Članek
Česen
Objavljeno Oct 02, 2014

Kaj je česen?

Česen, čebula, šalotka, por, drobnjak in čemaž so česnovke in sodijo v družino lilijevk.

Pri nas poznamo več vrst česna, od mladega spomladanskega česna z nežno belimi, mlečnimi stroki, pa vse do zrelejšihsort, ki imajo bodisi belo, roza bodisi nežno vijolično barvo lupinice.

Raziskave so pokazale, da je zreli česen bolj zdravilen od mladega, saj je v njem koncentracija učinkovin večja.

Kaj je v česnu?

Zdravilna je vsa rastlina, najbolj pa strok česna.

Za znailno česnovo aromo poskrbijo raznolike žveplove spojine, najpomembnejša med njimi je aliin, ki se spremeni v alicin, ko se celice česna poškodujejo in pride aliin v stik z zrakom. Zato česen ne diši, dokler ga ne stremo ali razrežemo. Ker ta reakcija, v kateri iz pasivne snovi aliina nastaja vrsta zdravilnih učinkovin, zahteva nekaj časa, poznavalci priporočajo, da pustimo narezan česen stati na zraku nekaj minut, preden ga damo v toplo jed, v krop ali na olje, daj bo toplota ustavila blagodejne encimske reakcije in tako zmanjšala zdravilnost česna.

Malo ljudi ve, da je pri česnu pomemben še drugi del "aktivacije", ki ga mora opraviti naša črevesna flora. Šele ko alicin doživi mlečno-kislinsko obdelavo, postane pravi naravni antibiotik. Torej je česen v veliko pomoč predvsem ljudem, ki imajo zdravo črevesno floro. Če pa ste že v začaranem krogu jemanja antibiotikov, ki so vam poškodovali črevesno floro, bo njegovo učinkovanje v vašem telesu veliko preveč oteženo.

Česen vsebuje tudi veliko mineralnih snovi, na primer železo, kalcij, selen, fosfor, in številne vitamine, med drugimi A, E in C.

Posebnost česna so zelo močni flavonoidi, ki prodrejo v vse celice našega telesa in jih prepojijo. To lahko tudi preizkusite. Namažite si podplat s česnom, nato pa se prepustite branju ali podobni sprostitvi. Po nekaj urah boste okus česna začutili na jeziku. Prav zaradi te lastnosti se mu nekateri izogibajo, saj ne želijo "dišati" po česnu. Neprijeten vonj lahko prekrijemo z žvečenjem peteršilja ali krebuljice, z uživanjem nastrganega jabolka, pomešanega s precej medu, ali z grizljanjem kavnih semen.

Kako česen deluje?

- na ožilje

- na prebavila

- presnova sladkorja

- protivnetno delovanje

Morebitne nevarnosti pri uporabi

Česen je kot začimba varen in neškodljiv. Pozornost je potrebna le pri osebah, ki imajo zelo nizek krvni pritisk, saj ga lahko česen še dodatno zniža. Podobno velja v primeru, ko jemljete zdravila proti strjevanju krvi, saj deluje česen enako. Zato se mu je bolje izogniti nekaj dni pred kiurškimi posegi.

Skrivnost vsega dobrega je prav v količini. Če imami želodčne ali črevesne težave, bi lahko velika količina česna težave le poslabšala. Zmernost prinaša boljše rezultate.

Uporaba v kulinariki

- se ujame s skoraj vsemi rastlinami

- v kitajski kulinariki dajo česen za kratek čas na olje, nato ga vzamejo ven- impregnirajo olje

- najbolje zaužiti sveže strt česen (najbolje v možnarju)

- pri segrevanju kmalu zagreni

Gojenje

 Je dvoletnica. Prvo leto iz semena zraste majhen čebulček, drugo leto iz čebulčka dobimo rastlinos stroki. Primeren za vsak vrt.

Dobro se ujame s/z...

... skoraj vsemi zelišči in začimbami. Ingver omili njegov močan vonj, pozitivne lastnosti obeh pa se v kombinaciji še bolj okrepijo.

 

Povzeto po knjigi Ščepec rešitve.

Hvala Zlobni, čeprav malo izven teme.

Samo da je vrt, da ni postelja. No, če imaš veliko česna, si lahko v postelji tudi sam, pa si vseeno pri zdravju.