Doris Bračika

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Sač ali peka
IŠČI PO ARHIVU
september 2020
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Sač ali peka

Doris Bračika
30.10.2017 13:16 (Oct 30, 2017)

Sač ali peka je ena redkih ohranjenih posod za pripravo tradicionalne kuhinje na Balkanu. Ta posoda izhaja iz ilirskih časov in uporabljali so jo tudi Uskoki. Kurišče za peko mora biti veliko, z veliko žerjavice. Najboljše je, da si ga pripravimo kar na tleh in ga obložimo z opeko ali kamni. Meso za peko začinimo par ur prej, da bo bolj okusno. Priporočljivo je, da posodo predhodno segrejemo in dodamo maščobo. Na dno položimo krompir in čez meso. Dodamo čebulo, česen, peteršilj, zeleno, ostalo zelenjavo in prelijemo z malo vode. Pokrov v celoti prekrijemo z žerjavico in pečemo približno 1 uro. 

Takšne dobrote nas čakajo pri obisku Bele krajine in Žumberka. 

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj