Doris Bračika

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Sač ali peka
IŠČI PO ARHIVU
december 2021
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Sač ali peka

Doris Bračika
30.10.2017 13:16 (Oct 30, 2017)

Sač ali peka je ena redkih ohranjenih posod za pripravo tradicionalne kuhinje na Balkanu. Ta posoda izhaja iz ilirskih časov in uporabljali so jo tudi Uskoki. Kurišče za peko mora biti veliko, z veliko žerjavice. Najboljše je, da si ga pripravimo kar na tleh in ga obložimo z opeko ali kamni. Meso za peko začinimo par ur prej, da bo bolj okusno. Priporočljivo je, da posodo predhodno segrejemo in dodamo maščobo. Na dno položimo krompir in čez meso. Dodamo čebulo, česen, peteršilj, zeleno, ostalo zelenjavo in prelijemo z malo vode. Pokrov v celoti prekrijemo z žerjavico in pečemo približno 1 uro. 

Takšne dobrote nas čakajo pri obisku Bele krajine in Žumberka. 

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj