz ksilitnih ploščic, lepljenih na tanko z laserjem rezano in krivljeno pločevino. 

Stol 5x5 je med stroko že bil opažen. Leta 2010 je bil v ZDA nominiran za International Design Excellence Award - IDEA oz. za mednarodno oblikovalsko nagrado za odličnost. V ZDA, natančneje v državi Michigan, je umeščen tudi v stalno zbirko Muzeja Henry Ford.

Barbara Prinčič je sicer diplomirala in magistrirala na oddelku za oblikovanje ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Strokovno se je izpopolnjevala na Tajvanu in na Nizozemskem. Je prejemnica posebne pohvale na Bienalu industrijskega oblikovanja (BIO 11) ter častne nagrade ICSID na BIO 15. Od leta 1997 je tudi predavateljica na ALOU, kot oblikovanja in svetovalka pa deluje tudi v svojem studiu Cogito Design v Ljubljani.