Članek
Kruh
Objavljeno Oct 06, 2014

Prejšnji teden sem sodelovala na nekem tekmovanju. Zanj sem pripravila namaz in tudi spekla kruh. Tukaj je recept za kruh.

 

Pirin kruh

 

Sestavine:

0,5kg krušna moka 

0,5kg pirina moka 

1 čajna žlička soli

1 žlica sladkorja

1 kocka kvasa

voda (odvisno kako suha je moka)

olivno olje

 

Potek dela:

Na dno posode damo sol, na sol damo mešanico obeh mok, V moko naredimo jamico, vanjo damo kvas ter sladkor. V zmes damo mlačno vodo in mešamo. Ko je testo zmešano, to je ko poberemo vso moko iz posode, vzamemo testo iz posode in jo dobro pregnetemo. Testo ne sme biti preveč trdo ne preveč mehko. Pravo je takrat, ko v kepo, ki jo držimo v eni roki naredimo luknjico s prstom in ta skoči nazaj. Testo damo v posodo, katero smo posuli z moko, ter pokrijemo in pustimo, da vzhaja pol ure. Po pol ure pregnetemo, oblikujemo in damo na pekač. Pokrijemo in pustimo pol ure, da vzhaja. Ko je testo vzhajano, ga premažemo z olivnim oljem za barvo in ga damo v ogreto pečico, ki jo segrejemo na 210 stopinj Celzija, potem ko je temperatura spet tako visoka, spustimo temperaturo na 180 stopinj Celzija in pečemo 1h. Ko vzamemo ven potolčemo po spodnji strani in če bobni je pečeno. Ohladimo.